Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε Μπακογιάννη, Θεοδωράκη, Γεννηματά

Ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με την Ντόρα Μπακογιάννη και τους επικεφαλής Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ Στ. Θεοδωράκη και Φώφη Γεννηματά.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε καλό κλίμα, με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει για τη διαπραγμάτευση, τις προτάσεις των δανειστών και τα προβλήματα που υφίστανται.

Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι είχαν μια μακρά συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός την ενημέρωσε για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Η βουλευτής της Ν.Δ. δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση μεταπολεμικά και ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να καταλήξει.

«Έχουμε υποχρέωση όλοι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτός είναι ο στόχος. Όλοι γνωρίζουμε ότι η εντολή του λαού είναι διαπραγμάτευση εντός ευρώ. Αυτή την εντολή τη γνωρίζουμε όλοι και αυτή την εντολή πρέπει να εκτελέσουμε», τόνισε η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στ. Θεοδωράκης

«Κάλεσα τον πρωθυπουργό να σκεφτεί ότι τα περιθώρια της ελληνικής οικονομίας στενεύουν απελπιστικά.

Συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό διάφορα σενάρια. Το ένα είναι ότι έρχεται η συμφωνία. Εμείς του είπαμε αν η συμφωνία μας κρατάει στην Ευρώπη θα την ψηφίσουμε.

Υπάρχει παιχνίδι. Οι προτάσεις που έρχονται από την Ε.Ε. έχουν προβλήματα. Όπως και οι προτάσεις που είχε η Ευρώπη στο παρελθόν για την Ελλάδα. Το θέμα είναι να βελτιώσεις αυτές τις προτάσεις. Είναι φανερό ότι χάνουμε φίλους στην Ευρώπη.

Όταν η κουβέντα με τον Τσίπρα έφτασε στο τώρα τι κάνουμε μου είπε ότι έχει δυο-τρεις κινήσεις ακόμη να κάνει. Ελπίζει ότι θα κάνουν και οι άλλοι.

Εμείς ήμασταν σαφείς. Η Ελλάδα δε θα πρέπει να παίζει το παιχνίδι της καθυστέρησης. Πιέζουμε τον πρωθυπουργό για να κάνει απαραίτητες κινήσεις να διορθωθούν τα πράγματα.

Μου είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που μπορούν να γίνουν και ελπίζει ότι θα γίνουν αποδεκτές. Και πιστεύει ότι και οι άλλοι θα κάνουν κινήσεις προς τα πίσω», είπε για τη συνάντηση ο Στ. Θεοδωράκης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη είπε: «Το μείζον είναι να μπορέσουμε να φέρουμε μια βιώσιμη συμφωνία και δεν είναι μείζον μόνο για την κυβέρνηση, είναι για τη χώρα. Διότι το κρίσιμο είναι να κλείσει αυτός ο φαύλος κύκλος, δηλαδή να μην αναγκαστούμε να πάμε σε μια συμφωνία που σε έξι μήνες θα μας δώσει τα ίδια».

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι αυτό το καταλαβαίνουν όλοι και έξω, «αλλά η μεγάλη δυσκολία είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με έναν συνομιλητή, αλλά με πολλούς διαφορετικούς». Είπε ακόμα ότι «η μεγάλη αντίφαση είναι η παρουσία του IMF, το οποίο ζητάει σκληρά μέτρα, αλλά και αναδιάρθρωση του χρέους, και οι άλλοι διαλέγουν τα σκληρά μέτρα και αφήνουν την αναδιάρθρωση».

«Θέλουν α λα καρτ να έχουν το IMF μαζί τους», συμπλήρωσε.

Τετ-α-τετ με Φώφη

Στα βαθιά από την πρώτη ημέρα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ "μπαίνει" και η Φώφη Γεννηματά, η οποία ανέλαβε τα ηνία του κόμματος τη στιγμή που προοιωνίζονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Αυτή την ώρα συναντάται με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, ύστερα από το συγχαρητήριο τηλεφώνημα χθες, την κάλεσε αμέσως στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Αναλαμβάνεις σε μια κρίσιμη στιγμή, εύχομαι ό,τι καλύτερο» της είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μόλις κάθισαν στο σαλόνι του Μεγάρου Μαξίμου.

«Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να σηματοδοτήσουν τη διαφορετικότητά τους» επισήμανε με νόημα ο πρωθυπουργός, ενώ η Φώφη Γεννηματά άνοιξε κουβέντα και για την εκλογή της στο ΠΑΣΟΚ.

«Ήταν δύσκολο να κινητοποιήσεις ανθρώπους προβληματισμένους, πικραμένους, αλλά τελικά ήρθαν οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ, αγωνιούσαν και το εξέφρασαν», είπε στον πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι πάντοτε η δημοκρατική διαδικασία είναι διέξοδος και κινητοποιεί τον κόσμο, με την κ. Γεννηματά να συμπληρώνει ότι είναι και μέθοδος ανασυγκρότησης και πως το πρώτο βήμα για την ανασυγκρότηση έγινε, προσθέτοντας ότι 53.000 άνθρωποι ήρθαν και ψήφισαν σε δύσκολες συνθήκες.

«Και είναι ελπιδοφόρο και ευθύνη για μένα», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Σχόλια