default-image

Οι μαθητές του Γυμνασίου Αλικαρνασσού ανεβάζουν Ψαθά

Κρήτη
Οι μαθητές του Γυμνασίου Αλικαρνασσού ανεβάζουν Ψαθά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη θεατρική παράσταση "Ο Αχόρταγος" του Δημήτρη Ψαθά ανεβάζει η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου Νέας Αλικαρνασσού αύριο Πέμπτη 18 Ιουνίου και ώρα 8:30 το βράδυ, στο ανοικτό θέατρο της Πύλης Βηθλεέμ.

Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά από το Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού στις 15 Μαΐου, στην αίθουσα της παλιάς Δημοτικής Λαχαναγοράς και κέρδισε τις εντυπώσεις των τυχερών συμπολιτών μας που την παρακολούθησαν. Ένα δίωρο γέλιου και διασκέδασης με αξιόλογες, έξυπνες ερμηνείες και "επαγγελματικά" σκηνικά, όπου οι μαθητές ανταποκρίθηκαν στους δύσκολους ρόλους του έργου με μεγάλη επιτυχία δείχνοντας την απαιτούμενη σοβαρότητα και αυτοσχεδιάζοντας όπου χρειάστηκε, προσφέροντας στους θεατές άφθονες στιγμές χαλάρωσης, γέλιου και προβληματισμού.

Αυτός άλλωστε φαίνεται να ήταν και ο σκοπός του συγγραφέα, να προσφέρει λίγες στιγμές γέλιου και ευχαρίστησης διακωμωδώντας ανθρώπινες αξίες, παραδείγματα και συμπεριφορές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε μέρες, άλλωστε, τόσο χαλεπές κι ανήσυχες, ας ξεχαστούμε για λίγη ώρα, μιλώντας για τις ωραιότερες στιγμές του ανθρώπου, τις πιο κεφάτες, τις στιγμές που ο άνθρωπος γίνεται πιο άνθρωπος, τις στιγμές που ο άνθρωπος γελά...».

Ο Δημήτρης Ψαθάς ήταν ένας βαθιά πολιτικοποιημένος άνθρωπος, µε οξύτατη ματιά πάνω σε κάθε είδους θέμα, πολιτικό, κοινωνικό, καλλιτεχνικό, και µε ακόμα πιο αιχμηρή πένα, που έφερνε πολλούς σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Σε όλα του τα έργα έπλαθε τους χαρακτήρες του με μια δόση υπερβολής τονίζοντας τις ανθρώπινες αδυναμίες και δίνοντας μαθήματα ανθρωπιάς και κοινωνικής συνείδησης αναδεικνύοντας τα προβλήματα της καθεστηκυίας κοινωνικής και πολιτικής τάξης. Στον "Αχόρταγο" ο συγγραφέας καταπιάνεται με την καθημερινότητα της αναδυόμενης αστικής τάξης, την εργασιακή εκμετάλλευση και την ανθρώπινη απληστία που χειραγωγεί και διαπλάθει χαρακτήρες, δοσμένα μέσα από κωμικές καταστάσεις και δρώμενα.

Η σκηνοθεσία, τα σκηνικά, τα κοστούμια, η διδασκαλία των ρόλων σε αυτή τη σχολική θεατρική παράσταση είναι δουλειά των εκπαιδευτικών Φασουλάκη Χρυσούλας, Χριστινίδη Μαριάννας, Ξεκαρδάκη Μαρίας, Πετσίτη Νίκης και Πετράκη Κωνσταντίνου, ενώ όλοι οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις φάσης της οργάνωσης της παράστασης.

Σε ανακοίνωση της διεύθυνσης του Γυμνασίου Αλικαρνασσού αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Αυτή την Πέμπτη 18 Ιουνίου, στις 20:30 το βράδυ, σας προσκαλούμε όλους να παρακολουθήσετε τον "Αχόρταγο" μέσα από τη ματιά των εφήβων μαθητών μας, που διάβασαν, παρακολούθησαν, εμπνεύστηκαν και απόδωσαν το έργο με το δικό τους τρόπο, βρίσκοντας τα θέματα που αναδεικνύει επίκαιρα και διαχρονικά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News