default-image

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα τη Δευτέρα

Οικονομία
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα τη Δευτέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα συγκαλεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τη Δευτέρα, στις 19.00.

«Μετά την έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup σήμερα, αποφάσισα τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα 22 Ιουνίου και ώρα 19.00. Είναι καιρός να συζητηθεί επειγόντως το ζήτημα της Ελλάδας στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο», τόνισε ο κ. Τουσκ.

«Δεδομένου του αποτελέσματος του Eurogroup, είναι ώρα να συζητηθεί επειγόντως η κατάσταση με την Ελλάδα στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο» ανέφεραν οι αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο.

Χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε λίγο μετά της 8 το βράδυ της Πέμπτης το Eurogroup, στο Λουξεμβούργο και έπειτα από τέσσερις ώρες διαβουλεύσεων.

Γ.Βαρουφάκης: "Καταθέσαμε ολοκληρωμένη συμβιβαστική πρόταση"

Η Ελλάδα κατέθεσε μία ολοκληρωμένη συμβιβαστική πρόταση, υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Σαφείς ήταν οι αιχμές του κ. Βαρουφάκη καθώς όπως επισήμανε η ηγεσία του Eurogroup επέλεξε να αναφερθεί μόνο στις ευθύνες της ελληνικής πλευράς και επικαλέστηκε άρθρο του κορυφαίου οικονομολόγου του ΔΝΤ Μπλανσάρντ όπου αναφέρει ότι μία αξιόπιστη συμφωνία θα απαιτήσει δύσκολες αποφάσεις από όλες τις πλευρές.

«Μία από τις μεγάλες αγωνίες που έχουν οι εταίροι μας είναι μήπως κάποια κυβέρνηση εκτρέψει τον προϋπολογισμό. Μοιραστήκαμε τις ανησυχίες και προτείναμε στο πλαίσιο παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού να συνδιάζεται με αυτοματοποιημένο σύστημα και να γίνεται άμεση μείωση όλων των δαπανών του δημοσίου» ανέφερε.

«Η ελληνική κυβέρνηση διαισθανόμενη την ιστορική στιγμή κάλεσε τους εταίρους να προβούμε σε μία γρήγορη διαπραγμάτευση σε επίπεδο υπουργών ή καλύτερα αρχηγών κρατών. Ο χρόνος που απομένει δεν είναι πολύς αλλά είναι αρκετός για αμοιβαία επωφελή λύση» είπε κλείνοντας.

Λαγκάρντ: "Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική λύση"

Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική λύση υποστήριξε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, στον απόηχο της συνεδρίασης του κρίσιμου Eurogroup.

«Οι θεσμοί έθεσαν πολύ ξεκάθαρες και λογικές προτάσεις και περιμένουμε απαντήσεις. Πρέπει να είναι προτάσεις αξιόπιστες γιατί είμαστε υπόλογοι στις χώρες του ΔΝΤ», είπε ο κ. Λαγκάρντ.

Αναφέρθηκε στην ευελιξία που δείχνει το Ταμείο «πάντα δείχναμε ευελιξία τα τελευταία πέντε χρόνια» είπε.

Έθεσε ως βασικές αρχές για το Ταμείο τη βιωσιμότητα χρέους, την υλοποίηση των μέτρων, τη χρηματοδότηση του προγράμματος και την ευελιξία από τους θεσμούς.

«Όλα είναι δούναι και λαβείν» είπε και πρόσθεσε «περιμένουμε και ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα τις αξιοποιήσει η ελληνική πλευρά για να δώσει προτάσεις».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να υπάρχει διάλογος και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διάλογος.

Ντάισελμπλουμ: "Δεν υπάρχει ορατή συμφωνία"

Αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει ορατή συμφωνία» για την Ελλάδα, όμως «ακόμα είναι δυνατή μια συμφωνία για την παράταση του προγράμματος», δήλωσε μετά το τέλος ενός ακόμα άκαρπου Eurogroup ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη παραδοχή από την πλευρά των εταίρων πως εξετάζεται παράταση του προγράμματος.

Τόνισε πως η μπάλα είναι ξεκάθαρα στο γήπεδο της Ελλάδας, η οποία και οφείλει «αρπάξει την ευκαιρία» και να παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις, που θα εντάσσονται στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος της 20ης Φεβρουαρίου.

«Αυτή τη στιγμή, πολύ λίγα μέτρα [που έχει προτείνει η Ελλάδα] είναι αξιόπιστα ώστε να ενταχθούν σε μια συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε πως η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι αξιόπιστη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη.

Προειδοποίησε όμως πως ο χρόνος εξαντλείται, προσθέτοντας ότι κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχει υπάρξει «πολύ μικρή πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.

Πιερ Μοσκοβισί: "Δύσκολη η κατάσταση για την Ελλάδα"

Δύσκολη και ανησυχητική περιέγραψε την κατάσταση για την Ελλάδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στον απόηχο της συνεδρίασης του Eurogroup.

Kατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υποστήριξε ότι η κατάσταση για την Ελλάδα είναι δύσκολη και ανησυχητική, καθώς ο χρόνος εξαντλείται. «Περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις από την Ελλάδα» τόνισε, ενώ κάλεσε την Αθήνα να προχωρήσει σε εύλογους συμβιβασμούς.

«Μας μένει λίγος χρόνος για να αποφύγουμε τα χειρότερα» συμπλήρωσε, απευθύνοντας  έκκληση στην Ελλάδα να επανέλθει σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να κάνει συμβιβασμούς για να αποφευχθεί μια καταστροφική έκβαση.

Όπως εξήγησε, είναι προς το συμφέρον όλων να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της Ευρωζώνης, ενώ αναγνώρισε ότι έχουμε κάνει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες.

«Περιμέναμε αξιόπιστες αντιιπροτάσεις από την ελληνική πλευρά που δεν ήρθαν ακόμα» σημείωσε ενώ απηύθυνε έκκληση στην ελληνική πλευρά να επανέλθει «σοβαρά» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να δουλέψει σκληρά για μία συμφωνία την οποία τη χαρακτήρισε «απόλυτα εφικτή και απόλυτα αναγκαία».

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα» είπε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News