Ειδήσεις

Ανοικτά τα φαρμακεία, σε επιφυλακή οι φαρμακοποιοί

Ανοικτά προς το παρόν παραμένουν τα φαρμακεία και στο Ηράκλειο, με τους φαρμακοποιούς να βρίσκονται σε επιφυλακή περιμένοντας τις εξελίξεις σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να δοθούν τα μη υποχρεωτικά συνταγογραφούμενα φάρμακα και σε άλλα κανάλια διανομής.

Ο κλάδος αντιτίθεται απέναντι στην απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και στη νομοθεσία που αλλάζει τον τρόπο πώλησής τους, ακόμη και από τα σούπερ-μάρκετ, κίνηση που όμως, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, προκαλεί ανησυχία καθώς θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Κρήτης τις προηγούμενες ημέρες συμμετείχαν στην απεργία που εξήγγειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Σε περίπτωση που θα υπάρξει αρνητική γι' αυτούς απόφαση της κυβέρνησης, όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδυλάκης, το Πανελλήνιο Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει τη μορφή των κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, αρχικά από τα ράφια των σούπερ-μάρκετ προβλέπεται να διατίθενται στο σύνολό τους 380 μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, μεταξύ αυτών όλα τα αντιβηχικά σιρόπια, τα αντιφλεγμονώδη, τα παυσίπονα, οι ασπιρίνες και άλλα.

Ο κ. Τσικανδυλάκης επισημαίνει πως «οι εταιρείες έχουν σκοπό να τα ανεβάσουν στα 1.800», με το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί, αν κάτι τέτοιο εφαρμοστεί, να είναι σοβαρό, καθώς τα φάρμακα θα αγοράζονται και θα χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα, παρά το ότι πολλά από αυτά έχουν σοβαρές αντενδείξεις και παρενέργειες, ενώ άλλα απαιτούν ειδικές συνθήκες φύλαξης.

«Πλέον παίζεται ένα παιχνίδι μεταξύ υπουργείου και εταιρειών, το οποίο δε βρίσκει καθόλου σύμφωνο τον κλάδο μας. Αντιδρούμε επειδή πάνω από όλα θέλουμε να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών», προσθέτει, εκφράζοντας τους φόβους των φαρμακοποιών, αλλά και τα όσα δυσάρεστα μπορεί να προκαλέσει η απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια