Ειδήσεις

Έργα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στους δήμους Πεδιάδας-Μαλεβιζίου

Δύο συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ για έργα συντήρησης-βελτίωσης οδικού δικτύου στους δήμους Μινώα Πεδιάδας και Μαλεβιζίου υπέγραψε σήμερα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παρουσία των δημάρχων Ζαχαρία Καλογεράκη και Κώστα Μαμουλάκη.

Τα έργα οδοποιίας που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Κρήτης μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αφορούν συγκεκριμένα στη "Βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου Καστελίου-Χερσονήσου" με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ στο δήμο Μινώα Πεδιάδας και στη "Συντήρηση του οδικού δικτύου" στο δήμο Μαλεβιζίου (περιοχή Αμμουδάρας)  προϋπολογισμού 500 χιλιάδων ευρώ.

Τα έργα στο δήμο Μινώα Πεδιάδας θα γίνουν από την κατασκευαστική κοινοπραξία "Γλακουσάκης Μιχάλης-Μαργαριτσανάκης Γιώργος" και στο δήμο Μαλεβιζίου από την κατασκευαστική εταιρεία "ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ Α.Ε.".

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την υπογραφή των σημερινών συμβάσεων στους δήμους Μινώα Πεδιάδας και Μαλεβιζίου, «εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί συνεχίζουμε τις βελτιώσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κρήτης. Μια τέτοια βελτίωση είναι ο δρόμος "Καστέλι-Χερσόνησος", και παρά την καθυστέρηση είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε για να γίνει μια σημαντική παρέμβαση-βελτίωση. Η ολοκλήρωση του έργου θα συμβάλει στην οδική ασφάλεια των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών».

Για τη σύμβαση έργου στην Αμμουδάρα ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι «πρόκειται επίσης για μια σημαντική σύμβαση στο δήμο Μαλεβιζίου, που αφορά ασφαλτικά έργα στην περιοχή της Αμμουδάρας. Είναι μια χρηματοδότηση που είχε εξασφαλιστεί επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη και σήμερα βρισκόμαστε στη διαδικασία υπογραφής της σύμβασης για να υλοποιήσουμε και αυτό το έργο που θα αναβαθμίσει τη συγκεκριμένη τουριστική περιοχή αλλά και το δήμο ευρύτερα».

Όπως δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης, «πρόκειται για μια χρηματοδότηση που "τρέχει" από τις αρχές του 2012, αλλά γραφειοκρατικά και διαδικαστικά προβλήματα καθυστέρησαν την υπογραφή της σύμβασης. Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που ολοκλήρωσαν τη μελέτη και δρομολόγησαν τη διαδικασία υπογραφής της σύμβασης. Είναι ένας δρόμος ο οποίος έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της αναμενόμενης κατασκευής του νέου αεροδρομίου. Ελπίζω και εύχομαι η υπογραφή της σύμβασης και η ανακατασκευή του έργου να μη σημαίνει ότι ακυρώνεται και το νέο αεροδρόμιο».

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης ανέφερε ότι «μετά από μια πολύμηνη δικαστική διαδικασία επιτέλους υπογράφεται σήμερα η σύμβαση για το δρόμο "Καστέλι-Χερσόνησος", οδικός άξονας που εξυπηρετεί τους κατοίκους του δήμου Μινώα, Βιάννου και όχι μόνο. Συνδέει την ενδοχώρα με το παραλιακό μέτωπο, έχοντας διαρκώς τεράστια κυκλοφοριακή επιβάρυνση. Για αυτούς τους λόγους και ήταν μεγάλη ανάγκη αναβάθμισής του».

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης δήλωσε ότι «το έργο θα συμβάλει στην ανάπτυξη, στον τουρισμό του δήμου μας στην περιοχή της Αμμουδάρας. Το έργο αφορά το κεντρικό δρόμο της Αμμουδάρας που βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Θα κατασκευαστεί νέος ασφαλτικός τάπητας που θα δώσει μια μεγάλη ώθηση και "ανάσα" στον τουρισμό μας που είναι η "βιομηχανία" του δήμου μας. Παράλληλα με εργολαβία του δήμου μας φτιάχνουμε και τα πεζοδρόμια για να δώσουμε μια καλύτερη εικόνα. Επίσης έχουμε και άλλα σημεία ασφαλτικών έργων όπως στον κεντρικό δρόμο Γαζίου, στη συμβολή με το ΒΟΑΚ».

Στις υπογραφές των δυο συμβάσεων στην Περιφέρεια το παρόν έδωσαν επίσης ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα αθλητισμού Νίκος Συριγωνάκης, τα στελέχη της διεύθυνσης τεχνικών έργων Περιφέρειας Κρήτης Κέτη Ιερωνυμάκη και Χρυσούλα Μελισσουργάκη, και από τον δήμο Μαλεβιζίου: οι αντιδήμαρχοι Μανόλης Σαμόλης, Γιώργος Βαλτζάκης, Άρης Σαλούστρος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Φίλιππας Σαββάκης, ο πρόεδρος ΔΟΚΑΠΑΜ Γιώργος Μαρκατάτος, και ο πρόεδρος της ΔΟΠΑΜ Γιώργος Αεράκης.

Τα τεχνικά στοιχεία των έργων

Αντικείμενο της εργολαβίας για το έργο "Βελτίωση δρόμου Καστελίου-Χερσονήσου" είναι η κατά τμήματα βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε θέσεις Μ.Ο.Α. (Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας) της ΕΟ 92 Καστέλι-Χερσόνησος σε συνολικό μήκος 3.758 μ.

Οι εργασίες συντήρησης περιλαμβάνουν:

* Φρεζάρισμα ασφαλτικών οδοστρωμάτων

* Διάστρωση αντιολισθηρής ασφαλτικής στρώσης

* Αποκαταστάσεις οπών οδοστρώματος

* Αποκατάσταση - πλήρωση ρωγμών οδοστρώματος

* Διαμόρφωση σταγόνων ισόπεδων κόμβων

* Καθαρισμός - μόρφωση τριγωνικών τάφρων

* Κλαδοκοπές για αύξηση ορατότητας

* Αποξήλωση παλαιών και τοποθέτηση νέων στηθαίων ασφαλείας

* Αντικατάσταση - αποξήλωση - μετακίνηση - επανεγκατάσταση πινακίδων σήμανσης

* Τοποθέτηση ανακλαστήρων οδοστρώματος

* Διαγράμμιση οδοστρώματος με ανακλαστική βαφή

* Καθαίρεση διαφημιστικών πινακίδων

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου "Συντήρηση οδικού δικτύου του δήμου Μαλεβιζίου" προβλέπεται να  γίνουν εργασίες συντήρησης τμηματικά στις παρακάτω δημοτικές οδούς:

- Στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου στο τμήμα από τον Ξηροπόταμο έως το Γαζανό ποταμό

-Στην οδό Ελ. Βενιζέλου στο εντός οικισμού τμήμα και

-Στην οδό Γεννηματά ανατολικά του οικισμού Αγίας Μαρίνα.

Σχόλια