default-image

Από τη Δευτέρα η πιο κρίσιμη περίοδος για την ΕΑΣΗ

Κρήτη
Από τη Δευτέρα η πιο κρίσιμη περίοδος για την ΕΑΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί οι καρέκλες όσων διοικούν σήμερα αλλά κυρίως όσων θα διοικήσουν την Ένωση Ηρακλείου (Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη με βάση το νόμο Σκανδαλίδη) από την ερχόμενη Δευτέρα (των εκλογών) να είναι "ηλεκτρικές", αλλά παρ' όλα αυτά όλες οι πληροφορίες - όπως έχουμε γράψει ήδη - συγκλίνουν στη διαπίστωση πως ενδιαφέρονται αρκετοί, πέρα από τους παλιούς και νέοι, να εκλεγούν στη νέα διοίκηση, μέσα από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

«Όποιοι ενδιαφέρονται», ξεκαθαρίζει με δηλώσεις του στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της οργάνωσης Ανδρέας Στρατάκης, «θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά. Γιατί δεν είναι παιχνίδι οι εκλογές της ΕΑΣΗ. Υπάρχει μία πολύ δύσκολη πορεία για μετά τις εκλογές, με στόχο τη διάσωση της Ένωσης, που πλέον έχει όλες τις προϋποθέσεις ανοιχτές μόνο για να πετύχει»!

Ο Σταύρος Γαβαλάς (γιος του αείμνηστου πρώην προέδρου της ΕΑΣΗ Μανόλη Γαβαλά) και ο Μύρος Χιλετζάκης από τις Αρχάνες είναι τα δύο νέα πρόσωπα που δε διαψεύδουν ότι σκοπεύουν να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους για μια θέση στη νεοεκλεγείσα διοίκηση. Από 'κει και πέρα, όλα τα άλλα μέλη της σημερινής διοίκησης αναμένεται να ξαναδιεκδικήσουν την επανεκλογή τους, με εξαίρεση τον Μιχάλη Βουμβουλάκη από τον Προφήτη Ηλία και τον Μανόλη Καλοψυκάκη από τις Αρχάνες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν.

Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, ακούγεται το όνομα του Γιώργου Περογιαννάκη από την Έμπαρο. Ενδιαφέρον για ενδεχόμενη υποψηφιότητα φαίνεται να δείχνουν και παλιότεροι αγροτοσυνδικαλιστές, όπως ο Ναπολέων Λουκαδάκης, ο Στάθης Φραγκιαδάκης, το μέλος του Δ.Σ. Μιχάλης Χαιρέτης, αλλά και ο πρώην πρόεδρος του ΟΦΗ Γιάννης Παπαματθαιάκης.

Άλλοι που φέρονται να ετοιμάζουν υποψηφιότητα για τη νέα διοίκηση είναι ο Γιάννης Φουντουλάκης από τα Σταυράκια και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Λεονταράκης, με ιδιαίτερη επιτυχία στον τομέα της μελισσοκομίας, καθώς και ο Μιχάλης Σχοιναράκης από την Αγία Βαρβάρα. Μεθαύριο Πέμπτη ολοκληρώνεται η προθεσμία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων.

«Επόμενη μέρα»

«Θεωρώ και γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι η επόμενη μέρα είναι η δύσκολη», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης. «Πρέπει να πω σε όσους διεκδικούν την εκλογή τους ότι έχουμε ένα ξεκίνημα και μια διαδικασία που δεν είναι καθόλου εύκολη και απλή. Η οργάνωση έχει σοβαρά προβλήματα τα οποία την επόμενη τετραετία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όποιοι και αν εκλεγούν, θα σηκώσουν όλο το βάρος στους ώμους τους, είτε για να είναι η οργάνωση σε πλήρη λειτουργία, είτε γιατί έχουμε ως αγροτικός κόσμος πολλά και σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια», σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο συνεταιριστής κάνει λόγο για «αμέτρητα προβλήματα για τους αγρότες και δυστυχώς τεράστια. Και η επόμενη πενταετία 2015-2020 εκτιμώ ότι θα είναι μία μαύρη πενταετία και πολύ δε περισσότερο που δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά αυτό που λέγεται συνεταιριστικό κίνημα, τι θέλει, πώς το θέλει και τι πρόγραμμα έχει γι' αυτό».

Καταλήγοντας, ο Ανδρέας Στρατάκης επισημαίνει ότι τουλάχιστον η νέα διοίκηση θα είναι απαλλαγμένη από το βραχνά που υπήρχε μέχρι σήμερα για τα χρέη στο ΙΚΑ και το Δημόσιο, καθώς η σημερινή διοίκηση κατάφερε και πέτυχε ρύθμιση πληρωμών πάρα πολύ ευνοϊκή. «Το κυριότερο είναι ότι απαλλαχθήκαμε από τα βάρη του Δημοσίου όπως είναι το ΙΚΑ και η εφορία», λέει ο κ. Στρατάκης και τονίζει ότι ο ίδιος δεν είχε αυτή τη δυνατότητα όσο διοικούσε την οργάνωση, αλλά κάθε φορά που προσπαθούσε να πάρει αποφάσεις προσέκρουε πάνω σε αυτά τα χρέη. «Τα πολλά και τα δύσκολα όμως», λέει χαρακτηριστικά, «είναι για μετά την Κυριακή. Εγώ πάντως θέλω να ευχαριστήσω και τους αγρότες και τους εργαζόμενους της Ένωσης για ό,τι έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα, για να έχουμε τα αποτελέσματα αυτά».

«Να βοηθήσουμε»

«Το γεγονός ότι θέλουν να εκλεγούν νέοι άνθρωποι στην ΕΑΣΗ με όλα τα γνωστά προβλήματα είναι πολύ σημαντικό», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρος Χιλετζάκης, που έχει σκοπό να θέσει και αυτός υποψηφιότητα για τη διοίκηση της ΕΑΣΗ. «Και θέλουμε να βοηθήσουμε όλοι εμείς που θα διεκδικήσουμε για πρώτη φορά την εκλογή μας στην ΕΑΣΗ, γιατί δε θα θέλαμε να δούμε την οργάνωση να μην επιβιώνει τελικά. Όλοι μπορούμε και πρέπει να βοηθήσουμε, διότι χωρίς συνεταιριστικές οργανώσεις δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Και γι αυτό γνωρίζουμε ότι θα ρισκάρουμε και τις περιουσίες μας, που λόγω της οικονομικής κατάστασης της Ένωσης δεσμεύονται από το κράτος όσο υπάρχουν χρέη στο Δημόσιο».

Συνεταιρισμοί: Έγινε ξεκαθάρισμα

Στο μεταξύ, από τους 112 συνεταιρισμούς-μετόχους, οι 12 συνεταιρισμοί δεν προχώρησαν στη μετατροπή της νομικής μορφής τους με βάση το Νόμο 4015. Έτσι απομένουν οι 90 συνεταιρισμοί, οι οποίοι συνολικά έχουν 160 μερίδες, δηλαδή 160 ψήφους.

Οι μετοχές τους είναι από μία έως πέντε, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών τους. Όσοι δε μετατράπηκαν με βάση το νόμο Σκανδαλίδη, θεωρούνται πλέον ως ανύπαρκτες οργανώσεις, χωρίς να αποκλείεται μελλοντικά να τους δοθεί η δυνατότητα να μετατραπούν.

Βέβαια, η σημερινή κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αλλάξει το νόμο Σκανδαλίδη, κάτι το οποίο αναμένεται με αγωνία στο συνεταιριστικό αλλά και το συνδικαλιστικό χώρο, με την ΟΑΣΝΗ να ποντάρει πολλά στη νέα διοίκηση της ΕΑΣΗ για να υπάρξει από την επομένη των εκλογών προοπτική οικονομικής στήριξής της, για να βγει από τα σημερινά αδιέξοδα που δεν αφήνουν καθόλου περιθώρια ελπίδας για συνέχιση της λειτουργίας της.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News