Ειδήσεις

Ιεράπετρα: Στην παλιά πόλη κρυβόταν ο 23χρονος κακοποιός

Στη γραφική παλιά πόλη της Ιεράπετρας, πολύ κοντά στον Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, μέσα στα στενά σοκάκια και τους δαιδαλώδεις πλακόστρωτους δρόμους, στο σπίτι της αδερφής του, είχε βρει καταφύγιο ο καταζητούμενος 23χρονος νεαρός κακοποιός αλβανικής υπηκοότητας, ο οποίος συνελήφθη αργά το βράδυ της Δευτέρας από τους αστυνομικούς, μετά από πολυήμερη παρακολούθηση. Ο νεαρός φέρεται ως συνεργάτης των ληστών του Διστόμου.

«Βλέπαμε εδώ και μια εβδομάδα κάποιους άντρες με πολιτικά, που τώρα καταλαβαίνουμε ότι ήταν αστυνομικοί, να κυκλοφορούν μέσα στους στενούς δρόμους της παλιάς πόλης και μας προκαλούσαν την περιέργεια. Τις δύο τελευταίες μέρες υπήρχε μια πιο έντονη κινητικότητα, ενώ είχαμε και συχνές διελεύσεις των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ», μας είπε ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Γιώργος Κουγιουμουτζάκης.

«Καταλαβαίναμε ότι κάποια σοβαρή υπόθεση έψαχναν, αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι εδώ δίπλα μας θα εντόπιζαν το νεαρό συνεργό της συμμορίας των ληστών του Διστόμου. Τελικά δε γνωρίζουμε ποιος μένει δίπλα μας και πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι. Εδώ στην παλιά πόλη μένουν πάρα πολλοί αλλοδαποί μετανάστες που συνέχεια έρχονται και φεύγουν. Δεν ξέρουμε τι "καπνό φουμάρουν" και για το λόγο αυτό ανησυχούμε», επισήμανε ο κ. Κουγιουμουτζάκης.

«Πράγματι τις τελευταίες μέρες βλέπαμε πολλές άγνωστες στη γειτονιά μας φυσιογνωμίες, και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Από τη στιγμή που μάθαμε για τη σύλληψη του νεαρού κακοποιού, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, καταλάβαμε ότι η Αστυνομία είχε κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά, χωρίς να ανοίξει μύτη», πρόσθεσε ο κ. Σπύρος Κουγιουμουτζάκης.

«Εμείς δεν πήραμε χαμπάρι το παραμικρό. Η παρακολούθηση των αστυνομικών ήταν πάρα πολύ διακριτική. Έδρασαν με χειρουργική ακρίβεια. Μας ανησυχεί το γεγονός της αύξησης της εγκληματικότητας, γιατί εδώ που μένουμε εμείς με τόσους άγνωστους ανάμεσά μας δε γνωρίζουμε αν στη διπλανή μας πόρτα κρύβεται κάποιος κακοποιός. Πάντως εμείς αποφεύγουμε να κυκλοφορούμε τις νύχτες», μας είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αντώνης Βασιλάκης.

«Δεν καταλάβαμε το παραμικρό γιατί δεν υπήρξε συμπλοκή την ώρα της σύλληψης του νεαρού κακοποιού. Το πληροφορηθήκαμε την επόμενη μέρα και πέσαμε από τα σύννεφα. Σήμερα το θέμα αυτό το συζητούν όλοι στην παλιά πόλη της Ιεράπετρας», πρόσθεσε η κ. Πόπη Βασιλάκη.

Ποιος είναι ο 23χρονος

Πρόκειται για το νεαρό Αλβανό κακοποιό συνεργάτη του περιβόητου "αρχιληστή" Σπύρου Χριστοδούλου, τον οποίο αναζητούσε εδώ και πολύ καιρό το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Περιουσίας και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής.

Αστυνομικοί με πολιτικά από το εν λόγω τμήμα, σε συνεργασία με τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας και την ομάδα ΔΙ.ΑΣ., είχαν θέσει υπό στενή παρακολούθηση το σπίτι της αδερφής του νεαρού Αλβανού κακοποιού στην παλιά πόλη, περιμένοντας καρτερικά να τους δοθεί η ευκαιρία να του περάσουν χειροπέδες.

Ο 23χρονος κακοποιός έπαιρνε όλα τα μέτρα προφύλαξης, κινούνταν μόνο νύχτα μέσα στα σκοτεινά σοκάκια της παλιάς πόλης και έκανε στο διάστημα του ενός μηνός που ήταν στην Ιεράπετρα πολλές επισκέψεις στο Πάνω Χωριό και στο Κάτω Χωριό, για να μη βρίσκεται κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα της Ιεράπετρας, το οποίο απέχει από την κρυψώνα του γύρω στα 100 μέτρα.

Η επιχείρηση της σύλληψής του οργανώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από άνδρες του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Περιουσίας και Ιδιοκτησίας της ασφάλειας Αττικής, καθώς και του Τμήματος Ασφαλείας της Ιεράπετρας.

Οι έμπειροι αστυνομικοί των δύο τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ. κατάφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς είχαν μελετήσει με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις του, και γνώριζαν την ώρα κατά την οποία επέστρεφε στην "κρυψώνα" του.

Ο 23χρονος Αλβανός κακοποιός έχει ταυτοποιηθεί στις εργαστηριακές αναλύσεις των ευρημάτων που έχει συγκεντρώσει η ΕΛ.ΑΣ. σε τουλάχιστον δύο ληστείες, όπου βρέθηκε υλικό του DNA του.

Συγκεκριμένα φέρεται να πήρε μέρος σε ληστεία στο Μαραθώνα, αλλά και στον Ωρωπό. Αυτές τις δύο ληστείες τις χρεώνει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στους ληστές του Διστόμου, Γιώργο Πετρακάκο, Σπύρο Χριστοδούλου και Σπύρο Δραβίλα, για τους οποίους γίνονταν έρευνες για πιθανές σχέσεις τους με την τρομοκρατία. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. συνδέονται με τον Νίκο Μαζιώτη, αλλά και τον καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ιεράπετρα αποτελούσε πριν από πολλά χρόνια καταφύγιο ενός εκ των αδερφών του Βασίλη Παλαιοκώστα, αν και στο διάστημα που έμεινε στη βόρεια πλευρά της πόλης δεν είχε δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα με παραβατικές συμπεριφορές, εκτός από κάποιους μικροκαβγάδες με φίλους του, έπειτα από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ...

Η ληστεία στο Δίστομο

Στις 22 Αυγούστου του 2014 τρεις κακοποιοί με καλάσνικοφ εισέβαλαν σε υποκατάστημα τράπεζας στο Δίστομο Βοιωτίας, από το οποίο άρπαξαν 300.000 ευρώ και διέφυγαν παίρνοντας μαζί ως όμηρο τον 35χρονο ταμία του υποκαταστήματος.

Πριν από λίγες ημέρες στα πλαίσια καταδίωξης των τριών δραστών της ληστείας στο Δίστομο, από αστυνομικούς στο Βόλο, ο ένας δράστης, και συγκεκριμένα ο Σπύρος Δραβίλας, φέρεται να αυτοπυροβολήθηκε κατά την έφοδο των αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής σε ύποπτα σπίτια και στη συνέχεια κατέληξε, ο δεύτερος κακοποιός συνελήφθη, ενώ ο τρίτος διέφυγε και αναζητούνταν σε όλη τη χώρα.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια