Ειδήσεις

Κλειστά χαρτιά από Τσιρώνη για αυθαίρετα-απορρίμματα

Καταρχήν θετικός σε όλα, όχι όμως και δεσμευτικός για το οτιδήποτε, ήταν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, που δε θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του σε κανένα από τα ζητήματα που του τέθηκαν σε Ηράκλειο και Χερσόνησο...

Είτε ο λόγος για τους οικιστές, τους οποίους παρέπεμψε σε νέα συνάντηση, αυτή τη φορά στην Αθήνα. Είτε ο λόγος για τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων, για τον οποίο μίλησε με καλά λόγια μεν, αλλά προανήγγειλε και αλλαγές! Είτε ο λόγος για τα πολεοδομικά αιτήματα του Δήμου Ηρακλείου. Είτε, τέλος, ο λόγος για τις επενδύσεις-μαμούθ των ΒΑΠΕ, για τις οποίες ο ίδιος εξέφρασε την αντίθεσή του αλλά δεν άνοιξε περαιτέρω τα χαρτιά του...

Ουσιαστικά ο Γιάννης Τσιρώνης έδωσε έναν ξεκάθαρο διερευνητικό χαρακτήρα στην επίσκεψή του στο νησί μας. Έκανε ευθύς εξαρχής κατανοητό πως επιθυμούσε να ακούσει, να ενημερωθεί από πρώτο χέρι και όχι να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις ή δεσμεύσεις. Μια στάση που δεν άφησε πάντως κακές εντυπώσεις στους τοπικούς φορείς, με την έννοια πως υποδηλώνει μια υπουργική σοβαρότητα!

Για του λόγου το αληθές, ο πρόεδρος Μιχάλης Βλαχάκης και οι άλλοι εκπρόσωποι του Συλλόγου Οικιστών Εκτός Σχεδίου Ν. Ηρακλείου δεν έφυγαν απογοητευμένοι από τη συνάντησή τους με τον κ. Τσιρώνη, παρόλο που ουσιαστικά δεν έγινε εξειδικευμένη, αναλυτική κουβέντα. Κάθε άλλο μάλιστα. Το κλίμα στις τάξεις των ιδιοκτητών αυθαιρέτων αποτυπώνει μια συγκρατημένη αισιοδοξία, ενόψει φυσικά των εξελίξεων που έπονται.

Ο κ. Τσιρώνης άκουσε τα παράπονα και τα αιτήματα των οικιστών για τα τσουχτερά πρόστιμα, για τις δυσκολίες στη ρύθμιση τακτοποίησης των αυθαιρέτων, για την εμπλοκή στις μεταβιβάσεις αυθαιρέτων κ.τ.λ. Εμφανίστηκε όμως κατηγορηματικός πως δεν μπορεί να γίνει συζήτηση έτσι, στο πόδι, όπως χαρακτηριστικά είπε, χωρίς πλάνο, οργάνωση και χωρίς την παρουσία υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου. Για το λόγο αυτό ο ίδιος αντιπρότεινε να γίνει μια νέα συνάντηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα, στο υπουργικό του γραφείο.

Κατά την επίσκεψή του στη Λότζια, παρουσία των βουλευτών Σωκράτη Βαρδάκη και Σπύρου Δανέλλη, εκπροσώπων των βουλευτών Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Μιχάλη Κριτσωτάκη και Βασίλη Κεγκέρογλου αλλά και του επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Ηλία Λυγερού, ο κ. Τσιρώνης άκουσε με προσοχή τα ζητήματα και αιτήματα που του έβαλε η δημοτική Αρχή - τόσο ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός όσο και οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Αναστασάκης, Στέλλα Αρχοντάκη και Γιώργος Καραντινός - και αφορούσαν:

- Στην τροποποίηση του νόμου 4315/2014 για τις εισφορές σε χρήμα.

- Στις προτάσεις του Δήμου Ηρακλείου για βελτιώσεις του νόμου 4178/13 για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.

Στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ηρακλείου, Δήμου Μαλεβιζίου και του ΥΠΕΚΑ για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της πολεοδομικής μελέτης του Δυτικού Περιφερειακού Κέντρου Ηρακλείου.

Στην επίσπευση των διαδικασιών για τις πολεοδομικές μελέτες του Δήμου Ηρακλείου (έγκριση της μελέτης ρηγμάτων του Δήμου Ηρακλείου και των γεωλογικών μελετών, σύντμηση χρόνων εγκρίσεων συναρμόδιων υπηρεσιών κ.ά.)

Για τα αιολικά

Κατά τη χθεσινή του επίσκεψη ο Γιάννης Τσιρώνης ρωτήθηκε και για τις προωθούμενες επενδύσεις-μαμούθ με τα αιολικά στην Κρήτη. Ο ίδιος δήλωσε αντίθετος σε επίπεδο φιλοσοφίας με τέτοιες επενδύσεις. Ξεκαθάρισε πως βασικός γνώμονας για οποιαδήποτε τέτοια επενδυτικά σχέδια αποτελεί το χωροταξικό.

Από εκεί και πέρα δεν μπήκε σε πιο αναλυτικές λεπτομέρειες...

«Ναι μεν, αλλά» για τα απορρίμματα

Στο μέτωπο των απορριμμάτων, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της 9ης Πανελλήνιας Συνόδου των ΦΟΔΣΑ στη Χερσόνησο, ο κ. Τσιρώνης έστειλε ένα σύνθετο μήνυμα για το τι μέλλει γενέσθαι...

Από τη μια πλευρά, άφησε να εννοηθεί πως ο αναθεωρημένος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων δεν πρόκειται να τρενάρει ή να μπει στον ''πάγο'' λόγω της αλλαγής φιλοσοφίας που έρχεται με το νέο εθνικό σχέδιο για τα απορρίμματα που ήδη έχει τεθεί σε διαβούλευση.

Μάλιστα ο ίδιος χρησιμοποίησε καλά λόγια για τον περιφερειακό σχεδιασμό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι αρκετά μπροστά». Από την άλλη όμως άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρξουν τροποποιήσεις στον περιφερειακό σχεδιασμό σε συνάρτηση με το νέο εθνικό σχεδιασμό...

Σε ό,τι αφορά το θέμα που είχε ανάψει φωτιές σε τοπικό επίπεδο το τελευταίο διάστημα, δηλαδή τη μεταφορά των απορριμμάτων κυκλαδίτικων νησιών, εν προκειμένω της Σαντορίνης και της Μήλου, στη Χερσόνησο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος άφησε να εννοηθεί πως, παρά τις αντιδράσεις, θα προχωρήσει το εν λόγω έκτακτο σχέδιο στο «βωμό» της αποφυγής βαρέων «προστίμων» από την Ε.Ε.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου και πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Γιάννης Μαστοράκης επανέλαβε πάντως και ενώπιον του υπουργού πως η απόφαση αυτή της κυβέρνησης δε γίνεται να υλοποιηθεί.

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια