default-image

Χωρίς εμβόλια χιλιάδες νήπια

Κρήτη
Χωρίς εμβόλια χιλιάδες νήπια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτεθειμένα απέναντι στο μικρόβιο της φυματίωσης κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες νήπια σε όλη τη χώρα και στο Ηράκλειο, καθώς στα νοσοκομεία εδώ και μήνες υπάρχουν τραγικές ελλείψεις του δοκιμαστικού τεστ Μαντού, με αποτέλεσμα οι γονείς να καταθέτουν τις αιτήσεις για τους παιδικούς δίχως όμως να κάνουν και το άκρως αναγκαίο διαγνωστικό τεστ.

«Έχουμε ειδοποίηση από το Τμήμα Εμβολιασμού του Βενιζέλειου Νοσοκομείου ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη», τόνισε ο υπεύθυνος παιδικών σταθμών Δήμου Ηρακλείου Γιώργος Βουρεξάκης. «Για την επόμενη χρονιά δεν είμαι αισιόδοξος, διότι βλέπω πως ο ρυθμός αποστολής των εμβολίων αυτών είναι χειρότερος από πέρυσι. Έχει μείνει πίσω περίπου το 50% των παιδιών που θα έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί και το αντιφυματικό ιατρείο του Βενιζελείου δεν αναπληρώνει τις δόσεις», είπε ο γιατρός Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Λουμπούνης.

Εξίσου δραματική, όμως, είναι η κατάσταση και στα δημοτικά σχολεία, όπου εκεί είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ενάντια στη φυματίωση στους μαθητές της πρώτης τάξης. Όμως και πάλι εμβόλια δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα όχι μόνο για τη χρονιά που έληξε, οπότε και έμεινε ανεμβολίαστο σχεδόν το 60% του πληθυσμού, αλλά ούτε για τη χρονιά που ξεκινάει σε λίγους μήνες.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι σε πολλά σχολεία του Ηρακλείου το εμβόλιο Μαντού δεν έχει γίνει ούτε πρόπερσι, με αποτέλεσμα να είναι ανεμβολίαστοι μαθητές της τρίτης τάξης δημοτικού.

«Είμαστε ένα από τα σχολεία εκείνα που τα δυο τελευταία χρόνια δεν έχουμε κάνει το αντιφυματικό εμβόλιο», τόνισε ο διευθυντής 15ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Χαρίδημος Φραγκομιχελάκης.

Το θέμα προκαλεί ερωτηματικά και ανησυχία σε γονείς, εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς φορείς, με δεδομένο ότι ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές υπάρχουν μαθητές ακόμα και της τετάρτης τάξης δημοτικού που δεν έχουν εμβολιαστεί. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τους παιδιάτρους, από τον περασμένο Οκτώβριο το Ινστιτούτο Παστέρ δεν μπορεί να προμηθεύσει με φυματίνη τους γιατρούς και τα νοσοκομεία, λόγω προβλήματος στο εργοστάσιο παραγωγής στη Δανία.

«Έχουμε παραγγείλει περίπου 3.500-4.000 δόσεις και δεν έχουμε λάβει κανένα νέο για το πότε θα τις παραλάβουμε», πρόσθεσε ο κ. Λουμπούνης.

Καθησυχάζουν οι αρμόδιοι: Προμήθειες μέχρι το Σεπτέμβριο

Οι ειδικοί, πάντως, από τη μεριά τους, εμφανίζονται καθησυχαστικοί και τονίζουν με έμφαση ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουν φτάσει οι απαραίτητες προμήθειες στα νοσοκομεία της Κρήτης. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι στην Κρήτη δεν έχει προσβληθεί παιδί από φυματίωση την τελευταία δεκαετία, ενώ από την πλευρά τους τα νοσοκομεία έχουν μια μικρή ποσότητα από το συγκεκριμένο σκεύασμα, το οποίο όμως κρατάνε φυλαγμένο στα αποθέματά τους για κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις ασθενών, όπου απαιτείται η άμεση χορήγησή του.

Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News