Ειδήσεις

«Ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας σε κάθε γειτονιά»

Ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας στη γειτονιά, που εκκινεί από την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, την πρόληψη των νόσων, την περίθαλψη και τη φροντίδα των αρρώστων μέχρι τη φυσική αποκατάσταση και την κοινωνική επανένταξή τους προβλέπει η πρόταση της Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Υγείας, την οποία παρουσίασε χθες στους υπουργούς -παρουσία των διοικητών των υγειονομικών περιφερειών- ο συντονιστής της, καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος.

Η πρόταση προβλέπει ότι η ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας θα είναι για όλους, ισότιμη και δωρεάν, χωρίς φραγμό -οικονομικό, κοινωνικό, θρησκευτικό, εθνικό- με τουλάχιστον 12ωρη λειτουργία εκεί που υπάρχουν πολλά νοσοκομεία και 24ωρη εκεί που λείπουν και με εμπλοκή της κοινότητας μέσα από τους τοπικούς φορείς και τις συλλογικότητες, για να αναπτύσσεται και να αξιολογείται.

Οπως σημειώνει ο κ. Μπένος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», πρόκειται για «μια διαφορετική αντίληψη και οργάνωση όσον αφορά τη χώρα μας και τη μέχρι σήμερα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Δεν είναι μερεμέτισμα του υπάρχοντος συστήματος, αλλά μία τομή στη διαδικασία στο σύστημα εν γένει». Μια αλλαγή σελίδας σε μία, όπως εξηγεί, δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, που επιβάλλει όμως την επαναφορά στο επίκεντρο των δημόσιων πολιτικών του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού, της υγείας. «Δεν θέλουμε να κινηθούμε στη λογική "κρίση είναι, να πάρουμε λίγο από εδώ, λίγο από εκεί να τη βγάλουμε, να την ανεχτούμε". Θέλουμε να απαντήσουμε με την πρότασή μας στην κρίση και να προχωρήσουμε δημιουργώντας μία νέα, διαφορετική κατάσταση. Και μπορεί να γίνει».

Σχόλια