Ειδήσεις

Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και τα συμπτώματά του

Το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου είναι η κυριότερη αιτία θανάτου, πάνω ακόμα από τον καρκίνο και τα τροχαία. Αποτελεί μάστιγα για τον δυτικό κόσμο, ενώ παρατηρείται αύξηση των εμφραγμάτων στις νεότερες ηλικίες και στις γυναίκες.

Το έμφραγμα οφείλεται κυρίως στους αυξημένους παράγοντες κινδύνου που είναι το κάπνισμα, η χοληστερίνη, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, το άγχος και η κληρονομικότητα.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχει ένα άτομο τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος διατρέχει. Είναι επομένως σημαντική η καταπολέμηση των παραγόντων κινδύνου από την παιδική ηλικία με την προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής (καλής ποιότητας διατροφή, άσκηση και αποχή από το κάπνισμα κ.λπ.).

Μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς την καρδιά ξαφνικά ελαττώνεται ή σταματά τελείως και η καρδιά δεν μπορεί να πάρει το οξυγόνο που χρειάζεται. Αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα η κατάσταση, ο μυς της καρδιάς σταματά να συστέλλεται και αρχίζει προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου να νεκρώνεται.

Όταν συμβεί ένα καρδιακό επεισόδιο, η καθυστέρηση της θεραπείας μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Στο 50% περίπου των ανθρώπων που πεθαίνουν από καρδιακές προσβολές, ο θάνατός τους συντελείται μέσα σε μια ώρα από τα πρώτα συμπτώματά τους και δυστυχώς πριν φτάσουν στο νοσοκομείο.

Επομένως, με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, πρέπει να λαμβάνεται ασπιρίνη και εντός 3-5 λεπτών να ειδοποιείται το ΕΚΑΒ για να μεταφέρει τον ασθενή σε Νοσοκομείο.

Τα κύρια συμπτώματα του εμφράγματος είναι:

1) Εντόπιση: πόνος πίσω από το στέρνο με αντανάκλαση στην κάτω σιαγόνα και το αριστερό χέρι.

2) Χαρακτήρας: Μοιάζει με σφίξιμο και έντονη πίεση.

3) Διάρκεια: Διαρκής Πόνος 30 λεπτών.

4) Συνοδά Ενοχλήματα: Τάση προς έμετο και εφίδρωση.

Στέφανος Γρ. Φούσας, Πρόεδρος ΕΚΕ

MD, FESC, FACC

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια