default-image

Reuters: Συνομιλίες μεταξύ Αθήνας-πιστωτών για το χρέος

Οικονομία
Reuters: Συνομιλίες μεταξύ Αθήνας-πιστωτών για το χρέος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνομιλίες για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους διεξάγονται μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο ποιοι συμμετέχουν στις συζητήσεις αυτές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επωμισθεί μεγαλύτερο χρέος χωρίς να υπάρξει κάποιου είδους ελάφρυνση. «Υπάρχει ανάγκη για χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν. Έτσι η Ελλάδα θα πρέπει να επωμισθεί πολύ περισσότερο χρέος. Αυτό είναι αναπόφευκτο, αν έχεις πιο χαμηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα. Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να επωμισθεί περισσότερο χρέος χωρίς κάποιας μορφής ελάφρυνση», σημείωσε.

Όπως σχολιάζει το Reuters, μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει παραγραφή της αξίας του χρέους, κάτι που η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα ήταν απίθανο να δεχθεί. Η αναβολή της αποπληρωμής στο μέλλον θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα.

«Η παράταση της λήξης του χρέους θα ήταν αρκετή για πολλά χρόνια. Είναι ένας απολύτως εύλογος οικονομικά τρόπος για να καταστεί διαχειρίσιμο», δήλωσε η πηγή.

Το Reuters σημειώνει ακόμη πως αξιωματούχοι της Ε.Ε. αμφισβητούν τη θέση της Ελλάδας ότι το χρέος προκαλεί ασφυξία στην οικονομία, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr. Επισημαίνουν πως η Αθήνα θα αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια στήριξης το 2023. Το χρέος συσσωρεύει τόκους, πράγμα που σημαίνει ότι θα αυξηθεί τα επόμενα οκτώ χρόνια, όμως το ετήσιο επιτόκιο είναι χαμηλότερο απ' αυτό που πληρώνει η Ιταλία και σε κάθε περίπτωση η αποπληρωμή των τόκων αρχίζει κι αυτή το 2023.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News