default-image

Μετά τον "ντόρο"... έπεσε άσφαλτος στη Φορτέτσα

Κρήτη
Μετά τον "ντόρο"... έπεσε άσφαλτος στη Φορτέτσα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Ο δρόμος είχε... τη δική του ιστορία" και τώρα φαίνεται πως τελειώνει ένδοξα... Ο λόγος για τη Σόλωνος της Φορτέτσας, όπου μετά το καυστικό φωτορεπορτάζ της "Ν.Κ.", με τις καταγγελίες του Πολιτιστικού Συλλόγου και κατοίκων προς την εφημερίδα μας, δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες μέρες για να ξεκινήσει αυτό που η τοπική κοινωνία περίμενε τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο.

Η ασφαλτόστρωση της πολύπαθης οδού, που περνάει μέσα από τη Φορτέτσα και συνδέει την περιοχή με τις Βασιλειές, τον Άγιο Βλάσση και τον Άγιο Σίλα, αλλά εδώ και χρόνια, από τότε που ξεκίνησαν τα περίφημα έργα, έμοιαζε κυριολεκτικά σαν βομβαρδισμένο τοπίο!

Στις 26 Μαΐου γράφαμε - για μια ακόμη φορά - για τα χάλια του κεντρικού δρόμου της Φορτέτσας και στις 10 Ιουνίου οι κάτοικοι έβρισκαν στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων τους μία ανακοίνωση της εταιρείας που τους ενημέρωνε ότι για το επόμενο διήμερο θα γινόταν ασφαλτόστρωση και δεν έπρεπε να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους στην οδό Σόλωνος.

Ανεβαίνοντας τη Σόλωνος κοντά στον κόμβο του Βενιζελείου, είχαμε απαθανατίσει τη συγκεκριμένη κατάσταση, μόλις πριν από λίγες ημέρες στο σχετικό μας ρεπορτάζ.

Στο ίδιο σημείο με την επικίνδυνη λακκούβα δείτε χθες τι καταγράψαμε επί της αρχής, σχεδόν της Σόλωνος, κοντά στον κόμβο του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση.

Η αρχική υποψία ήταν ότι, επειδή η ανακοίνωση έκανε λόγο για δύο μέρες, θα γινόταν ασφαλτόστρωση μόνο σε ένα μικρό κομμάτι του δρόμου. Όμως, τελικά το έργο συνεχίζεται και οι διαβεβαιώσεις της δημοτικής Αρχής προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φορτέτσας είναι ξεκάθαρες: Όλη η Σόλωνος θα ασφαλτοστρωθεί, αλλά σταδιακά κλείνει το κάθε κομμάτι και πέφτει η άσφαλτος, επειδή πρέπει να σκαφτούν συγκεκριμένα σημεία για να ολοκληρωθούν παρεμβάσεις στο αποχετευτικό σύστημα, με τη σύνδεση των φρεατίων των όμβριων υδάτων, ενώ γίνονται και άλλα μικρά έργα που είχαν μείνει πίσω.

Έτσι ήταν ο δρόμος έξω από το Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό στο προηγούμενο φωτορεπορτάζ της «Ν.Κ.» και μάλιστα επί σειρά… μηνών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Και να πώς καταγράψαμε χθες το δρόμο έξω από το ΚΕΠΑ της Φορτέτσας, όπου εδώ και μήνες οι οδηγοί κατεβαίνοντας ή έπεφταν μέσα στις λακκούβες, ή κινδύνευαν να… τρακάρουν.

Η "Ν.Κ." κατέγραψε και χθες την κατάσταση του δρόμου της Φορτέτσας και σήμερα παρουσιάζει πώς ήταν συγκεκριμένα τμήματα του πριν - δηλαδή κατά το ρεπορτάζ του Μαΐου - και σήμερα.

Αρχίζοντας από κάτω, δηλαδή από τη σύνδεση της Σόλωνος με τη λεωφόρο Κνωσού, μερικά μέτρα δεν έχουν ακόμα στρωθεί με άσφαλτο. Αρχίζει όμως η άσφαλτος λίγο πιο πάνω και μέχρι την πρώτη στροφή έχει πέσει, προς το παρόν, το πρώτο "χέρι" στην άσφαλτο και εκκρεμεί η δεύτερη φάση του έργου για την ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης.

Το κομμάτι εκείνο που έχει ολοκληρωθεί είναι η ευθεία, από τη στροφή και πάνω, του τμήματος που διέρχεται από το Βρεφονηπιακό Σταθμό του Δήμου Ηρακλείου. Όπως είχε γράψει η εφημερίδα μας, είχαν μείνει εδώ και μήνες μεγάλα κομμάτια του οδοστρώματος σκαμμένα και πρόχειρα μπαζωμένα, με συνέπεια να κινδυνεύουν οι γονείς κατεβαίνοντας προς το Σταθμό αλλά και ανεβαίνοντας.

Μάλιστα, φάνηκε πως στο τμήμα αυτό δόθηκε πρώτη προτεραιότητα. Από τον πολύ καιρό που είχε μείνει έτσι το οδόστρωμα, τα τετράγωνα σκαμμένα κομμάτια είχαν μετατραπεί σε λακκούβες.

Από 'κει και πάνω, μέχρι και πριν την απότομη στροφή της Φορτέτσας, έχει πέσει ένα μικρό κομμάτι και το υπόλοιπο παραμένει πρόχειρα μπαζωμένο. Ανεβαίνοντας προς την Κάτω Φορτέτσα και συνεχίζοντας για την πάνω, σταματάμε έξω από την εκκλησία, όπου σε δύο σημεία έχει σκαφτεί ο δρόμος και γίνονται εργασίες στους αποχετευτικούς αγωγούς.

Οι εργάτες μάς μετέφεραν τον προγραμματισμό που υπάρχει, αυτά τα σκαψίματα να είναι τα τελευταία, πριν την ολοκλήρωση του έργου και την ασφαλτόστρωση όλου του δρόμου, μέχρι και την αρχή Μαραθίτη, όπου και πάλι, από την ίδια εταιρεία, υπάρχουν επικίνδυνα σημεία στο οδόστρωμα.

Το Νοέμβριο του περασμένου χρόνου ο Δήμος Ηρακλείου, μετά από ανάλογο ρεπορτάζ της "Ν.Κ." είχε… ρίξει λίγη πίσσα. Από τότε, μόνο τώρα είχαμε επιτέλους ασφαλτόστρωση.

Ο δρόμος προς τον κόμβο του Βενιζελείου, εκεί όπου με λίγη πίσσα είχε κλείσει η δημοτική Αρχή - αν και δεν ήταν υπεύθυνη για τα λάθη του εργολάβου - πλέον έχει γίνει ασφαλτόστρωση, "το πρώτο χέρι".

«Έγινε "ντόρος"»

Χθες συναντήσαμε στον τόπο των εργασιών τον αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Φορτέτσας, Γιώργο Γιαννίκα. «Από την ημέρα που έγινε ο "ντόρος" με την εφημερίδα "Ν.Κ."», μας είπε χαρακτηριστικά, «η εταιρεία δεν πέρασαν μια-δυο μέρες και έφερε τα μηχανήματα για να μπορέσει να ολοκληρώσει ένα κομμάτι ασφαλτόστρωσης από τη διακλάδωση του Βενιζελείου μέχρι και την πρώτη στροφή της Κάτω Φορτέτσας και έχει σταματήσει εκεί.

Τώρα περιμένουμε να ολοκληρωθούν και τα άλλα τμήματα από τον ανάδοχο εργολάβο, που είναι οι σκάρες, και δεν έχει πλέον άλλη δικαιολογία η δημοτική Αρχή. Πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο, όπως μας είχαν δεσμευτεί και πριν από δύο μέρες, που ήταν εδώ ο δήμαρχος κ. Λαμπρινός με τον αντιδήμαρχο κ. Μαμουλάκη. Μας είπαν ότι το έργο δε θα σταματήσει, θα ολοκληρωθεί μέχρι και πάνω από τις δεξαμενές της Πάνω Φορτέτσας».

Μάλιστα, η δέσμευση της δημοτικής Αρχής είναι ότι όλη η Σόλωνος σε μία εβδομάδα θα έχει ασφαλτοστρωθεί. «Έχουν κολλήσει σε ένα κομμάτι στην Πάνω Φορτέτσα. Σε δύο μέρες μάς είπαν ότι θα είναι έτοιμο και αυτό. Αλλά στο μεταξύ, μέχρι να φτάσει εκεί πάνω η ασφαλτόστρωση, πιστεύουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί και αυτό και δε θα υπάρξει πρόβλημα», λέει ο κ. Γιαννίκας.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Έπρεπε να είχε παραδοθεί μέχρι πέρυσι

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου υπενθυμίζει στο σημείο αυτό ότι το συνολικό έργο είχε ξεκινήσει από τα τέλη του 2011 και βάσει των συμφωνηθέντων έπρεπε μέχρι πέρυσι, το αργότερο, να είχε παραδοθεί στο σύνολό του. Καταλήγοντας, λέει και αυτός ότι υπήρχε έντονη φημολογία για τα οικονομικά προβλήματα του εργολάβου, αλλά και τους απλήρωτους εργάτες, που δουλεύουν πολύ σκληρά και κανείς δεν ξέρει πώς τα βγάζουν πέρα.

Μάλιστα, όπως διαπιστώσαμε κι εμείς, υπάρχει ευγενική αντιμετώπιση από την πλευρά τους στα ερωτήματα των διερχομένων και των κατοίκων της περιοχής.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News