default-image

Κινδυνεύουν ζωές στην άσφαλτο της Παπαναστασίου καθημερινά

Κρήτη
Κινδυνεύουν ζωές στην άσφαλτο της Παπαναστασίου καθημερινά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία της πόλης του Ηρακλείου, που ωστόσο μοιάζει με ένα τόσο "αθώο" οδικό πέρασμα διευκόλυνσης του κάθε οδηγού, είναι αυτό στη Λεωφόρο Παπαναστασίου.

Πρόκειται για ένα πέρασμα που συνδέει την λεωφόρο Παπαναστασίου, με την οδό Επιδαύρου, που δεν ξέρω κάτω από ποιες μελέτες δημιουργήθηκε και ποιός ευθύνεται γι αυτή τη χωροθέτηση, αλλά τυγχάνει καθημερινά να γίνομαι μάρτυρας, ενός "παρά τρίχα" δυστυχήματος.

Και τι ακριβώς γίνεται στο σημείο; Θέλοντας ένα όχημα να εισέλθει στην λεωφόρο, χρησιμοποιεί αυτό το πέρασμα- προέκταση της οδού Επιδαύρου, όμως, "καβαλικεύοντας" το πεζοδρόμιο, μην έχοντας φυσικά ορατότητα μέσω κάποιου καθρέφτη, είτε αν έρχεται κάποιος πεζός είτε κάποιο άλλο όχημα ή δίκυκλο.

Ειδική σήμανση δεν υπάρχει, που να προσδιορίζει κάποια προβλεπόμενη κατεύθυνση, ούτε κυρτός καθρέφτης αλλά ούτε και σήμανση για τους πεζούς, αφού το πεζοδρόμιο συνεχίζεται κανονικά και μετά το τέλος της γέφυρας.

Το αλαλούμ μεγάλο και καθαρά από θαύμα και χάρη στην κατανόηση που δείχνουν οι οδηγοί μεταξύ τους διευθετείται η κυκλοφορία.

Δεν είναι δε και λίγες οι φορές, που οι οδηγοί θέλοντας να περάσουν από το σημείο, σπάνε στην κυριολεξία τα οχήματά τους,  αφού μέχρι και το πεζοδρόμιο λόγω του ύψους του  "φωνάζει", πως δεν είναι προσπελάσιμο το σημείο. Αυτό έχει επομένως και σαν αποτέλεσμα όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, το πεζοδρόμιο να καταστρέφεται και να αποτελεί κίνδυνο για όσους πεζούς περνούν από εκεί.

Συν τοις άλλοις, αν κάποιος οδηγός θέλει να μπει στην οδό Επιδαύρου και μάλιστα μπαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα και αντικανονικά κατεβαίνοντας την λεωφόρο Παπαναστασίου, βεβαίως και θα το κάνει. Όπως σε αυτή τη φωτογραφία, διακινδυνεύοντας τη ζωή του αλλά και τη ζωή των πεζών και άλλων οδηγών που θα δουν ξαφνικά μπροστά τους και από το πουθενά άλλο όχημα, να έρχεται κατά πάνω τους.

Το χειρότερο όμως, είναι ότι στο σημείο αυτό που θεωρείται "νεκρό" κυκλοφοριακά και φαντάζομαι και βάσει μελέτης, παίζουν μικρά παιδιά, με αποτέλεσμα το κακό να παραμονεύει.

Σίγουρα, όπως λένε οι περίοικοι, σαν πέρασμα βοηθάει στην "εξοικονόμηση" χρόνου και δρόμου, όμως «οι παρανομίες είναι πολλές και δεν πρέπει να γίνει πρώτα το απρόοπτο και μετά να τρέχουμε. Τώρα πρέπει να γίνει μια σωστή μελέτη και να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα στο σημείο πριν είναι αργά», ενώ συμπληρώνουν πως, «δόθηκαν 8 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία του ανισόπεδου κόμβου της Λεωφόρου Παπαναστασίου και αυτοί οι λάθος σχεδιασμοί είναι ανεπίτρεπτοι και ζητάμε άμεσα τη συμβολή των ειδικών».

Λευτέρης Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News