default-image

Σε συμπληγάδες η Αγορά

Κρήτη
Σε συμπληγάδες η Αγορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα όρια της απελπισίας βρίσκονται οι επιχειρηματίες της Κρήτης, που βλέπουν την αγορά να "στεγνώνει" και τις συνομιλίες με τους εταίρους να μη φέρνουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Όπως λένε, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και τα σενάρια περί νέας φορολογίας και μέτρων, όπως η αύξηση του ΦΠΑ, αποκτούν τη διάσταση χιονοστιβάδας έτοιμης να τους καταπιεί.

Οι επιχειρήσεις τους, όπως εξηγούν μέσα στην απόγνωσή τους, είναι ένα βήμα πριν το λουκέτο, την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία έχει ήδη αυξηθεί.

Την ίδια ώρα, οι φόβοι που εκφράζονται κάνουν λόγο για μεγαλύτερη αύξηση το επόμενο διάστημα, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει νέο κύμα λουκέτων ή μαζικών απολύσεων.

Συνεπώς, βυθισμένοι στην απογοήτευση και την αγωνία για το αύριο, οι επιχειρηματίες της Κρήτης, που αναμένουν λευκό καπνό από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, μετρούν τις βαθιές πληγές από την παρατεταμένη περίοδο αστάθειας που, όπως λένε, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα στην αγορά και του Ηρακλείου, η οποία αργοπεθαίνει.

«Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε όσο μπορούμε στις απαιτήσεις, αλλά δε μας αφήνουνε. Δυστυχώς, βλέπουμε πως τα πράγματα οδεύουν στην εξόντωση της μικρομεσαίας επιχείρησης. Παρά το ότι εμείς οι έμποροι είμαστε οι μόνοι που συνεχίζουμε να κρατάμε ζωντανή την οικονομία του τόπου. Αν και δε μας βλέπω να αντέχουμε ακόμα για πολύ», είπε ο έμπορος-μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Χουστουλάκης.

«Οι επιχειρήσεις έχουν αυτή τη στιγμή σηκώσει όλο το βάρος της οικονομίας. Δεν αντέχουν όμως άλλο, καθώς βρίσκονται στα όριά τους και περιμένουν από 'δω και πέρα να υπάρξει μια ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κάποια μέτρα τα οποία θα πρέπει να είναι, αν μπορούμε να το πούμε, αναπτυξιακού χαρακτήρα ή τουλάχιστον να μην επιβαρύνουν άλλο την κατάσταση», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης, περιγράφοντας την κατάσταση της τοπικής αγοράς.

«Εδώ που έχει φτάσει πλέον ο Έλληνας έμπορος και επιχειρηματίας, δεν μπορεί να περικόψει τίποτε άλλο. Η μόνη περικοπή που μας έμεινε να κάνουμε είναι και εμείς που κρατήσαμε ακόμη να βάλουμε λουκέτο και να σηκωθούμε να φύγουμε», ανέφερε ο επίσης έμπορος Βαγγέλης Κουναλάκης.

Μαζικές απολύσεις και λουκέτα

Με τα σενάρια περί νέων μέτρων και αύξησης του ΦΠΑ να λαμβάνουν διαστάσεις απόλυτης καταστροφής, οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για μαζικά λουκέτα και κατάρρευση της τοπικής οικονομίας. Αρνούμενοι, ωστόσο, να δεχτούν ότι επιχειρήσεις χρόνων μπορούν να καταρρεύσουν τόσο εύκολα από τη μια στιγμή στην άλλη, στο βωμό μιας σειράς μέτρων που θα εξοντώνουν στην κυριολεξία τους μικρομεσαίους.

Την ώρα που φόβους για μαζικές απολύσεις, που θα εκτοξεύσουν τα ήδη αυξημένα σε σχέση με πέρυσι ποσοστά της ανεργίας, εκφράζει από την πλευρά του και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, εξηγώντας ότι ίσως από τα πρώτα μέτρα που θα λάβουν οι επιχειρηματίες, εφόσον η φορολογία επιδεινωθεί, θα είναι ο αποδεκατισμός του προσωπικού.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι θα υπάρξει νέα ύφεση, πράγμα που σημαίνει ότι θα κλείσουν επιχειρήσεις και κατά συνέπεια αρκετοί ακόμα άνθρωποι θα μείνουν χωρίς εργασία», είπε ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, εκφράζοντας την αγωνία για το μέλλον.

«Η αβεβαιότητα σκοτώνει την οικονομία μας»

Επαγγελματίες από την αγορά της Κρήτης αναφέρονται μιλώντας στο Ράδιο 9,84 στην αναγκαιότητα σχεδίου για το αύριο στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση και τους θεσμούς ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν τέλος όπως επίσης και τα υφεσιακά μέτρα.

«Η αβεβαιότητα προκαλεί ζημιά. Το σχέδιο για το αύριο πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή. Η ελληνική οικογένεια πλήττεται ανεπανόρθωτα», είναι το μήνυμα του προέδρου της ΟΑΣΝΗ Γιώργου Τζωρτζάκη προς τους κυβερνώντες.

«Όχι σε άλλα μέτρα λιτότητας και υποχωρήσεις. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει πίσω. Το τίμημα που πληρώνουμε σαν πολίτες για ό,τι δεν κάναμε είναι βαρύ», λέει από την πλευρά του ο βενζινοπώλης Βαγγέλης Κώτσος από τα Χανιά.

«Η αγορά κατρακυλά χωρίς σχέδιο για το αύριο. Οι εμπορικές επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη. Φοβάμαι πως αν δεν κινηθούν έγκαιρα οι κυβερνώντες η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη», εκτίμησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Γιώργος Πολιουδάκης.

«Λέμε όχι σε νέα υφεσιακά μέτρα και περαιτέρω αποδόμηση του κοινωνικού κράτους για τα παιδιά μας, την εκπαίδευση, τα σχολεία», είναι το μήνυμα και του δασκάλου Γιώργου Μακράκη.

Σανίδα σωτηρίας τα προγράμματα ενίσχυσης

Ασπιρίνη στο πρόβλημα, ωστόσο, φαίνεται να αποτελούν κάποια προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε άνεργους, που όμως με την ολοκλήρωσή τους κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν και κατά πόσο θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις τους να είναι βιώσιμες.

Η κ. Βικτωρία Βορεάδη ήταν άνεργη επί δύο χρόνια και σε ηλικία δύσκολη να βρει και πάλι εργασία. Μέσα στη δυσκολία της όμως, κατάφερε μέσω προγράμματος επιχειρηματικότητας να ξεκινήσει με τον επίσης άνεργο σύζυγό της μια επιχείρηση στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σήμερα λέει ότι η επιχορήγηση τής έδωσε τη δυνατότητα να το πράξει. Κανείς όμως δε γνωρίζει τι θα γίνει μόλις το πρόγραμμα ολοκληρωθεί.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_04mkjg9x/

«Η λύση αυτή ήταν για εμάς... σωστική λέμβος. Μας διευκόλυνε να κάνουμε πράγματα που σε άλλη περίπτωση δε θα μπορούσαμε. Μας βοήθησε να επιβιώσουμε», είπε η επιχειρηματίας Βικτωρία Βορεάδη, αναφερόμενη στο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας που τη βοήθησε να ορθοποδήσει.

Σημειώνεται πως στο πρόγραμμα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, που πήρε παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου, συμμετείχαν μέχρι σήμερα περισσότερες από 500 γυναίκες, ενώ εκτελούνται ήδη 375 επενδυτικά σχέδια.

«Το ποσό που χορηγούμε είναι μέχρι 32.000 ευρώ και αφορά σε λειτουργικές δαπάνες για τα δυο πρώτα χρόνια της επιχείρησης», τόνισε η υπεύθυνη του Προγράμματος Γυναικείας Επιχειρηματικότητας κ. Άννα Χατζάκη.

Ράνια Μωραΐτη, Αγγέλα Δουλγεράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News