Ειδήσεις

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ συμπαρίστανται στους αγρότες

Κοντά στους αγρότες που δικάζονται στο Ηράκλειο με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών κατά τη διάρκεια της παγκρήτιας παναγροτικής κινητοποίησης τον Ιανουάριο του 2009, βρέθηκαν οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης και Σωκράτης Βαρδάκης.

Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης κατέθεσε και ως μάρτυρας, σημειώνοντας ότι οι διώξεις αυτές - τα Αγροτοδικεία - είναι πολιτικό θέμα και ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κος Αποστόλου έχουν ετοιμάσει νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση του θέματος.

Επίσης κατέθεσε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πρόθεση από τους αγρότες να δημιουργήσουν πρόβλημα στο κοινωνικό σύνολο, αλλά αγανακτισμένοι από τα αδιέξοδα που τους είχαν οδηγήσει οι μνημονιακές πολιτικές ήθελαν, στα πλαίσια των συνταγματικών τους δικαιωμάτων, να διαμαρτυρηθούν και να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματά τους.

Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν:

«Στα ποινικά δικαστήρια της χώρας βρίσκονται σε εξέλιξη ποινικές διώξεις εναντίον δεκάδων αγροτών για πλημμελήματα με βάση τα άρθρα 290, 291, 292 του Π.Κ. και το άρθρο 34, παρ. 12 του Ν. 2696/1999, που τελέστηκαν μέχρι 31.12.2014, κατά την διάρκεια αγροτικών κινητοποιήσεων. Οι πλημμεληματικές πράξεις, για τις οποίες κατηγορούνται οι αγρότες είναι αυτές της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών της χώρας αποτελούν, ως γνωστόν, μέσο συλλογικής έκφρασης και διεκδίκησης, τρόπο πραγμάτωσης συνταγματικών δικαιωμάτων και κατ' αυτήν την έννοια προστατεύονται από το ίδιο το Σύνταγμα.

Αιτία των συγκεκριμένων κινητοποιήσεων αποτέλεσαν τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε η βαθειά οικονομική κρίση που έπληττε, και συνεχίζει να πλήττει, την αγροτική παραγωγή της χώρας με συνεπακόλουθα στη διασφάλιση των ελάχιστων αναγκαίων μέσων αξιοπρεπούς διαβίωσης των αγροτών και των οικογενειών τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι δεν υφίσταται καν αξιόποινο στις συγκεκριμένες πράξεις, που κατά το κατηγορητήριο, διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «επεξεργάζεται σχέδιο νομοθετικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με την οποία οι αξιόποινες πράξεις των άρθρων 290, 291, 292 του Ποινικού Κώδικα θα τιμωρούνται με βάση το άρθρο 431 του ΠΚ, ως πταίσματα ή με ελαφρότερη πάντως ποινή φυλάκισης, στην περίπτωση που η συγκοινωνιακή διατάραξη δε θα συνεπάγεται κινδύνους για την ασφάλεια προσώπων», καθώς «συχνά η παρουσία αυτή στο δημόσιο χώρο, αφενός λαμβάνει χώρα με συνείδηση έκφρασης θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματος, αφού γίνεται στο πλαίσιο δημοσίων συναθροίσεων, και αφετέρου συνδέεται με πρόσκαιρες καταστάσεις διαμαρτυριών, όλως εξαιρετικού ή κάποτε και συμβολικού χαρακτήρα».

Σχόλια