Ειδήσεις

Στη Βουλή το θέμα των συλλογικών συμβάσεων στα ξενοδοχεία

Για την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα ξενοδοχεία ερωτούν τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πέντε βουλευτές του ΚΚΕ, ανάμεσα στους οποίους ο Μανώλης Συντυχάκης.

Αναλυτικά στην ερώτηση των βουλευτών Χρήστου Κατσώτη, Σάκη Βαρδαλή, Νίκου Καραθανασόπουλου, Σταύρου Τάσσου και Μανώλη Συντυχάκη αναφέρονται τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε υπάρχει σε ισχύ εθνική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία όλης της χώρας, η οποία έχει υπογραφεί στις 30.12.2013 και έχει ισχύ μέχρι 31.12.2015. Στην πράξη η συλλογική αυτή σύμβαση δεν εφαρμόζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδόχων, είτε γιατί όπως ισχυρίζονται δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων, είτε γιατί έχουν διευρυνθεί οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και κυρίως τα δουλεμπορικά συνεργεία που εφαρμόζουν τον κατώτερο νομοθετημένο μισθό (586 ευρώ), είτε γιατί κυριαρχούν επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογράψει Ενώσεις Προσώπων (δηλαδή οι ίδιοι οι εργοδότες) με μισθούς και όρους στα όρια του νομοθετημένου κατώτερου μισθού. Η πλειοψηφία τέτοιων επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων που έχουν υπογράψει Ενώσεις Προσώπων καταργούν στην πράξη το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, αφού δίνουν τη δυνατότητα στη διεύθυνση να διευθετεί μονομερώς τον εργάσιμο χρόνο, πέρα από τα νόμιμα θεσμοθετημένα όρια.

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε δεσμευτεί να επαναφέρει την υποχρεωτικότητα των συλλογικών συμβάσεων και να καταργήσει το αντεργατικό πλαίσιο, που μεταξύ άλλων έχει δώσει τη δυνατότητα στους ξενοδόχους να συστήνουν εργοδοτικές Ενώσεις Προσώπων, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έφερε καμία τέτοια νομοθετική ρύθμιση, αλλά διατηρεί το ισχύον καθεστώς την ίδια στιγμή που η τουριστική κίνηση και τα κέρδη των ξενοδοχειακών ομίλων έχουν ξεπεράσει τα προ κρίσης επίπεδα.

Η κατάσταση μάλιστα που επικρατεί από την αρχή και της φετινής τουριστικής περιόδου δείχνει ότι τέτοιες κατάπτυστες συλλογικές ρυθμίσεις αυξάνονται, αφού από την αρχή της χρονιάς έχουν υπογραφεί πάνω από 35, ενώ εκατοντάδες είναι αυτές που είναι σε ισχύ τα τελευταία τρία χρόνια. Παράλληλα, ακόμη και σε μεγάλα κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας οι μισοί εργαζόμενοι προέρχονται από δουλεμπορικά συνεργεία, τα οποία νοικιάζουν κυρίως ξενοδοχειακό προσωπικό, για το οποίο δεν ισχύουν οι όροι αμοιβής και εργασίας που προβλέπει η εθνική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι άμεσα μέτρα θα πάρει για να επαναφέρει την υποχρεωτικότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, να απαγορεύσει τη δραστηριότητα των δουλεμπορικών συνεργείων και να καταργήσει τη δυνατότητα να συστήνουν οι εργοδότες Ενώσεις Προσώπων που ακυρώνουν τις συλλογικές συμβάσεις και τα κατοχυρωμένα ακόμη με νόμους δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων».

Σχόλια