Ειδήσεις

"Θύελλα" αντιδράσεων για την απαγόρευση του ποδοσφαίρου

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στη συνοικία της Κάτω Μεράς Ιεράπετρας, η ανακοίνωση από το Δήμο, της εφαρμογής αστυνομικής διάταξης, που απαγορεύει όλο το 24ωρο το ποδόσφαιρο και άλλα ομαδικά παιχνίδια των παιδιών, τα οποία προκαλούν θόρυβο.

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στο Οθωμανικό Τέμενος, μνημείο που αποτελεί απομεινάρι της Τουρκικής κατοχής στην πλατεία "Τζαμί", από τον αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Αργύρη Πανταζή, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία, έπειτα από παράπονα που είχαν δεχτεί στο Δήμο, από περιοίκους της πλατείας, για τη φασαρία και τις ζημιές που προκαλούσαν οι μικροί μαθητές κατά τη διάρκεια του ποδοσφαίρου που παίζουν, στο μοναδικό ανοικτό χώρο που διαθέτει η Κάτω Μερά, λίγο πριν το λιμάνι.

«Επειδή κάποιοι άνθρωποι της γειτονιάς ενοχλούνται από το θόρυβο και τις ζημιές οι οποίες προκαλούνται από τη μπάλα του ποδοσφαίρου που πολλές φορές, σπάει και τα τζάμια του Τούρκικου Τζαμιού, με κίνδυνο να τραυματιστεί κάποιο παιδί η ηλικιωμένος που περνά την ελεύθερη ώρα του στα παγκάκια της πλατείας, υποχρεωθήκαμε με την Δημοτική Αστυνομία, να αναρτήσουμε αυτή την απαγόρευση, για να προκαλέσουμε τον προβληματισμό των γονιών και των ίδιων των παιδιών, προκειμένου να βρεθεί ένας άλλος πιο ήπιος τρόπος, να χαίρονται όλοι ισότιμα αυτήν την όμορφη πλατεία.

Επειδή η απαγόρευση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης την αποσύραμε, ενώ συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της ηλεκτροδότησης του μεγάλου οικοπέδου του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, που βρίσκεται λίγο πιο πέρα, έτσι ώστε να μπορούν όλα τα παιδιά της περιοχής να παίζουν σε αυτόν το καθαρό - με τη βοήθεια των εθελοντών - χώρο, που είναι προστατευμένος και καλά περιφραγμένος», μας είπε ο αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Αργύρης Πανταζής, μετά την άρση της αστυνομικής διάταξης, για την οποία δεν πιστεύαμε ότι μπορούσε να υπάρχει.

Μέχρι να αποσυρθεί αυτή η απαγόρευση, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Πολίτες εν Δράσει" κ. Μιχάλης Μαχαιράς, είχε ξεκινήσει να οργανώνει από το διαδίκτυο, την αντίδραση της ίδιας της τοπικής κοινωνίας, που δεν μπορούσε να ανεχτεί αυτούς τους περιορισμούς, ζητώντας από τον κόσμο να μαζευτεί το απόγευμα της Τετάρτης στην Πλατεία Τζαμί για ποδόσφαιρο, με τα παιδιά της περιοχής.

«Αυτή η απαράδεκτη ανακοίνωση αναρτήθηκε στο Τζαμί από το Δήμο της Ιεράπετρας και μας δίνει το έναυσμα να οργανώσουμε ποδοσφαιρικούς αγώνες στην πλατεία. Επιχειρώ από το πρωί να επικοινωνήσω με τον δήμαρχο κ. Θεοδόση Καλαντζάκη, για να του εκφράσω τα παράπονα του κόσμου και δεν μου απαντά στο τηλέφωνο. Ξεχείλισε ο συντηρητισμός και η μικρόνοια. Είναι καιρός να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους και στο δημοτικό συμβούλιο. Το απόγευμα γιορτάζουμε στην πλατεία «Τζαμί», μια μικρή νίκη για όλα τα παιδιά της Ιεράπετρας, δίνοντας τους πίσω το χώρο που τους ανήκει. Κάτω τα χέρια από τα παιδιά!», ήταν η τοποθέτηση του κ Μιχάλη Μαχαιρά.

«Δεν είναι δυνατόν να απαγορεύουν όλο το 24ωρο στα παιδιά μας, να παίζουν στην μοναδική πλατεία που έχουν στη γειτονιά τους. Αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά εμείς οι γονείς, ότι, δεν είναι σωστό τα παιδιά μας να θορυβούν τις ώρες της κοινής ησυχίας, και τα μαζεύουμε στο σπίτι για να μην ενοχλήσουν τους γείτονες. Ας φωτίσουν τα βράδια το χώρο του πάρκου της κυκλοφοριακής αγωγής, να παίζουν τα παιδιά ποδόσφαιρο μέσα σε αυτό το χώρο, και ας σταματήσουν να απειλούν τα πιτσιρίκια με αστυνομικά μέτρα», μας είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μανόλης Φραγκιαδάκης διαμαρτυρόμενος κάτοικος της περιοχής.

Στις αρχές του μήνα, είχαμε άλλο ένα επεισόδιο που είχε πρωταγωνιστές μικρούς μαθητές.

«Ενόψει και της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, μαθητές της πόλης μας "φύτεψαν" χάρτινα δέντρα στις θέσεις των καινούργιων πεζοδρομίων, όπου πρέπει να φυτευτούν νέα δέντρα. Μια κίνηση αξιέπαινη, υψηλού συμβολισμού. Την επόμενη μέρα αφαιρέθηκαν από την υπηρεσία καθαριότητας, προφανώς μετά από σχετική εντολή των ιθυνόντων Με αυτόν τον τρόπο έστειλαν ένα κακό μήνυμα στα παιδιά. Αντί για επιβράβευση, απαξίωση... Οι νοοτροπίες αυτές πρέπει να εκλείψουν, γιατί τα παιδιά είναι ό,τι ιερότερο έχουμε ως κοινωνία», σημειώνει ο επικεφαλής της παράταξης "Πολίτες εν Δράσει", κ. Μιχάλης Μαχαιράς.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια