default-image

Κυριακάτικες προσπάθειες για συμφωνία

Ελλάδα
Κυριακάτικες προσπάθειες για συμφωνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις προκειμένου να ξεπεραστούν τα τελευταία αδιέξοδα μεταξύ Ελλάδας και δανειστών συνεχίζονται, ωστόσο κατά τα φαινόμενα αυτό που γίνεται είναι μια συνεχής υποχώρηση της ελληνικής πλευράς, που προσεγγίζει κάθε μέρα και περισσότερο τις αμετακίνητες θέσεις των δανειστών.

Οι νέες αντιπροτάσεις βρίσκονται ήδη στα χέρια της ελληνικής αντιπροσωπείας, που προσπαθεί με αυτές να προχωρήσει στην διαπραγμάτευση και να άρει τα τελευταία εμπόδια, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία, ωστόσο η κατάσταση διόλου ευχάριστη δεν είναι.

Κι αυτό διότι οι δανειστές, που εκμεταλλεύονται φυσικά το γεγονός ότι η Ελλάδα "δεν σκέφτεται ρήξη", επιμένουν στις εξαιρετικά σκληρές θέσεις τους. Θέσεις που αν μετουσιωθούν σε πρόγραμμα και εφαρμοστούν, θα συνεχίσουν την φτωχοποίηση μισθωτών και συνταξιούχων και θα ...αναθερμάνουν το σπιράλ της ύφεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας αναμένεται να καταφθάσει στις Βρυξέλλες το δίδυμο Τόμσεν-Γκογιάλ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οπότε και θα ξεκινήσουν οι... σε βάθος συζητήσεις της ελληνικής αποστολής με τους «σκληρούς».

Χθες βράδυ προηγήθηκε η προπαρασκευαστικού χαρακτήρα συνάντηση του υπουργού επικρατείας Νίκου Παππά με εκπροσώπους της Κομισιόν.

Από εδώ και πέρα, το βλέμμα όλων στρέφεται στις κρίσιμες επαφές που είναι προγραμματισμένες -εκτός απροόπτου-με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ και του ESM

Ο στόχος πάντως είναι η διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου πλαισίου συμφωνίας μέχρι τις αρχές της εβδομάδας, ώστε το Eurogroup που συνεδριάζει την Πέμπτη 18 Ιουνίου να εγκρίνει τη νέα συμφωνία.

Με ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο, η συμφωνία να περιλαμβάνει παράταση - λίγων ή και πολλών μηνών - της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, θεωρείται δεδομένο ότι η Αθήνα θα αναλάβει δεσμεύσεις τόσο για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, όσο και για την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύουν κεντρικά μήντια, μπορεί να δώσει:

  • μείωση μισθών και συντάξεων ξεκινώντας το «ψαλίδι» από πάνω προς τα κάτω, αποκλείοντας βέβαια την κατάργηση του ΕΚΑΣ που ζητούν οι δανειστές
  • αναθεώρηση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στα επίπεδα της πρότασης Γιούνκερ (1% του ΑΕΠ φέτος, 2% για το 2016, 3%για το 2017)
  • στο ασφαλιστικό, οι δυο πλευρές είναι σύμφωνες στην ενοποίηση των ταμείων και στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων
  • στον ΦΠΑ η Αθήνα επιμένει στο τρίπτυχο (6,5%-13%-23%)

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την ελληνική αποστολή, ώστε να έχει πλήρη εικόνα για το πώς κυλούν οι διαπραγματεύσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τέλος, οι συσκέψεις ήταν πυρετώδεις προκειμένου να γίνει εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης.

Το «παρών» έδωσαν χθες κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όπως οι κκ Τάσος Κορωνάκης, Νίκος Φίλης και Δημήτρης Βίτσας. Και οι υπουργοί όμως Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Βούτσης συναντήθηκαν και τα είπαν με τον πρωθυπουργό για πάνω από τρεις ώρες. Στο «τραπέζι» βρέθηκαν τα εργασιακά αλλά και τα του δημοσίου τομέα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News