Ειδήσεις

Μουσείο: Με σκουπίδια και μπάζα καλωσορίζουμε τους τουρίστες

Αποτελεί σήμα κατατεθέν για την πόλη του Ηρακλείου, αφού σε καθημερινή βάση δέχεται εκατοντάδες ή και χιλιάδες επισκέπτες. Όμως για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου μέχρι στιγμής δεν έχει φροντίσει κανείς να δείχνει αναλόγως με τη βαρύτητά του. "Αγκαλιάζεται" από σκουπίδια, πέτρες, αγριόχορτα, ολόξερα δέντρα, σπασμένα πεζοδρόμια, σκουριασμένες και σπασμένες λάμπες φωτισμού, γκράφιτι και... τρεχούμενα νερά.

Από την ταμπέλα του Μουσείου, που βρίσκεται τοποθετημένη σε μια ολοσκούριαστη κολόνα φωτισμού και μάλιστα πάνω σε άλλη ταμπέλα, διακρίνει ο επισκέπτης εκείνες τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.

Χθες κάποιοι κοντοστάθηκαν στο άγαλμα του αρχαιολόγου Στέφανου Ξανθουδίδη, ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Μουσείου. Η δυσωδία που αναδίδεται από τη μεριά του αγάλματος, λόγω των σκυλιών που ουρούν κάθε τόσο, δεν άφησε και πολλά περιθώρια παραμονής τους.

Ακόμη και σακούλες με σκουπίδια... περνούν μέσα από τα κάγκελα όπου βρίσκονται τα αρχαιολογικά ευρήματα ακριβώς απέναντι από το Μουσείο.

Ένας ηλικιωμένος λίγο πριν περάσει το κατώφλι της εισόδου του Μουσείου παραπάτησε και λίγο έλειψε να πέσει. Δεν είχε δει ότι έλειπε ολόκληρο κομμάτι από το πεζοδρόμιο. Δίπλα του συνέχισαν να περπατούν άλλοι τουρίστες, που μόλις είχαν κατέβει από λεωφορείο.

Την ίδια ώρα, άλλα τουριστικά πούλμαν επιχειρούσαν να περάσουν μπροστά από την είσοδο του Μουσείου, όπως φορτηγάκια, αυτοκίνητα και μηχανάκια. Δυσκολεύονταν να εισέλθουν, καθώς παραδίπλα και μπροστά από τα γραφεία του Ελληνικού Τουρισμού βρίσκονταν παρκαρισμένα άλλα οχήματα.

Αν όχι πλακάκι, έστω λίγο τσιμέντο ας ρίξουν οι αρμόδιοι στο πεζοδρόμιο, δύο μέτρα πριν την είσοδο του Μουσείου. Χθες κάποιος τουρίστας σκόνταψε περνώντας από το σημείο.

Λίγο παρακάτω, αυτήν τη φορά από την πλευρά της Μποφόρ, μεγάλα κομμάτια από πέτρα βρίσκονται διάσπαρτα στο πεζοδρόμιο, αλλά και κάτω από αυτό. Το σκηνικό συμπλήρωναν τα γκράφιτι στο τοιχίο του Μουσείου κι ένα σωρό σκουπίδια μέσα κι έξω από τα πεζούλια του πεζοδρομίου, με τα αγριόχορτα να θεριεύουν ολόγυρα του Μουσείου.

Η δυσωδία που αναδίδεται από τη μεριά του αγάλματος του αρχαιολόγου Στέφανου Ξανθουδίδη, λόγω των σκυλιών που ουρούν κάθε τόσο, δεν άφησε και πολλά περιθώρια παραμονής τους.

Παράλληλα, τα τρεχούμενα νερά, που βγαίνουν από τις σωλήνες του Μουσείου και λιμνάζουν στο πεζοδρόμιο, καθιστούν επικίνδυνο το πέρασμα του κόσμου. Ακόμη και σακούλες με σκουπίδια έχουν περάσει μέσα από τα κάγκελα που βρίσκονται τα αρχαιολογικά ευρήματα επί της Μποφόρ, ακριβώς απέναντι από το Μουσείο.

Ολόκληρες κοτρώνες πάνω και δίπλα από το πεζοδρόμιο, παγίδες κινδύνου για περαστικούς και επισκέπτες του Μουσείου.

Εικόνες ντροπής αποτελούν και οι ολοσκούριαστες και σπασμένες λάμπες φωτισμού, όπως αυτή αριστερά της εισόδου, δίπλα από την οποία βρίσκεται ένα ξεραμένο δέντρο.

Σε μια ολοσκούριαστη κολόνα φωτισμού βρίσκεται κολλημένη και μάλιστα πάνω σε άλλη η ταμπέλα που δείχνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια