default-image

Μπροστά η Κρήτη στο σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων

Κρήτη
Μπροστά η Κρήτη στο σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα βήμα μπροστά σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας σε ότι αφορά το σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκεται η Κρήτη, με βάση τα νέα πλάνα που θέτει το υπουργείο ξεκινώντας τη διαβούλευση για τον εθνικό σχεδιασμό.

Δίχως σημαντικές διαφοροποιήσεις φαίνεται ότι θα βγει από τη διαδικασία της διαβούλευσης ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Κρήτης και έχει να κάνει με το νέο πλαίσιο που έχει θέσει το υπουργείο για τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδιασμού.

Τα απορρίμματα η διαχείριση και το νέο πλαίσιο που έχει θέσει το υπουργείο βρέθηκε στο επίκεντρο της 9ης συνόδου των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στη Χερσόνησο, με τον Γιάννη Τσιρώνη, τον αρμόδιο υπουργό να διευκρινίζει ότι η νέα λογική θα στηριχθεί σε μια διαφορετική φιλοσοφία, ευθυγραμμισμένη με τα επιτυχημένα μοντέλα του εξωτερικού, με μικρότερες μονάδες αλλά και ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_xdu3hvza/

Όπως είπε ο υπουργός το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην κυκλική οικονομία και την ενίσχυση της ανακύκλωσης που μπορούν να αποτελέσουν ταυτόχρονα πηγή εσόδων για τους δήμους που διαχειρίζονται τα απορρίμματα.

Την αγωνία τους παρά την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στο νέο σχεδιασμό, εξέφρασαν οι δήμαρχοι διά του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, ο οποίος μίλησε ανοιχτά για διεκδίκηση πόρων και χρηματοδοτήσεων που επιβάλλεται το κόστος τους να αναλάβει η κυβέρνηση.

Παρά τις αντιδράσεις πάντως που δημιούργησε η πρόθεση να μεταφερθούν στη Χερσόνησο τα απορρίμματα από τα νησιά του νοτίου Αιγαίου με αφετηρία τη Σαντορίνη και τη Μήλο, ο υπουργός έδειξε ότι πρόκειται μάλλον για ειλημμένη απόφαση με προσωρινό χαρακτήρα για να αποφευχθούν τα πρόστιμα, με το δήμαρχο ωστόσο της περιοχής να επαναλαμβάνει ότι μια τέτοια επιλογή δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News