Ειδήσεις

Μπίζνες με παράνομους παιδικούς σταθμούς

Θύελλα αντιδράσεων αλλά και έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι δεκάδες καταγγελίες για μονάδες φιλοξενίας παιδιών, που, εκμεταλλευόμενοι και την οικονομική κατάσταση των γονέων, βαφτίζονται ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας, με το φαινόμενο να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στο Ηράκλειο.

Μετά τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ μας για την ασυδοσία που επικρατεί στον ευαίσθητο αυτό χώρο, που αφορά τη σωματική και ψυχική ασφάλεια των μικρών παιδιών, η Αστυνομία διενήργησε αυστηρούς ελέγχους και, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέγραψε μια λίστα επιχειρήσεων που λειτουργούν χωρίς άδεια, την οποία και απέστειλε στην αρμόδια αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αθηνά Σπανάκη.

Ταυτόχρονα, ειδική επιτροπή που συστάθηκε στη Λότζια κάνει "φύλλο και φτερό" φακέλους αδειών λειτουργίας παιδικών σταθμών, και όχι μόνο, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος.

«Υπάρχει επιχείρηση που ονομάζεται παιδικός σταθμός, χωρίς όμως να μπορεί να λέγεται έτσι αφού δε φέρει σχετική άδεια λειτουργίας. Από τη στιγμή που κάτι τέτοιο ισχύει και παράλληλα έχει συσταθεί η επιτροπή, με βάση τα δεδομένα που χρειαζόμαστε, θα γίνει έλεγχος και τα πάντα θα λειτουργήσουν βάσει του νόμου», είπε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Αθηνά Σπανάκη.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια ελέγχων, η Αστυνομία διαπίστωσε ότι δε διαθέτουν σχετική άδεια λειτουργίας 10 και πλέον ιδιωτικές επιχειρήσεις στο Ηράκλειο.

«Η Αστυνομία έχει ήδη κάνει έλεγχο σε κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις και σαν Δήμος έχουμε ήδη την καταγγελία από την Αστυνομία. Όπως επίσης καταγγελίες έχουν γίνει από γονείς αλλά και από διάφορους άλλους φορείς», πρόσθεσε η κ. Σπανάκη, επισημαίνοντας πως θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.  

Πάνω απ' όλα η ασφάλεια των παιδιών - Δεν πληρούνται οι κανόνες ασφαλείας

Στόχος της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής αποτελεί η εφαρμογή της νομιμότητας και η διασφάλιση της προστασίας των παιδιών που φιλοξενούνται σε μονάδες στις οποίες δεν πληρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Και μάλιστα, αν οι επίμαχες ιδιωτικές επιχειρήσεις δε συμμορφωθούν, τα λουκέτα, όπως υπογραμμίστηκε, είναι προ των πυλών.

«Πάνω απ' όλα για μας προέχει η προστασία των παιδιών, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος γι' αυτά. Για το λόγο αυτό και από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε τις απαιτούμενες διαδικασίες, οπότε και για όσους παιδικούς σταθμούς δεν έχουν άδεια θα προχωρήσουμε στις ανάλογες κινήσεις», τόνισε η κ. Σπανάκη.

Το ζήτημα πάντως έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στους κόλπους των νόμιμων ιδιωτών παιδικών σταθμών στο Ηράκλειο, που κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, με τον κλάδο να αναμένει τώρα την εφαρμογή του νόμου και το γρήγορο ξεκαθάρισμα του τοπίου, ώστε να διαφανεί τελικά ποιοι είναι οι νόμιμοι παιδικοί σταθμοί και ποιοι όχι...

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια