default-image

Ποτοποιοί καταγγέλλουν τους καζανάρηδες στους Θεσμούς

Κρήτη
Ποτοποιοί καταγγέλλουν τους καζανάρηδες στους Θεσμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στους Θεσμούς - όπως λέγεται τώρα η τρόικα - προσέφυγαν οι ποτοποιοί και οι ιδιώτες οινοποιοί της χώρας, για να ζητήσουν να πιέσουν την Ελλάδα να πάρει μέτρα κατά... των ρακοκάζανων.

Τη σοβαρή αυτή πληροφορία, έχοντας ήδη δεχτεί το πόρισμα των τροϊκανών που κατηγορεί τους παραγωγούς της τσικουδιάς και του τσίπουρου για... «όργιο φοροδιαφυγής» και για «παράνομες εισαγωγές ξενόφερτων ποτών στη χώρα», κατέθεσε στην έκτακτη γενική συνέλευση των καζανάρηδων του νομού Ηρακλείου, που έγινε το πρωί του Σαββάτου στην αίθουσα της ΕΑΣΗ, ο Σύλλογος Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς!

Να λοιπόν που τώρα η ρακή έχει την τιμητική της και στο τραπέζι των θεσμών, που έβγαλαν τα συμπεράσματά τους, κατακεραυνώνοντας τον κλάδο, υιοθετώντας άκριτα και χωρίς καμία... καθυστέρηση τις θέσεις του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και των ποτοποιών, που κατά την εκτίμηση των καζανάρηδων ήταν αυτοί που... "έδωσαν στεγνά" τον κλάδο στους τροϊκανούς.

«Είναι απαράδεκτοι»

Ως απαράδεκτους για τη συμπεριφορά αυτή, που εκτός των άλλων έρχεται και σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Ελλάδας, χαρακτηρίζει τους καταγγέλλοντες προς την τρόικα ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Στάθης Φραγκιαδάκης. Όπως αποκαλύπτει στη "Νέα Κρήτη" και το neakriti.gr, «ποτοποιοί και οινοποιοί δημιούργησαν αυτό το περιβάλλον σε βάρος μας, με στόχο να ασχοληθεί η τρόικα μαζί μας και να μας επιβάλει κάποια μέτρα, κομμένα και ραμμένα στα δικά τους συμφέροντα. Δηλαδή, ο στόχος τους είναι να σταματήσει η παραγωγή της τσικουδιάς και να μπορούν εκείνοι να την ελέγξουν με τα δικά τους προϊόντα»...

Σε ό,τι αφορά βέβαια τους ιδιώτες οινοποιούς, πρόκειται για μια κίνηση - αν και εφόσον πράγματι έχουν κι εκείνοι εμπλακεί - που δεν έχει να κάνει με εχθρική αντιμετώπιση των καζανάρηδων, σε αντίθεση με τη μόνιμη σχέση που έχουν οι ποτοποιοί απέναντι στη τσικουδιά. Αλλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι το κρασί περνάει κρίση και οι όποιες παρανομίες από μερίδα καζανάρηδων την εντείνουν ακόμα περισσότερο, παρά τις πολύ καλές προσπάθειες παραγωγής ποιοτικού κρασιού.

Πώς όμως ξέρουν οι καζανάρηδες ποιοι τους "κάρφωσαν" στους θεσμούς; Ο κ. Φραγκιαδάκης εξηγεί: «Είχαμε αναφορά από τους θεσμούς ότι έχουν τις πληροφορίες πως χάνει το κράτος κάθε χρόνο 500 εκατομμύρια ευρώ από τη διακίνηση και τη χύμα μορφή της τσικουδιάς. Πράγμα ανυπόστατο, διότι η τσικουδιά που βγάζουν οι διήμεροι καζανάρηδες είναι περίπου 6 εκατομμύρια λίτρα το χρόνο. Επίσης, καταγγέλλουν ότι γίνονται λαθροεισαγωγές. Μα, ναι. Γίνονται λαθροεισαγωγές, αλλά γίνονται από τους ίδιους που μας καταγγέλλουν. Γιατί εμείς ούτε τα λεφτά έχουμε να πληρώνουμε βυτία να φέρνουμε από το εξωτερικό, ούτε το δίκτυο το διαθέσιμο»...

Στην αναφορά τους, μάλιστα, οι τροϊκανοί έχουν και άλλα στοιχεία, όπως ότι το λίτρο της ρακής, φεύγοντας από τον καζανάρη, έχει 1,30 ευρώ, ενώ όταν είναι τυποποιημένο στο ράφι από τους ποτοποιούς δεν μπορεί να πωλείται κάτω από τα 12,5 ευρώ το λίτρο και άρα ο καζανάρης λειτουργεί αθέμιτα σε βάρος των ποτοποιών.

«Λένε μάλιστα ότι γίνονται εισαγωγές στον κάμπο της Λάρισας. Ότι τα βυτία εξαφανίζονται και αδειάζουν και ότι γίνονται μεγάλες παρανομίες», λέει ο Στάθης Φραγκιαδάκης. Πάντως, ο ίδιος θεωρεί την εξέλιξη αυτή ως ευκαιρία των καζανάρηδων για να βρεθούν στο υπουργείο στην Αθήνα και να καλέσουν την κυβέρνηση να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με την παραδοσιακή τσικουδιά της Κρήτης και να σταματήσει το κράτος να υποκύπτει και να υπηρετεί τα συμφέροντα των ποτοποιών.

«Εμείς θέλαμε να βρεθούμε στο υπουργείο να ανταπαντήσουμε σε αυτούς ότι είμαστε συγκεκριμένοι άνθρωποι, έχουμε τα καζάνια μας, δουλεύουμε συγκεκριμένη εποχή και αυτά που λέμε συνέχεια. Και εμείς ζητάμε να ταυτοποιηθεί το προϊόν μας, να ξέρει ο καταναλωτής τίνος είναι αυτή η ρακή που πίνει και αν είναι ελεγμένη υγειονομικά, αλλά και φορολογικά», λέει ο συνδικαλιστής.

«Να εγκαταλείψουμε;»

Στο σημείο αυτό, ο κ. Φραγκιαδάκης θεωρεί απαράδεκτες τις θέσεις των οινοποιών. «Διαμαρτύρονται πως με το να βγάζει ο κάθε αμπελουργός και ο κάθε καζανάρης τσικουδιά και να τη διαθέτει στον κόσμο, εκείνοι δε βρίσκουν σταφύλια φτηνά και δεν μπορούν να βρουν φτηνό προϊόν. Πόσο πιο φτηνά να τα βρουν δηλαδή;».

Όπως εξηγεί ο συνδικαλιστής, «ήδη με τα "καλαμάκια" στέκουν όρθιοι οι αμπελουργοί χάρη και στη ρακή. Να φτηνύνουν κι άλλο τα σταφύλια; Μα, τότε θα τους αφανίσουν εντελώς. Θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους». Στο σημείο αυτό, ο κ. Φραγκιαδάκης λέει πως «αν έλειπε και η τσικουδιά για να μπορεί να βγάζει κάποιος λίγη τσικουδιά από τα σταφύλια, που αλλιώς θα αναγκαζόταν να τα χαρίσει στον οινοποιό, δε θα είχαμε τιμή στα περίπου 25 λεπτά το κιλό που έχουν τα σταφύλια. Θα έπεφτε η τιμή στα 15 και τα 20 λεπτά και αύριο δε θα υπήρχε και η αμπελουργία»!

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_zm3qg6c5/

Τα αιτήματα που τέθηκαν κατά τη γενική συνέλευση είναι να αλλάξει ο νόμος και να επιτρέπεται και σε έναν παραγωγό να βγάζει από το σουλτανί λίγη τσικουδιά για να την εμπορεύεται εξασφαλίζοντας συμπληρωματικό εισόδημα, να γίνει ηλεκτρονικά η έκδοση αδειών μέσα από το καζάνι για να σταματήσει η ταλαιπωρία στις υπηρεσίες κ.ά.

Παράλληλα πάρθηκε η απόφαση να σταλεί επιστολή προς την κυβέρνηση, στην οποία μεταξύ άλλων θα αποδεικνύεται η αναλήθεια των καταγγελιών των ποτοποιών.

Χριστόφορος Παπαδάκης, Μαρία Μαυρομάτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News