Ειδήσεις

Αλιείς καθάρισαν το βυθό του λιμανιού της Ιεράπετρας

Στο πλαίσιο των δράσεων για τον ετήσιο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Ιεράπετρας σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο, το Καταδυτικό Κέντρο του Λευτέρη Παπαμιχαήλ, το νεοσύστατο Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων  Φέρμων Αγίου Ιωάννη, το Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων της περιοχής, το Δήμο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, οργάνωσε το πρωί της Κυριακής μια ακόμα υποβρύχια επιχείρηση καθαρισμού του βυθού από την αποβάθρα μέχρι τη δυτική είσοδο του λιμενικού καταφυγίου της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Κρήτης, η οποία δικαιούται ένα μεγαλύτερο τουριστικό-εμπορικό λιμάνι και μια μαρίνα.

«Όπως κάνουμε κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια για να γιορτάσουμε την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, έτσι και φέτος διοργανώσαμε έναν ακόμα υποβρύχιο καθαρισμό του βυθού, από το λιμάνι μέχρι την προβλήτα κάτω από το Λιμεναρχείο, με δύτες από το "Diving Center" του Λευτέρη Παπαμιχαήλ και μέλη του Συλλόγου μας που έχουν εμπειρία στην κατάδυση.

»Περισυλλέξαμε γύρω στα 30 λάστιχα αυτοκινήτων από το βυθό και εκατοντάδες αντικείμενα πάσης φύσεως τα οποία βάλαμε σε μεγάλες πλαστικές σακούλες απορριμμάτων για να τα πάρουν τα αυτοκίνητα του Δήμου.

»Θέλαμε να στείλουμε για μια ακόμη φορά το μήνυμα, του σεβασμού στο περιβάλλον μας, σε όλους εκείνους, που χωρίς να το καλοσκεφτούν πετάνε στη θάλασσα το κουτάκι του αναψυκτικού, το κυπελάκι του καφέ, το πλαστικό μπουκάλι  του νερού και ότι άλλο θα έπρεπε να τοποθετούμε στους κάδους των απορριμμάτων και μόνον εκεί», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ιεράπετρας κ. Νίκος Ρηγάκης.

Τοποθέτησαν σωστικά μέσα

Οι Ερασιτέχνες Αλιείς της Ιεράπετρας, έχουν οργανωθεί πάρα πολύ καλά τα τελευταία χρόνια και δίνουν συνεχώς μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας, πιέζοντας παράλληλα την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να κάνει περισσότερα πράγματα για να βελτιωθούν οι υπάρχουσες λιμενικές υποδομές της ευρύτερης περιοχής.

Προς αυτή την κατεύθυνση πασχίζει και ο Δήμος Ιεράπετρας με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να έχει ξεκινήσει να οργανώνει πολλές ανατρεπτικές δράσεις που σύντομα θα μπορέσουν να αλλάξουν την εικόνα της παραλιακής ζώνης σε ολόκληρο το Δήμο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας κ. Αντώνη Πετρά, «τοποθετήθηκαν ήδη 15 σταντ  σωστικών μέσων, στη μνήμη του Γιώργου Κουβάκη. Τοποθετήθηκαν στο Μύρτος στην Παχιά Άμμο στο Μακρύ Γιαλό, στο λιμάνι και στην παραλία της Ιεράπετρας».

Τα  σωστικά μέσα που τοποθετήθηκαν σε 15 διαφορετικά σημεία στην Ιεράπετρα, θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση κινδύνου προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια στον οποιονδήποτε κινδυνεύει στη θάλασσα.\

Αν αυτά τα σωστικά μέσα με το σωσίβιο και το σχοινί υπήρχαν στις 7 Απριλίου του 2013 στην αποβάθρα, κάποιος θα  τα  είχε  πετάξει στη θάλασσα και θα είχε σώσει τον αδικοχαμένο φυσιοθεραπευτή Γιώργο Κουβάκη, που πνίγηκε λίγα μέτρα από τη στεριά…

Νίκος Πετάσης

Σχόλια