default-image

Στην τελετή μνήμης των αγωνιστών στη Στοά Μακάσι ο δήμαρχος

Κρήτη
Στην τελετή μνήμης των αγωνιστών στη Στοά Μακάσι ο δήμαρχος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην τελετή μνήμης για τους ομήρους της Στοάς Μακάσι παρέστη ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος  κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη τους.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε τα εξής: «Η Στοά Μακάσι, χώρος κράτησης των αγωνιστών συμπατριωτών μας, κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, υπήρξε και αφετηρία τραγικότερων γεγονότων, όταν εκατοντάδες έγκλειστοι μεταφέρθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα αιχμαλώτων, το 1943, είτε έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του γερμανικού πλοίου "Δαναΐς", ενώ κατευθύνονταν προς αυτούς τους τόπους μαρτυρίων, το 1944.

Η θυσία τους ενδυνάμωσε το αντιστασιακό φρόνημα των Κρητικών εκείνα τα ζοφερά χρόνια. Η μνήμη τους παραμένει πάντα ζωντανή, οδηγώντας μας και σήμερα στο δρόμο του καθήκοντος προς την πατρίδα και την κοινωνία».

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν Περιφέρεια Κρήτης και Δήμος Ηρακλείου παρέστησαν, εκτός του δημάρχου Ηρακλείου, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο οποίος τέλεσε και την επιμνημόσυνη δέηση, ο βουλευτής κ. Σ. Βαρδάκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γ. Πιτσούλης, δήμαρχοι, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Α. Πλεύρη, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, αντιστασιακών οργανώσεων, του Στρατού και των Σωμάτων ασφαλείας και συγγενείς των ομήρων που κρατήθηκαν στη Στοά Μακάσι.

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος του 2ου Γυμνασίου Ηρακλείου, κ. Μ. Φραγκούλη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News