default-image

Ένοχοι οι 12 από τους 13 της υπόθεσης διακίνησης χασίς

Κρήτη
Ένοχοι οι 12 από τους 13 της υπόθεσης διακίνησης χασίς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ενοχή των 12 από τους συνολικά 13 κατηγορούμενους που δικάζονταν σε δεύτερο βαθμό για την πολύκροτη υπόθεση της διακίνησης χασίς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Κρήτης που είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας το καλοκαίρι του 2012, αποφάσισε χθες το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στο Ηράκλειο.

Ένας εκ των 13 κρίθηκε αθώος, ενώ για τους περισσότερους από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, οι ποινές μειώθηκαν. Σημειώνεται ότι και οι πέντε εμπλεκόμενοι στην υπόθεση οι οποίοι είναι κρατούμενοι μέχρι σήμερα, αναμένεται να αποφυλακιστούν άμεσα, καθώς έχουν εκτίσει το κατώτερο όριο της ποινής που προβλέπει ο νόμος.

Οι συλλήψεις που είχαν γίνει το 2012 σχετίζονταν με δύο χασισοφυτείες:

Η μία βρισκόταν στην περιοχή Χωνιανά στο Μυλοπόταμο και η δεύτερη στην περιοχή Νησί στις Ποταμιές Χερσονήσου.

Κι ενώ, πέρυσι, στο πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, όλοι οι βασικοί κατηγορούμενοι είχαν αρνηθεί την κατηγορία της καλλιέργειας, χθες, απολογούμενοι ενώπιον της Έδρας, ομολόγησαν ότι καλλιεργούσαν χασίς: Άλλοι στη φυτεία στο Μυλοπόταμο κι άλλοι στις Ποταμιές.

Αναλυτικά, οι ποινές που επέβαλε χθες το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης:

Στον 51χρονο κτηνοτρόφο από το Σίσι ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 15 ετών και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ, καθώς το Δικαστήριο τον απάλλαξε από την κατηγορία της καλλιέργειας στα Χωνιανά και τον έκρινε ένοχο μόνο για τη χασισοφυτεία στις Ποταμιές.

Όσον αφορά στον 43χρονο συγγενή του -επίσης- από το Σίσι, ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 18 ετών και χρηματική ποινή 25.000 ευρώ, επιβλήθηκε χθες ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματική ποινή 15.000 ευρώ, καθώς και αυτός αθωώθηκε για τη φυτεία στα Χωνιανά και καταδικάστηκε μόνο για τη χασισοφυτεία στις Ποταμιές.

Στον 27χρονο Αλβανό ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και 2 μηνών και χρηματική ποινή 10.500 ευρώ, το Δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του και του επέβαλε ποινή 6 ετών και ενός μήνα και χρηματική ποινή 2000 ευρώ για τη χασισοφυτεία στις Ποταμιές.

Ακόμη, σε έναν 48χρονο επιχειρηματία από τη Σταλίδα, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 5 ετών και 6 μηνών για τη φυτεία στο Μυλοπόταμο.

Σε συνολικά τέσσερις κατηγορούμενους στους οποίους πρωτόδικα είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ, το Εφετείο μείωσε χθες την ποινή τους στα 8 χρόνια. Πρόκειται για έναν 32χρονο από τη Δροσιά Μυλοποτάμου, έναν 47χρονο από το Σίσι, έναν 45χρονο από το Καστέλλι, καθώς κι έναν 43χρονο από το Γεράκι.

Εξάλλου, σε τρεις από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση (έναν 36χρονο από το Βραχάσι, έναν 37χρονο από τα Απλαδιανά Μυλοποτάμου κι έναν 38χρονο Αλβανό), η ποινή που τους είχε επιβληθεί πρωτόδικα, μειώθηκε χθες στα 5 χρόνια και τις 5000 ευρώ.

Σε έναν 40χρονο που εμπλέκεται στην υπόθεση, η ποινή κάθειρξης 5 ετών και η χρηματική ποινή 5000 ευρώ από το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, «έπεσε» χθες στα 3 χρόνια και τα 1000 ευρώ και ανεστάλη επί τριετία.

Τέλος, αθώος κρίθηκε ένας 50χρονος ιδιωτικός υπάλληλος από τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος στο πρωτοβάθμιο Δικαστήριο είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 8 ετών και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ.

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News