Ειδήσεις

Xylella: Σε επιφυλακή για το φονικό βακτήριο της ελιάς

Επί ποδός βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι λιγοστοί ελεγκτές φυτοϋγειονομικού ελέγχου, προσπαθώντας να ενημερώσουν τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης για το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με το βακτήριο Xylella Fastidiosa, το οποίο έχει μολύνει χιλιάδες ελαιόδεντρα στην Ιταλία και, αν φτάσει στην Ελλάδα, θα αλλάξει το τοπίο καλλιεργειών στην Κρήτη.

«Μας απασχολεί έντονα τις ημέρες αυτές ο επιβλαβής αυτός οργανισμός. Είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Η υπηρεσία με συνεχή έγγραφα προσπαθεί να ενημερώσει τα φυτώρια της Κρήτης, γεωπόνους και παραγωγούς, τι θα δημιουργήσει στη γεωργία αν εμφανιστεί. Μολύνει αμπέλια, ελιές, πυρηνόκαρπα και άλλα φυτά ξενιστές», αναφέρει ο υπεύθυνος του γραφείου φυτοϋγειονομικού έλεγχου και επόπτης ποιοτικού ελέγχου νωπών και υπερκαταψυγμένων οπωροκηπευτικών Μαρίνος Βλαχάκης.

Ο κ. Μαρίνος Βλαχάκης.

Οι γεωπόνοι συνιστούν όλα τα φυτά που έρχονται από την προσβεβλημένη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνοδεύονται οπωσδήποτε με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο. Παράλληλα, τονίζει ότι όποιος δει κάτι ύποπτο να ενημερώνει άμεσα την υπηρεσία.

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου είναι η υπεύθυνη υπηρεσία στο νομό Ηρακλείου για να κάνει το φυτοϋγειονομικό έλεγχο στα εισαγόμενα φυτά και φυτικά προϊόντα από τρίτες χώρες.

Η υπηρεσία φυτοϋγειονομικού ελέγχου ασχολείται με τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους στην εσωτερική αγορά. Πώς διακινούνται δηλαδή οι καρποί των εσπεριδοειδών ή οι πατάτες φαγητού. Το εργαστήριο επιτελεί τον έλεγχο σε εισαγόμενο πατατόσπορο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή και σε ελληνικό και το ελέγχει για τα βακτήρια καραντίνας, ώστε να δοθεί καθαρό πολλαπλασιαστικό υλικό στον παραγωγό.

Στο μεταξύ, εντείνονται οι έλεγχοι σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων, μιας και την περίοδο αυτή φρούτα και λαχανικά βρίσκονται στα... φόρτε τους.

Το εργαστήριο υπολειμμάτων, που ξεκίνησε τις εργασίες του το 1995, είναι το μόνο κρατικό εργαστήριο υπολειμμάτων σε επίπεδο Κρήτης. Στέλνονται δείγματα από όλους τους νομούς. Από αγγούρι, κολοκύθι, μαρούλι, πατάτα, μήλο, πεπόνι, πιπεριά, πορτοκάλι, σταφύλι, ντομάτα, φράουλα, μπανάνα και ελαιόλαδο. Είναι διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης. Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα τουλάχιστον είναι άκρως ενθαρρυντικά, αφού τον τελευταίο χρόνο «δεν είχαμε υπερβάσεις των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων για φρούτα και λαχανικά», τονίζει ο κ. Βλαχάκης.

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου διαθέτει επίσης το διαπιστευμένο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου και ελέγχει κρασιά ονομασίας προέλευσης και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης. Επίσης, γίνονται αναλύσεις σε στέμφυλα, οικολάσπες-γλευκολάσπες και σε συμπυκνωμένο γλεύκο (μούστος). «Μετράμε την πορεία ωρίμασης του σταφυλιού, εσπεριδοειδών, αλλά και στο ακτινίδιο», προσθέτει η αναλύτρια και αναπληρώτρια τεχνική υπεύθυνη Ελένη Λαμπράκη.

Τι κάνουν οι ποιοτικοί ελεγκτές

Ελέγχουν οπουδήποτε γίνεται διακίνηση νωπών οπωροκηπευτικών και υπερκατεψυγμένων προϊόντων φυτικής προέλευσης. Πέραν των καταστημάτων, σε λαϊκές αγορές και στο λιμάνι στα φορτηγά.

Σκοπός, όπως λέει η τεχνικός υπεύθυνος και αναλύτρια Αργυρή Καλλιονάκη, είναι να διακινούνται τα προϊόντα με τη σήμανσή τους σε κλούβες μιας χρήσης και να προστατευτεί ο καταναλωτής από τους επιτήδειους που διακινούν ξένα προϊόντα που μπορεί να έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και τα παρουσιάζουν ως ελληνικά. Στα υπερκατεψυγμένα, όπως αναφέρει η υπεύθυνη ποιότητας του εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου Ειρήνη Αναστασάκη, η υγεία προστατεύεται ελέγχοντας τις θερμοκρασίες στη φάση της διακίνησης και εμπορίας τους. Η κατάλληλη θερμοκρασία διατήρησης των προϊόντων είναι στους μείον 16 με μείον 18 βαθμούς Κελσίου. «Όταν ξεπαγώσουν αυτά τα προϊόντα, πρέπει άμεσα να καταναλωθούν», επισημαίνει. Παράλληλα, συνιστά στους καταναλωτές να προσέχουν όταν αγοράζουν τέτοια προϊόντα να μην έχουν επάνω τους νιφάδες πάγου, συσσωματώματα και αλλοιώσεις σε οσμή, χρώμα και γεύση.

Ο Νόμος 4235 του 2014 επιβάλλει πλέον τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες.

Η κ. Αναστασάκη υπογράμμισε πως «δεχόμαστε καταγγελίες από πολίτες που αμφισβητούν την ποιότητα των προϊόντων φυτικής προέλευσης και άμεσα διενεργούμε ελέγχους».

Όσον αφορά στα βιολογικά προϊόντα, ο καταναλωτής πρέπει να ζητά τις πιστοποιήσεις τους, που δείχνουν ότι όντως το προϊόν είναι βιολογικής προέλευσης.

Φυτοφάρμακα: Πιστοποίηση μέχρι τις 27 Νοεμβρίου

Υπάρχει και το γραφείο γεωργικών φαρμάκων, που κάνει δευτεροβάθμιους ελέγχους στα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων της Κρήτης, ώστε να διακινούνται τα νόμιμα εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα.

Οι παραγωγοί επαγγελματίες χρήστες πρέπει να ξέρουν ότι μετά τις 27 Νοεμβρίου πρέπει να έχουν πιστοποιηθεί γιατί μόνο οι επαγγελματίες χρήστες θα τα εφαρμόζουν. Τα μαγαζιά από τον Αύγουστο θα πρέπει να κάνουν τη συνταγογράφηση. Δηλαδή, ποια φάρμακα δίδονται, για ποιο εχθρό, τι ασθένεια και σε ποια δοσολογία.

Η κ. Ειρήνη Ηλιάκη στο φυτοϋγειονομικό εργαστήριο ελέγχει το διακινούμενο πατατόσπορο και την πατάτα φαγητού για τυχόν ύπαρξη βακτηρίου καραντίνας.

Ο παραγωγός λαμβάνει μέσα από τα Γεωργικά Δελτία Προειδοποίησης πίνακες με τις δραστικές ουσίες για κάθε καλλιέργεια.

«Οι προειδοποιήσεις βοηθούν τους αποδέκτες παραγωγούς στη σωστή και έγκυρη ημερομηνία ψεκασμού για εχθρούς και ασθένειες αμπελιού, ελιάς, εσπεριδοειδών, μηλοειδών, πατάτας Οροπεδίου Λασιθίου και κάστανα Χανίων», αναφέρει η αναπληρώτρια προϊσταμένη της υπηρεσίας Ροζάνα Οικονομάκη.

Η κ. Ροζάνα Οικονομάκη.

Η ίδια τονίζει πως ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχονται οι παγιδεύσεις των εχθρών. Επίσης, οι 14 αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί στην Κρήτη δίδουν τις κλιματολογικές συνθήκες και χρησιμεύουν στην πρόβλεψη των ασθενειών.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια