default-image

Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

Οικονομία
Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, η οποία αποχώρησε, και τους εκπροσώπους των Θεσμών, καθώς δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί κοινός τόπος.

Οι συζητήσεις δεν θα συνεχιστούν άλλο στις Βρυξέλλες και το ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον στο Eurogroup της Πέμπτης, το οποίο θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο.

Δηλώσεις αναμένεται να κάνει από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Η συνάντηση της Κυριακής ανάμεσα στους εκπροσώπους των Θεσμών και την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα διήρκεσαν μόλις 45 λεπτά.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι παρά το γεγονός πως υπήρξε πρόοδος, οι συνομιλίες δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουν επιτυχώς.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει περικοπές ύψους 0,5 έως 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,8 δισ. ευρώ, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Πρόσθεταν δε ότι οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ελλιπείς και η οποιαδήποτε παραπέρα συζήτηση θα πρέπει τώρα να γίνει στο Eurogroup της Πέμπτης.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί -μέσω προσωπικών απεσταλμένων και σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή, την ΕΚΤ και τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ- μια λύση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει μια θετική αξιολόγηση εγκαίρως για το Eurogroup την Πέμπτη 18 Ιουνίου» ανακοίνωσε η Κομισιόν.

«Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν πέτυχαν καθώς εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό κενό μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και τις κοινές απαιτήσεις της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης των 0,5-1 μονάδες του ΑΕΠ, ή το ισοδύναμο έως 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων, σε ετήσια βάση» προσθέτει η δήλωση.

«Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup καταλήγει η Κομισιόν.

Από την πλευρά της, η Αθήνα αποδίδει το γεγονός της διακοπής των συνομιλιών στις παράλογες απαιτήσεις και την ανελαστική στάση της πλευρά των δανειστών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγο πριν γίνει γνωστή η αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι «το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Και άλλο ένα 1% (ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ) από την αύξηση του ΦΠΑ».

Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς, ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα.

To κακό κλίμα είχε φανεί νωρίτερα σε δηλώσεις του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ανέφερε ότι ο χρόνος αλλά και η υπομονή σε όλη την Ευρώπη εξαντλούνται.

«Οι επανειλημμένες φαινομενικά τελευταίες απόπειρες για να επιτευχθεί μια συμφωνία αρχίζουν να κάνουν την όλη διαδικασία να μοιάζει γελοία. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ότι η ελληνική κυβέρνηση υπεκφεύγει» δήλωσε.

«Αν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία, η υπομονή πολλών στην Ευρώπη μπορεί να εξαντληθεί» δήλωσε ο αντικαγκελάριος. «Δεν θα αφήσουμε τους γερμανούς εργάτες και τις οικογένειές τους να πληρώσουν για τις υπερβολικές προεκλογικές υποσχέσεις μιας εν μέρει κομουνιστικής κυβέρνησης».

Αίσθηση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι. «Ο Αλέξης εμπιστεύθηκε την Μέρκελ και όσοι παρακολούθησαν την προεκλογική του εκστρατεία, τείνουν να χαμογελούν, δεδομένων των όσων έλεγε τότε» είπε ο ιταλός πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

««Για να εξηγήσουμε στους έλληνες ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις πρόωρες συντάξεις τους από την στιγμή που κοπιάσαμε για να σταματήσουμε να τις δίνουμε στους ιταλούς, δεν χρειάζεται συνεδρίαση. Όλοι μας θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά πρέπει να το θέλουν και οι ίδιοι».

Πηγή: in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News