default-image

Στις εκδηλώσεις για τους ήρωες του Σαμποτάζ ο Β. Λαμπρινός

Κρήτη
Στις εκδηλώσεις για τους ήρωες του Σαμποτάζ ο Β. Λαμπρινός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην εκδήλωση μνήμης για τους ήρωες του μεγάλου Σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου τα ξημερώματα της 13ης προς 14ης Ιουνίου 1942 παρέστη ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος κατέθεσε και στεφάνι της SAS και Black Watch.

Για το ιστορικό αυτό γεγονός ο δήμαρχος Ηρακλείου επισημαίνει σε δήλωσή του τα εξής:

«Το 1942, τα αεροδρόμια της κατεχόμενης από τους Γερμανούς Κρήτης αποτελούσαν κομβικά σημεία ανεφοδιασμού των ναζιστικών στρατευμάτων, που, υπό το στρατηγό Ρόμελ, προέλαυναν, επιδιώκοντας να επικρατήσουν στη Βόρεια Αφρική, όπου ήδη αναπτύσσονταν τα συμμαχικά μέτωπα αντίστασης εναντίον των δυνάμεων του Άξονα.

Έπειτα από το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο Καστελίου, στις 7 Ιουνίου 1942, η ανατίναξη πλήθους αεροσκαφών, αποθηκών και πολεμοφοδίων, τη νύχτα της 13ης Ιουνίου 1942, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, από ομάδα στρατιωτικών του Συμμαχικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής (αποτελούμενη από τους G. Berge, J. Mouhot, P. Leostic, J. Sibard, G. Jellicoe και τον Κ. Πετράκη) υπήρξε γεγονός εξαιρετικής σημασίας.

Μολονότι είχε άμεσες επιπτώσεις, καθώς εκτελέστηκαν την επόμενη μέρα 50 επίλεκτα πρόσωπα του τόπου μας (συμπληρώνοντας με άλλους 12 εκτελεσθέντες, τους 62 εθνομάρτυρες, εκείνου του ζοφερού Ιουνίου), το σαμποτάζ του αεροδρομίου του Ηρακλείου αναπτέρωσε το ηθικό των αγωνιζομένων Κρητικών και έδειξε ότι η πανίσχυρη πολεμική μηχανή των Ναζί δεν ήταν άτρωτη. Η γενναιότητα των προσώπων και των λαών που αντιστέκονταν στους εισβολείς μπορούσε να ανακόψει την καταστροφική γερμανική επέλαση, και τελικώς να εξουδετερώσει  οριστικά τις χιτλερικές δυνάμεις».  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News