default-image

"Μαχαίρι" στις καλοκαιρινές διακοπές λόγω κρίσης

Κρήτη
"Μαχαίρι" στις καλοκαιρινές διακοπές λόγω κρίσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη καθίζηση σημειώνεται στον εσωτερικό τουρισμό, την ώρα που ήδη, όπως όλα δείχνουν, χάνουμε σημαντικό έδαφος και στον εισερχόμενο από το εξωτερικό κόσμο. Ο καιρός των διακοπών του καλοκαιριού πλησιάζει. Όμως οι Έλληνες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ταξιδιωτικών πρακτορείων, δεν αναμένεται να μετακινηθούν ούτε καν το Δεκαπενταύγουστο.

Παρά το ότι τα διάφορα τουριστικά πακέτα προσφέρονται σε τιμές κάτω του κόστους, η οικονομική πραγματικότητα επιβάλλει αυτοσυγκράτηση και περιορισμό των εξόδων, με το project των οικογενειακών διακοπών να τίθεται σε νέα έως και μηδενική βάση. Την ίδια ώρα οι αλλεπάλληλες, αδιέξοδες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς έρχονται να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη και αβέβαιη τη μελλοντική οικονομική κατάσταση της χώρας μας και συνεπώς το αύριο όλων μας, οδηγώντας τους περισσότερους στο να τείνουν να ξεχάσουν την έννοια "διακοπές".

Ως εκ τούτου, πολλοί θα είναι εκείνοι που και φέτος θα προτιμήσουν διακοπές στο χωριό, στο εξοχικό κάποιου συγγενικού ή φιλικού προσώπου, ή στην καλύτερη περίπτωση διακοπές των 3-4 ημερών το πολύ σε έναν κοντινό και φυσικά οικονομικό προορισμό, αφού το άδειο πορτοφόλι μάς βγάζει εκτός στόχων. Η εποχή που οι οικογένειες έκαναν κανονικές μετακομίσεις τα καλοκαίρια για να παραθερίσουν έχει παρέλθει, ενώ από την άλλη η εποχή των ισχνών αγελάδων επιβάλλει να προχωρήσουμε σε μια πιο ρεαλιστική επιλογή.

«Αδύνατον με τόσα έξοδα»

Ας δούμε όμως τι λένε οι πολίτες, που, έτσι εξουθενωμένοι οικονομικά, σωματικά και ψυχολογικά όπως είναι, αν και θέλουν να πάνε διακοπές, δεν μπορούν, καθότι η οικονομική αβεβαιότητα και ο φόβος για το αύριο τους αποτρέπουν.

«Πώς να πάμε διακοπές αφού δεν μας έχει μείνει μία στην τσέπη;», μας λέει ο κ. Νίκος Σταματάκης.

«Τα φορολογικά μέτρα, οι αδιέξοδες διαπραγματεύσεις και η αβεβαιότητα για το τι μας ξημερώνει αύριο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Θέλουμε να πάμε διακοπές, αλλά δεν μπορούμε», αναφέρει ο κ. Ζαφείρης Τσιχλάκης.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και περιμένουμε να δούμε πώς θα κλείσει ο φάκελος των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας. Αν χρεωκοπήσουμε, πώς θα σκεφτόμαστε τις διακοπές;», είπε ο κ. Γιώργος Μαυροματάκης.

«Η οικονομική στενότητα που βιώνουμε, έχοντας οικογένεια, παιδιά, λογαριασμούς, ΕΝΦΙΑ και διάφορες άλλες υποχρεώσεις στο κεφάλι, δε μας αφήνει να πάμε διακοπές, όσο και αν θέλουμε», τόνισε ο κ. Ηλίας Περογαμβράκης.

«Αν τα καταφέρουμε, θα πάμε κάπου εδώ στην Κρήτη το Δεκαπενταύγουστου. Πιθανότατα στο χωριό ή σε κάποιο σπίτι συγγενικό να τη βγάλουμε πιο φθηνά», δήλωσε η κ. Ελένη Κλινάκη.

«Αν ένα σπίτι έχει και παιδιά να ταΐσει και τα λεφτά δε φτάνουν, οι διακοπές είναι άγνωστη λέξη. Έτσι, όσοι χαρούν διακοπές φέτος θα είναι λίγοι», μας είπε η κ. Σταματίνα Λαμπράκη.

Μείωση στις τιμές

Το ποσοστό των Ηρακλειωτών και γενικά των Κρητικών που είναι ακόμα σε θέση να πάνε διακοπές έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 25% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία του νησιού, κατανοώντας τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, την ανεργία και την ανασφάλεια που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, συνεχίζουν να προσφέρουν ταξιδιωτικά πακέτα σε πολύ χαμηλές τιμές, ικανοποιώντας όλα τα βαλάντια.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων στο Ηράκλειο έχουν αναγκαστεί να ρίξουν τις τιμές στα πακέτα, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κόσμου που ζητάει να πάει κάπου για να ξεφύγει από την καθημερινότητα και τα προβλήματα, πάνω από 30%. Όμως δυστυχώς και πάλι, όπως λένε, δε βλέπουν φως, με τα μηνύματα από πλευράς τους, τόσο για τον εσωτερικό όσο και για τον εξωτερικό τουρισμό φέτος, να είναι εντελώς απαισιόδοξα.

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Ο κόσμος δε βάζει πια το χέρι στην τσέπη

«Η κατάσταση είναι πολύ δραματική. Πριν από 6-7 χρόνια έδινα πολύ βάρος στον εσωτερικό τουρισμό, κάνοντας εκδρομές στα νησιά των Κυκλάδων, καθώς ανά 15 μέρες συγκεντρώνονταν πάνω από 40 άτομα. Τώρα μπορεί να συγκεντρωθούν το πολύ 10 άνθρωποι, οπότε οικονομικά δεν αξίζει. Έτσι έχει μειωθεί και η δική μας όρεξη σε αυτόν τον τομέα του τουρισμού», ανέφερε ο ιδιοκτήτης του τουριστικού γραφείου Adonis Travel Αντώνης Πρινιανάκης, σχολιάζοντας την κίνηση που παρουσιάζεται στον εσωτερικό τουρισμό και την έλλειψη δυνατότητας των Κρητικών να πάνε διακοπές.

«Ο κόσμος έρχεται στο γραφείο, παίρνει προγράμματα, αλλά δεν προχωράει στο να δώσει χρήματα. Πιστεύω πως το όλο πολιτικό κλίμα και η καταστροφολογία που ακούγεται έχουν επηρεάσει την ψυχολογία του κόσμου και δε βγάζει χρήματα από την τσέπη. Ο πολύς κόσμος φυλάει τα χρήματά του και περιμένει να δει τι θα γίνει στο πολιτικό σκηνικό. Γι' αυτό και παρατηρείται μεγάλη πτώση στις κρατήσεις», είπε ο ιδιοκτήτης του τουριστικού γραφείου Round Travel στο Ηράκλειο Αντώνης Αγγουράκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της ιδιοκτήτριας του ταξιδιωτικού πρακτορείου Ipsipetis Travel κ. Μαρίνας Γερογιαννάκης, που αν και ασχολείται κυρίως με προσκυνηματικό τουρισμό, ο κόσμος όπως τόνισε ούτε σε αυτήν την περίπτωση «έχει χρήματα για να κάνει διακοπές, όπως έκανε παλιά, καθώς δυσκολεύεται πολύ οικονομικά», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «εμείς ως γραφεία βοηθάμε όσο μπορούμε».

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ελπίζουν στην αλλαγή της εικόνας αυτής του εσωτερικού τουρισμού, εφόσον, όπως λένε, βρεθεί μια θετική για τη χώρα μας λύση με τους δανειστές.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News