default-image

“Θα υπερασπιστούμε τον τόπο μας…!”

“Θα υπερασπιστούμε τον τόπο μας…!”

Συναντήθηκαν στην Πρίνα πρόεδροι τοπικών συμβουλίων και πολιτιστικών συλλόγων χωριών του Δ. Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας και παρεμβαίνουν στη διαβούλευση για το Χωροταξικό επειδή η περιοχή τους προτείνεται για εγκατάσταση βΑΠΕ.

«Προς α) το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης β) το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

Κατάθεση άποψης στα πλαίσια της διαβούλευσης της β΄ φάσης αναθεώρησης του Χωροταξικού Κρήτης.

Στα πλαίσια της ανοικτής διαβούλευσης για τη β' φάση αναθεώρησης και εξειδίκευσης του περιφερειακού πλαισίου, χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης ενημερωθήκαμε για τις προτάσεις της μελετητικής ομάδας και συγκεκριμένα για τις περιφέρειες των χωριών Κριτσάς, Κρούστα, Πρίνας, δ. Αγίου Νικολάου και Μεσελέρων, Καλαμαύκας, Ανατολής, Μαλλών δ. Ιεράπετρας, οι οποίες προτείνονται ως μία από τις οκτώ περιοχές της Κρήτης στις οποίες θα αναπτυχθούν βιομηχανικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (βΑΠΕ).

Ο σχεδιασμός αυτός, η παραγωγή δηλαδή ενέργειας για εξαγωγή κι όχι για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, δεν υπολογίζει τις επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στη διατήρηση των τοπίων (που σε άλλα σημεία προτείνει τη προστασία του), στο περιβάλλον γενικότερα και τη διατήρηση της μοναδικής βιοποικιλότητας της Κρήτης. Δεν έχει μελετήσει τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η χωροθέτηση στο ανθρώπινο δυναμικό της Κρήτης, αφού αυτές οι περιοχές θα είναι ζώνες νεκρές, θα εγκαταλειφθούν από τους σημερινούς κατοίκους της, θα χαθούν εκατομμύρια ευρώ από τη κτηνοτροφία, τη γεωργία και τον τουρισμό για να κερδίσουν κάποιες εταιρίες χωρίς καν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Ο σχεδιασμός αυτός επίσης δεν υπολογίζει την ιστορικότητα του τόπου μας και την συμμετοχή του, με τους αγώνες του, στην διαμόρφωση της νεώτερης ιστορίας μας. Μας παίρνουν τις περιοχές που έζησαν γενιές και γενιές κρητικών από την εποχή των Μινωιτών, μας παίρνουν τα βουνά μας, τον αέρα μας, τον ήλιο μας, τ' αμπέλια μας, τις ελιές μας, γιατί; Για να κερδίσουν εκατομμύρια οι εταιρίες. Και θέλουν να συμφωνήσουμε;

ΑΠΕ για μας κατ' αρχήν σημαίνει αυτοκατανάλωση, να μπουν Φωτοβαλταϊκά στο δομημένο χώρο (Νοσοκομεία, δημόσια κτίρια κ.λπ.), κίνητρα για αυτοπαραγωγή (π.χ.στις μάντρες των βοσκών). Κέρδος δηλαδή για τον καταναλωτή κι όχι για τις εταιρείες. Έτσι θα μειωθεί και η παραγόμενη ενέργεια από τα συμβατικά εργοστάσια. Κανένα καλώδιο και καμία διασύνδεση δεν θα κλείσουν τα συμβατικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, αντίθετα ο προτεινόμενος χωροταξικός σχεδιασμός τα αναβαθμίζει ακριβώς για να στηρίξουν την υπερπαραγωγή ενέργειας από τις βΑΠΕ. Καλώδιο και διασύνδεση σημαίνει πως την επόμενη μέρα ξεκινά η καταστροφή της Κρήτης.

Τα τοπικά συμβούλια και οι πολιτιστικοί σύλλογοι μαζί με τους κατοίκους των περιοχών μας ρωτάμε:

Γιατί η μελετητική ομάδα δεν πήρε υπόψη της ότι η περιοχή μας είναι γεμάτη αρχαιολογικούς χώρους, είναι καταφύγιο άγριας ζωής, περιοχή προστασίας τοπίου, περιοχή προστασίας ειδικών διαδρομών και ένα μέρος Νατούρα 2000; Που είναι η προστασία του τοπίου που έχει καταντήσει ευχολόγιο; Λάθος ή σκοπιμότητα; Εμείς λέμε σκοπιμότητα γιατί οι μελετητές ξέρουν ότι η νομοθεσία για τις ΑΠΕ επιτρέπει την εγκατάστασή τους ακόμη και μέσα σε προστατευόμενες και αναδασωτέες περιοχές! Κι αυτή η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει…

Εμείς λέμε ΟΧΙ στη χωροθέτηση της μη αναστρέψιμης καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος για να κερδίσουν οι λίγοι σε βάρος των πολιτών. Λέμε ΟΧΙ στην καταστροφή του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού. ΟΧΙ στο καλώδιο που θα εξυπηρετήσει μόνο τις εταιρίες και δημιουργεί τις προϋποθέσεις, σαν Δούρειος Ίππος, της μετατροπής της Κρήτης σε μία τεράστια μπαταρία. Λέμε ΟΧΙ στο θάνατο της περιοχής μας.

Λέμε ΝΑΙ στην ανάπτυξη όλων των πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας.

Λέμε ΝΑΙ στις ΑΠΕ που λύνουν προβλήματα της καθημερινότητάς μας και δεν καταστρέφουν τον τόπο μας.

Λέμε ΝΑΙ στα ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης ορεινών και ημιορεινών όγκων με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, στήριξη της τοπικής παραγωγής, για τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη με όλα τα στοιχεία του φυσικού, πολιτισμικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Λέμε ΝΑΙ στον χαρακτηρισμό και της περιοχής μας ως περιοχή με «φέρουσα ικανότητα φυσικού και πολιτισμικού κεφαλαίου».

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα μας βρουν απέναντί τους. Θα υπερασπιστούμε τον τόπο μας για να τον παραδώσουμε, τουλάχιστον όπως τον βρήκαμε, στα παιδιά μας.

Καλούμε τους περιφερειακούς συμβούλους τους τοπικούς βουλευτές και την κυβέρνηση να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

Νίκος Ζαχαριάδης: Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Κριτσάς-Δ.Δ. Αγίου Νικολάου

Νίκος Κοκκίνης: Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Κριτσάς

Ειρήνη Ψυλλινάκη-Μπιλανάκη: Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Καλαμαύκας-Δ.Δ. Ιεράπετρας

Μαρία Κανακάρη: Πρόεδρος Πολιτιστικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Ανατολής Ιεράπετρας

Μανώλης Γερακιανάκης:Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Ανατολής-Δ.Δ. Ιεράπετρας

Μανώλης Σκουλούδης: Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Μεσελέρων-Δ.Δ. Ιεράπετρας

Νικόλαος Οικονομίδης-Οικονόμου: Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Πρίνας-Δ.Δ. Αγίου Νικολάου

Γιάννης Βάρδας: Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κρούστα-Δ.Δ. Αγίου Νικολάου

Ιερέας π. Γεώργιος Βάρδας: Ενορία Κρούστα Λασηθίου

Γεώργιος Εμμ. Φραγκάκης: Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Κρούστα Λασηθίου

Γιώργης Λαγκαδινός: μέλος Επιτροπής Αγώνα Κρούστα Λασηθίου»,

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News