Ειδήσεις

Σχέδιο ελάφρυνσης για το χρέος και... απειλή από Λαγκάρντ

Μέχρι τώρα οι πιστωτές έχουν αρνηθεί σθεναρά και κατηγορηματικά να μπουν σε οποιαδήποτε συζήτηση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ανεξαρτήτως της προόδου στη διαπραγμάτευση, αφήνοντας απλώς μια θολή αναφορά για το μέλλον «αν και εφόσον».

Ωστόσο φαίνεται ότι η μη-πρόοδος στις διαπραγματεύσεις κινητοποιεί και τους δανειστές, που προετοιμάζουν σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους. Για την ακρίβεια, το σχέδιο φέρονται να επεξεργάζονται από κοινού Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Η είδηση δημοσιεύτηκε από την "Καθημερινή", που επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου τον οποίο δεν κατονομάζει. Επίσης αναφέρεται ότι το σενάριο που εξετάζεται και είναι το πιο πιθανό αυτή τη στιγμή είναι να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των μελών της Ευρωζώνης το βράδυ της Πέμπτης 25 Ιουνίου, μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που είναι προγραμματισμένη εκείνη την ημέρα και έχει πολύ βαριά ατζέντα.

Σκοπός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι με αυτό τον τρόπο το ελληνικό ζήτημα να μην επισκιάσει τα άλλα σοβαρά θέματα που έχουν να συζητηθούν, όπως το Brexit αλλά και η μεταναστευτική πολιτική. Συγχρόνως θα έχει περάσει και μία εβδομάδα από το σημερινό Eurogroup χωρίς κάποια άλλη συνάντηση, με αποτέλεσμα να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τον ίδιο υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, αυτή τη στιγμή σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζονται κείμενο που θα αναφέρεται στο θέμα του χρέους σε περίπτωση συμφωνίας. Μια ανανέωση της δήλωσης για την ελάφρυνση του χρέους που είχε κερδίσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, όταν υπουργός ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας.

Συγχρόνως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες θα γίνει μόνο αν οι εκροές αυξηθούν επικίνδυνα τις επόμενες μέρες.

H συμβιβαστική πρόταση Μπατίστα στο ΔΝΤ

Στην ίδια εφημερίδα μίλησε και ο Βραζιλιάνος εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίστα, ο οποίος παρουσίασε μια συμβιβαστική πρόταση ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει την πρότασή του πρόταση «κοινού νου» και, όπως αναφέρει, την παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρώπης.

Η πρόταση προβλέπει μία μεταβατική λύση.

Σύμφωνα με αυτή, η Ελλάδα θα δεσμευόταν:

  • Να επιτύχει μικρά και αργά αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα λίγα χρόνια.
  • Να εξηγήσει με λογική λεπτομέρεια τι μέτρα θα λάβει για να επιτύχει αυτά τα πλεονάσματα.
  • Να παρουσιάσει τα σχέδιά της για ένα μερικό δημοσιονομικό και διαρθρωτικό πακέτο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση του δημόσιου τομέα, τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, μερικές ιδιωτικοποιήσεις και ίσως κάποιες λιγότερο αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και το ασφαλιστικό σύστημα.

Σε αντάλλαγμα, οι Θεσμοί:

  • Θα παρέτειναν την περίοδο των διαπραγματεύσεων για 4-6 μήνες, παράλληλα με την αποδέσμευση ενός ποσού που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ χωρίς επιπλέον απώλειες στα αποθεματικά της ή άλλα έκτακτα μέτρα.
  • Η πρώτη μερική αποδέσμευση θα γινόταν πριν από τις 30 Ιουνίου.
  • Επιπλέον, θα συμφωνούσαν να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος με τους επίσημους Ευρωπαίους πιστωτές στο μέλλον, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει αυτά που θα έχει συμφωνήσει και διαπραγματευτεί περαιτέρω μέτρα τους επόμενους μήνες.

Στο Εκτελεστικό Συμβούλιο ο κ. Μπατίστα εκπροσωπεί τη Βραζιλία και 10 ακόμη αναπτυσσόμενες χώρες (στην "Καθημερινή", πάντως, μίλησε υπό την προσωπική του ιδιότητα). Η εφημερίδα αναφέρει ότι, αν και είναι γνωστός για την κριτική που έχει ασκήσει στο ελληνικό πρόγραμμα, στελέχη του Ταμείου χαρακτηρίζουν τις προτάσεις που παρουσίασε τη Δευτέρα «παραγωγικές» και μοιράζονται την ανησυχία του για το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

"Μπουρλότο" από Λαγκάρντ

Ωστόσο την ίδια ώρα, η Κριστίν Λαγκάρντ "τραβά τα λουριά" προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία εντός των καθορισμένων ημερομηνιών!

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, προσερχόμενη στο Eurogroup που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο, δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος για την Ελλάδα ως προς την πληρωμή των μαζεμένων δόσεων προς το ΔΝΤ στο τέλος Ιουνίου (1,6 δισ. ευρώ).

Παράλληλα, επισήμανε πως το πρόγραμμα για την Ελλάδα πρέπει να είναι αξιόπιστο και να υποστηρίζεται από τους επενδυτές και τη διεθνή κοινότητα. Για το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας επισήμανε πως πρέπει να μεταρρυθμιστεί από την Ελλάδα και παράλληλα να προστατευτούν οι συνταξιούχοι. Μάλιστα, έκανε λόγο για «έξυπνη προσέγγιση» που πρέπει να έχει το θέμα από την Ελλάδα, το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη. Επισήμανε, δε, πως το ΔΝΤ εξακολουθεί να μετέχει στις συζητήσεις γύρω από το ελληνικό θέμα.

Όσο για το περιβόητο θέμα της παράτασης, μετά τις 30 Ιουνίου, της αποπληρωμής των δόσεων, τόνισε: «Η 30ή Ιουνίου είναι οριστική και καταληκτική ημερομηνία. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος ενός ή δύο μηνών, όπως έχω ακούσει, ούτε δυνατότητα καθυστέρησης. Ελπίζω, όμως, ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί».

Σχόλια