default-image

Επιστρέφει η... ΜΟΜΑ στο Δήμο Γόρτυνας

Κρήτη
Επιστρέφει η... ΜΟΜΑ στο Δήμο Γόρτυνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θύμησες και εποχές από περασμένες δεκαετίες της μεταπολεμικής Ελλάδας, όταν οι μπουλντόζες και τα μηχανήματα του στρατού δούλευαν πυρετωδώς στους δρόμους όλης της χώρας, θα "ξυπνήσουν" προσεχώς στην Κρήτη!

Στο Δήμο Γόρτυνας προβάρουν ήδη τα... χακί, περιμένοντας εντός των προσεχών ημερών κλιμάκιο αξιωματικών και επιτελών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις αυτοψίες σε έργα και παρεμβάσεις που θα γίνουν στο αγροτικό δίκτυο, και όχι μόνο, από το στρατό... Υπό τις "ευλογίες" φυσικά του ίδιου του υπουργού Πάνου Καμμένου, που μάλιστα δεν αποδέχτηκε απλά το σχετικό αίτημα του δημάρχου Νίκου Σχοιναράκη για στρατιωτική βοήθεια, αλλά θα έρθει και ο ίδιος αυτοπροσώπως στην περιοχή!

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη "αποστολή" μηχανημάτων και στελεχών του στρατού για την υλοποίηση έργων υποδομών μετά από την κατάργηση των πάλαι ποτέ ΜΟΜΑ πριν από μια 20ετία. Μια εξέλιξη που, αν μη τι άλλο, θα συζητηθεί και θα ταράξει τα νερά σε πανελλαδικό επίπεδο, αφού είναι σίγουρο πως και άλλοι Δήμοι θα σπεύσουν να βαδίσουν στο δρόμο που χάραξε ο Δήμος Γόρτυνας!

Στη δημοτική Αρχή Γόρτυνας περιμένουν ως "μάννα εξ ουρανού" τον ερχομό του στρατού, αφού εν μέσω πολλών προβλημάτων και οικονομικού αδιεξόδου θα δουν τουλάχιστον μια μεγάλη "πληγή" να θεραπεύεται. Η "πληγή" δεν είναι άλλη από τις εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο του δήμου και δη στους αγροτικούς δρόμους, που μετά τη φετινή βαρυχειμωνιά παραμένουν απροσπέλαστοι.

Μέσα στην απόγνωσή τους, αφού ο Δήμος ως γνωστόν δεν έχει ακόμα εγκεκριμένο προϋπολογισμό και δεν μπορεί να κάνει διαγωνισμούς και προμήθειες, στη δημοτική Αρχή θυμήθηκαν τις Ένοπλες Δυνάμεις!

Ερωτηθείς σχετικά από τη "Νέα Κρήτη", ο δήμαρχος Νίκος Σχοιναράκης δε θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για το πώς ήρθε η έμπνευση να τεθεί αίτημα για συνδρομή του στρατού. Αν και όπως παραδέχτηκε εμμέσως, έπαιξαν ρόλο οι προ μηνών εξαγγελίες που είχε κάνει ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος για την επανασύσταση των άλλοτε Μικτών Ομάδων Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως του Στρατού. Των περίφημων ΜΟΜΑ, που λειτουργούσαν επί δεκαετίες στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, με στόχο την ανασυγκρότηση της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Οι εξαγγελίες συζητήθηκαν έντονα σε τοπικό επίπεδο, μιας και εδώ, με έδρα το Ηράκλειο, λειτουργούσε μία εκ των ΜΟΜΑ με πολύ πλούσια μάλιστα δραστηριότητα, καθώς είχε κατασκευάσει ακόμα και μέρος του ΒΟΑΚ!

Μάλιστα, έδωσαν το έναυσμα για να "γεννηθεί" η ιδέα της επιστράτευσης του... στρατού στη δημοτική Αρχή Γόρτυνας. Έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε ομόφωνα την, αν μη τι άλλο, πρωτότυπη, ασυνήθιστη απόφαση να ζητηθεί η παρέμβαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την επισκευή των δρόμων.

Τετ-α-τετ με τον υπουργό στα Χανιά

Το αίτημα, με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανά χείρας, έθεσε προσωπικά στον Πάνο Καμμένο ο ίδιος ο δήμαρχος, στη διάρκεια τετ-α-τετ που είχαν όταν ο υπουργός επισκέφτηκε στις 3 Ιουνίου τα Χανιά.

Ο υπουργός, όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Σχοιναράκης, «ανταποκρίθηκε αμέσως θετικά. Του περιγράψαμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος. Την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο αγροτικό δίκτυο. Επιτόπου δέχτηκε να μας βοηθήσει. Προσεχώς περιμένουμε κλιμάκιο του υπουργείου για τις απαραίτητες αυτοψίες, ώστε να έρθουν μετά τα μηχανήματα και το προσωπικό. Θα γίνει άμεσα αυτό, εντός του μήνα, ενώ σύντομα θα επισκεφτεί την περιοχή μας και ο ίδιος ο υπουργός»...

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News