Ειδήσεις

Μήνυμα κατά της λιτότητας και από το Ηράκλειο

Με σύνθημα "Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας-Γκρεμίζουμε τη λιτότητα" χιλιάδες πολίτες έδωσαν ραντεβού χθες σε όλες τις πλατείες της Ελλάδας, πραγματοποιώντας για άλλη μια φορά συγκεντρώσεις στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση που δίνει όλους αυτούς τους μήνες το δικό της αγώνα απέναντι στους θεσμούς.

Εκτός από την Αθήνα, συγκεντρώσεις που είχαν το χαρακτήρα συσπείρωσης των πολιτών, διοργανώθηκαν ταυτόχρονα χθες το απόγευμα στο Ηράκλειο, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες 25 πόλεις στην Ελλάδα, όπως και στη Λευκωσία.

Στο Ηράκλειο, το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας, με τη συμμετοχή να κρίνεται αρκετά ικανοποιητική. Οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται λίγο μετά τις 7:30 το απόγευμα, όπου κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στηρίζοντας έτσι την "αντίσταση" προς τους δανειστές και τα νέα μέτρα που θέλουν να επιβάλουν στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, οι Ηρακλειώτες σε δηλώσεις τους ζητούν από την κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειές της με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα μας, προκειμένου να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας, τις οποίες ο λαός, όπως λένε, δεν αντέχει πια. Τα τσεκουρώματα μισθών και συντάξεων. Τα λουκέτα, η ανεργία, η μιζέρια, η δυστυχία αλλά και η πείνα που μαστίζει την ελληνική κοινωνία.

Παρόντες στη χθεσινή εκδήλωση της πλατείας Ελευθερίας του Ηρακλείου ήταν επίσης και πολλά στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

Χιλιάδες κόσμου στη Βουλή

«Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, η ζωή μας δεν ανήκει στους δανειστές», αλλά και «Μέρκελ, μην ξεχνάς, μας χρωστάς» ήταν τα βασικά συνθήματα της συγκέντρωσης στην Αθήνα, με τους διαμαρτυρόμενους πολίτες να στέλνουν το δικό τους μήνυμα, αποδοκιμάζοντας έτσι την αυστηρότητα και την αδιάλλακτη στάση των δανειστών απέναντι στη χώρα μας, συμπαραστεκόμενοι στο δύσκολο διαπραγματευτικό αγώνα της ελληνικής κυβέρνησης.

Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα προγραμματίστηκε, μέσω καλέσματος στο Facebook, για τις 7:30 μ.μ., με πάνω από 8.000 κόσμου να ανταποκρίνεται από την πρώτη στιγμή, με το δρόμο μπροστά από τη Βουλή να παραμένει κλειστός καθ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Επρόκειτο για άτομα κάθε ηλικίας που με πανό και πλακάτ στα χέρια διαμαρτυρήθηκαν κατά της λιτότητας.

Το κάλεσμα πραγματοποίησε η εν facebook κοινότητα "Eurochange Express-Το Εξπρές της Αξιοπρέπειας", η οποία, υπογράφοντας την πρόσκληση στο ανοιχτό συλλαλητήριο στήριξης, αναφέρει ότι «ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις στην προσπάθεια να αποφύγει τις απειλές και τους εκβιασμούς. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα βήματα πίσω. Η κυβέρνηση δεν έχει άλλο δρόμο από το να μην αποδεχθεί την όποια συμφωνία επιχειρήσουν να της επιβάλουν, αλλά να δώσει λύση με βάση τη λαϊκή εντολή που έχει λάβει. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταργήσει το δημοκρατικό δικαίωμα ενός λαού, ολόκληρης της κοινωνίας, να αποφασίζει για το μέλλον του. Δεν έχουν δικαίωμα οι "δανειστές" να προσβάλλουν την αξιοπρέπειά μας και να προσπαθούν να ακυρώσουν τη λαϊκή εντολή για τερματισμό της λιτότητας», τονίζεται στο κείμενο-κάλεσμα της εκδήλωσης, ενώ συνεχίζοντας προστίθεται: «Πέντε χρόνια ήταν αρκετά, το πειραματόζωο πλήρωσε ακριβά την κρίση. Πέντε χρόνια ήταν αρκετά, τα μνημόνια ήταν ένα καθεστώς που δεν παρήγαγε οικονομικά αποτελέσματα, αλλά προσωπικά και κοινωνικά δράματα. Δεν αντέχουμε μισθούς και συντάξεις 300 ευρώ, σπίτια χωρίς θέρμανση, τους γονείς μας χωρίς φάρμακα, τα παιδιά μας νηστικά στα σχολεία, για να πληρώνεται χωρίς τέλος ένα χρέος που δε δημιουργήσαμε εμείς. Οι δανειστές δε ζητάνε μόνο αυτά, αλλά πολλά περισσότερα με στόχο να εγκλωβίσουν την οικονομία σε ασφυξία και την κοινωνία σε αδιέξοδα».

Τέλος, υπογραμμίζεται πως «ο λαός στην Ελλάδα μίλησε και νίκησε. Θα το κάνει ξανά με κάθε τρόπο, όσες φορές κι αν χρειαστεί. Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται - Οι ζωές μας δεν ανήκουν στους δανειστές».

«Είμαστε αποφασισμένοι και για το όχι» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

«Μένουμε Ευρώπη»

Να σημειωθεί πως συγκέντρωση με βασικό σύνθημα "Μένουμε Ευρώπη" έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί και σήμερα Πέμπτη 18 Ιουνίου στις 7:30 το απόγευμα, στο Σύνταγμα.

Τη συγκέντρωση οργανώνει ομάδα πολιτών και έχει στόχο, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να καταθέσει την αγωνία και διαμαρτυρία μίας μεγάλης μερίδας πολιτών για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια