default-image

Σε ασφυξία η αγορά... 50% κάτω ο τζίρος

Κρήτη
Σε ασφυξία η αγορά... 50% κάτω ο τζίρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πτώση του τζίρου πάνω από 50% στην αγορά του Ηρακλείου. Έλλειψη εμπιστοσύνης από τις διεθνείς αγορές απέναντι στη χώρα μας, που έχει ως αποτέλεσμα να σημειώνεται δυστοκία στην αγορά πρώτων υλών, ελλείψεις προϊόντων και διακοπή των πιστώσεων. Με τις εξαγωγές μας να σημειώνουν πτώση της τάξεως του 3-4% και την οικονομία της χώρας να χάνει ήδη από το πρώτο κιόλας 5μηνο του 2015 το 20% του τζίρου της, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει και της ψυχολογίας των καταναλωτών.

Και από την άλλη η μηδενική ρευστότητα, η αρνητική ψυχολογία, η λανθασμένη αναπτυξιακή πολιτική από τους κυβερνώντες και η άρνησή τους να ακούσουν και να εφαρμόσουν προτάσεις περί ανάπτυξης να επιβαρύνουν την κατάσταση... είναι η πραγματικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κρήτη και στη χώρα γενικά το τελευταίο διάστημα.

Μια κατάσταση που προκαλούν η πολιτική αστάθεια και η καθυστέρηση που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές μας, οδηγώντας σε επικίνδυνη ασφυξία συνολικά την ελληνική αγορά. Οι παράγοντες της αγοράς, βλέποντας την πιθανότητα να οδηγηθούμε στο έσχατο σημείο, ζητούν άμεσα πολιτική συμφωνία που θα δίνει όμως βιώσιμη λύση στη χώρα, τραβώντας κόκκινες γραμμές στα ζητήματα της αύξησης του ΦΠΑ και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα χειρότερα που βρίσκονται μπροστά, αν δεν αλλάξει ρότα η κυβέρνηση, κρούει ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ Γιώργος Καββαθάς, ευρισκόμενος αυτές της μέρες στην Κρήτη, επισημαίνοντας πως το τελευταίο διάστημα έχουν χαθεί οριστικά 230.000 επιχειρήσεις και έχουν απολεσθεί περισσότερες από 800.000 θέσεις εργασίας στους τομείς που καλύπτει η ΓΣΕΒΕΕ.

Μείωση του λιανικού εμπορίου πάνω από 50%

«Στο λιανικό εμπόριο από την αρχή του χρόνου έως τώρα η μείωση του κύκλου εργασιών ξεπερνάει το 50%», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης, ο οποίος, περιγράφοντας την ψυχολογία του εμπορικού κόσμου αλλά και τη στάση των διεθνών αγορών προς τη χώρα μας, είπε ότι «οι ξένοι μας αντιμετωπίζουν με έναν πολύ σκληρό τρόπο, ζητώντας να προκαταβάλλουμε την αξία των προϊόντων. Έτσι υπάρχει μια μεγάλη δυστοκία στις συναλλαγές μας και φοβάμαι πως όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση το πράγμα θα επιδεινώνεται συνεχώς. Από την άλλη, η αβεβαιότητα που υπάρχει έχει συνθλίψει κάθε διάθεση του να καταναλώσει κάποιος».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης, επισημαίνοντας και εκείνος πως η αγορά βρίσκεται σε μια πολύ επιβαρημένη κατάσταση, σημειώνει πως «πρέπει οπωσδήποτε να πάμε σε μια συμφωνία που θα προσφέρει βιώσιμη λύση για την οικονομία μας, καθώς δεν έχουμε άλλο χρονικό περιθώριο».

Αν και τα μηνύματα από το εξωτερικό για τη χώρα μας δεν είναι και τα καλύτερα, αυτό δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στις εξαγωγές μας, οι οποίες σημείωσαν μόλις μια μικρή μείωση, όπως αναφέραμε, της τάξεως του 3-4%. Ωστόσο, όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, «βρισκόμαστε σε μια ανησυχητική ισορροπία-σταθερότητα», υπογραμμίζοντας πως απαιτούνται σωστοί χειρισμοί για να βγούμε από το αδιέξοδο.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι διαπιστώσεις των απλών εμπόρων.

Ελλείψεις σε πρώτες ύλες και τρόφιμα

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικά στην Κρήτη αδυνατούν εδώ και μήνες να προμηθευτούν πρώτες ύλες μετρητοίς. Οι ελλείψεις σε μεταλλεύματα, ακατέργαστες ύλες, ζωικής και φυτικής προέλευσης, ξυλεία και λιπάσματα που εισάγονται από χώρες του εξωτερικού είναι ήδη αισθητές. Συνέπεια αυτού είναι επιπλοξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και αλουμινοκατασκευαστές τόσο στην Κρήτη όσο και σε όλη την Ελλάδα να αντιμετωπίζουν τρομερό πρόβλημα, αφού, μη μπορώντας να παραδώσουν τις παραγγελίες στο χρόνο που τους ζητείται, χάνουν τους πελάτες τους. Τα πράγματα δυσκολεύουν και στα τρόφιμα, όπου συνεχώς τα στοκ λιγοστεύουν.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις εισαγωγές πρώτων υλών με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να παράγουμε κάποια είδη για να τα εξάγουμε με τη σειρά μας. Και αυτό έχει να κάνει με την έλλειψη εμπιστοσύνης που εμφανίζουν οι αγορές του εξωτερικού απέναντι στη χώρα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) Μπάμπης Λεκάκης, ο οποίος, σχολιάζοντας την εικόνα της Εμποροβιομηχανίας στην πόλη μας, είπε πως «τα λουκέτα έχουν μια ανοδική τάση σε πανελλαδικό επίπεδο της τάξης του 15%, ενώ ήδη από την αρχή του έτους στην Κρήτη έχουν βάλει λουκέτο άλλες περίπου 1.200 επιχειρήσεις».

«Αν ισχύσουν τα μέτρα που ζητάνε οι δανειστές, θα είναι η ταφόπλακα για τους μικρομεσαίους», πρόσθεσε. Για το λόγο αυτό και η ΟΕΒΕΝΗ, όπως ανέφερε, ζητά μεταξύ άλλων τη μείωση του ΦΠΑ., την ενεργοποίηση του νέου προγράμματος του ΕΣΠΑ και οι τράπεζες να αρχίσουν να παρέχουν ρευστότητα στην αγορά.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News