default-image

DIW: To Grexit δεν θα ωφελούσε κανέναν

Οικονομία
DIW: To Grexit δεν θα ωφελούσε κανέναν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τους λόγους για τους οποίους το ενδεχόμενο Grexit δεν αποτελεί επικερδή λύση για κανέναν, αναλύει σε άρθρο του ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ και το οποίο δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.  

Ειδικότερα, ο αρθρογράφος επιμένει ότι τα σενάρια που παρουσιάζουν οι υποστηρικτές εξόδου της χώρας από το ευρώ είναι αβάσιμα. Όπως για παράδειγμα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψει οικονομικά μετά από μια μικρή περίοδο χάους.

«Η έξοδος από το ευρώ και η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος θα οδηγούσαν σε μία ολική κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας για πολλά χρόνια. Η θεωρία που θέλει το Grexit να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, δείχνει πως τα προβλήματα της χώρας δεν έχουν γίνει κατανοητά», γράφει ο Φράτσερ. Παράλληλα, τονίζει την ανθρωπιστική κρίση που θα ξεσπούσε στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις αυτής στην Ε.Ε. κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.

Ως καλύτερη επιλογή στην προκειμένη περίπτωση ο πρόεδρος του DIW θεωρεί την παράταση του τρέχοντος προγράμματος για έξι μήνες και τη σταδιακή εκταμίευση μόνο εκείνων των δανείων που χρειάζεται η Ελλάδα για να αποπληρώσει τα χρέη της σε ΔΝΤ και ΕΚΤ. Εν συνεχεία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα τρίτο πρόγραμμα, το οποίο θα προβλέπει την αναδιάρθρωση του χρέους για τα επόμενα χρόνια και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που θα πρέπει να πραγματοποιήσει η ελληνική πλευρά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News