default-image

2100: Η κόλαση πάνω από την Κρήτη

Κρήτη
2100: Η κόλαση πάνω από την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κόλαση θα είναι η Κρήτη, όπως άλλωστε και μεγάλο μέρος του πλανήτη, σε μερικά χρόνια, αν επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, της ΝΑSΑ. Σε μια νέα μελέτη, η οποία περιλαμβάνει υλικό 11 τεραμπάιτ, περιγράφονται με δραματικό τρόπο οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Οι ειδικοί χαρτογράφησαν τις πιο θερμές πόλεις του πλανήτη ως το 2100 στη βάση εκτιμήσεων για τα ελάχιστα και τα μέγιστα επίπεδα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ανοίγοντας μια πόρτα που κρυφοκοιτάζει ένα μέλλον που κανείς μας δε θα ήθελε να ζήσει.

Το νησί μας

Βάσει αυτών των δεδομένων, ως τα τέλη του αιώνα η Κρήτη στο μεγαλύτερο μέρος της θα βιώνει τους θερινούς μήνες και εν προκειμένω τον Ιούλιο, μήνας ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως "μοντέλο" για τη μελέτη, θερμοκρασίες κατά μέσο όρο 40 βαθμούς Κελσίου στην ενδοχώρα, τα νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά παράλια, και 45 στα βόρεια παράλια, το νομό Ηρακλείου και ολόκληρο το Νότο του νομού, ειδικά στην περιοχή της Μεσαράς.

Η πραγμάτωση αυτού του σεναρίου, που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, εξαρτάται από τα επίπεδα της ρύπανσης, αν δηλαδή το διοξείδιο θα έχει φτάσει από τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο, όπως είναι σήμερα, στα 935, όπως εκτιμάται, το 2100. Αυτό θα σημάνει ότι ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη θα βιώσει συνθήκες πραγματικής κόλασης, όπως αρκετές περιοχές της Αφρικής, της Νοτίου Αμερικής και της Ινδίας, με το μέσο όρο να κυμαίνεται τους πιο θερμούς μήνες του έτους στους 45°C.

Στις "φλόγες"

Οι μεγαλουπόλεις που θα υποστούν τις πιο σοβαρές επιπτώσεις είναι, σύμφωνα με τη μελέτη της ΝΑSΑ, η Ιερουσαλήμ, η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και η Βομβάη της Ινδίας, ενώ στις "φλόγες" του καύσωνα θα τυλιχθούν πολλές περιοχές της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και κυρίως ο μεσογειακός Νότος.

Για την περίπτωση της Κρήτης, τόσο στο υψηλό λεγόμενο σενάριο, με βάση τις εκπομπές των ρύπων, όσο και στο χαμηλό, η κατάσταση δε φαίνεται να αλλάζει ιδιαίτερα, με τις όποιες διαφοροποιήσεις να είναι μικρές.

Οι μετρήσεις

Τα νέα δεδομένα που έρχονται, την ώρα που το θέμα των κλιματικών αλλαγών βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο μετά τη σύνοδο της ομάδας των G7 και την αναμενόμενη διάσκεψη του Παρισιού για το θέμα, είναι προϊόν των νέων αναλυτικών μετρήσεων που έγιναν από την πλατφόρμα Earth Exchange (ΝΕΧ) και τον υπερυπολογιστή που βρίσκεται στο Κέντρο Έρευνας Ames στην Καλιφόρνια. Το σημαντικό της όλης ερευνητικής προσπάθειας είναι ότι, με βάση αυτά τα στοιχεία, θα μπορούν να εξαχθούν προβλέψεις αναλυτικά για πόλεις και περιοχές, ώστε να υπάρχει μια βάση δεδομένων, η οποία θα είναι σε θέση να βοηθήσει όχι μόνο στην εκτίμηση της κατάστασης, αλλά και στην προβλεψιμότητα, ώστε να υπάρξει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών των κλιματικών αλλαγών σε περιοχές και πόλεις στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων.

Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News