Ειδήσεις

Ένοχος ο ένας για το θάνατο του 30χρονου στις Δαφνές

Αναβίωσε σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου η πολύκροτη υπόθεση του θανάτου ενός 30χρονου βοηθού εναερίτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του πριν από περίπου 4 χρόνια, έπειτα από ηλεκτροπληξία που υπέστη στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει βλάβη σε υποσταθμό της ΔΕΗ, στις Δαφνές.

Το χρονικό της τραγωδίας

Στις 19 Μαίου του 2011 στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου επικρατούσε σφοδρή κακοκαιρία, με αποτέλεσμα ένας κεραυνός να προκαλέσει βλάβη στον εν λόγω υποσταθμό και να δημιουργηθεί "μπλακ άουτ" στα μισά νοικοκυριά των Δαφνών.

Το όχημα του συνεργείου της ΔΕΗ που κλήθηκε να αποκαταστήσει τη βλάβη, κόλλησε στη λάσπη με αποτέλεσμα το πλήρωμά του να εγκλωβιστεί.

Λίγο αργότερα, ένα δεύτερο συνεργείο της εταιρίας μετέβη στην περιοχή, προκειμένου να απεγκλωβίσει τους δύο εργαζόμενους, αλλά και να προχωρήσει στην αποκατάσταση της βλάβης.

Τα μέλη του δεύτερου συνεργείου δεν κατάφεραν να βγάλουν τους συναδέλφους τους και κατευθύνθηκαν προς τον υποσταθμό της ΔΕΗ, όπου διαπίστωσαν ότι η βλάβη πρέπει να αποκατασταθεί από τον συνεργαζόμενο εργολάβο.

Έτσι ένα τρίτο συνεργείο, εργολάβου που συνεργάζεται με την εταιρία, αυτή τη φορά, μετέβη στις Δαφνές.  Το συνεργείο αποτελούνταν από τον 30χρονο βοηθό εναερίτη και τον αδερφό του.

Τα δύο αδέλφια προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν το πρώτο συνεργείο, χωρίς να τα καταφέρουν ούτε κι αυτά κι έτσι κατευθύνθηκαν στον υποσταθμό.

Φτάνοντας στο σημείο, ο 30χρονος ξεκίνησε την αναρρίχησή του στο στύλο της ΔΕΗ, όμως με το που άγγιξε τα καλώδια, το ρεύμα τον κεραυνοβόλησε.

Βλέποντάς τον να καίγεται, ο αδερφός του σκαρφαλώνει για να τον σώσει, με αποτέλεσμα να υποστεί κι αυτός εγκαύματα στα χέρια.

Έξι μέρες μετά ο άτυχος άνδρας αφήνει την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Αθήνας, όπου είχε διακομιστεί λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας του.

Η απόφαση του Δικαστηρίου

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου κάθισαν σήμερα (12/6) τέσσερα άτομα:

Πρόκειται για τους δύο εργαζόμενους της ΔΕΗ (μέλη του πρώτου συνεργείου), καθώς έδωσαν εντολή να διακοπεί το ρεύμα σε σημείο διαφορετικό από εκεί που βρισκόταν ο υποσταθμός, τον υπάλληλο του κέντρου ελέγχου διανομής δικτύου, καθώς μετέφερε τηλεφωνικώς λανθασμένα στα δύο αδέρφια ότι το δίκτυο ήταν απομονωμένο, ενώ τέλος κατηγορούμενος ήταν και ο ίδιος ο αδερφός του 30χρονου επειδή δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αλλά αρκέστηκε στην τηλεφωνική διαβεβαίωση που έλαβε από τον υπάλληλο του κέντρου.

Το Δικαστήριο απήλλαξε τελικά τον αδερφό του 30χρονου, λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστη από τον χαμό του συγγενή του, καθώς και τους δύο εργαζόμενους της ΔΕΗ, καθώς λόγω του γεγονότος ότι ήταν εγκλωβισμένοι, δεν μπορούσαν να γνωρίζουν που ακριβώς έχει προκληθεί η βλάβη.

Έκρινε, ωστόσο, ένοχο τον υπάλληλο του κέντρου ελέγχου διανομής του δικτύου της ΔΕΗ, καθώς δεν διασταύρωσε αν τελικά το ρεύμα ήταν κομμένο ή όχι, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης ενός έτους και 8 μηνών, με τριετή αναστολή.

Τι δηλώνει ο δικηγόρος του εναερίτη

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο δικηγόρος του αδερφού του άτυχου 30χρονου, Βαγγέλης Στρατουδάκης ανέφερε ότι ο εντολέας του «ενήργησε με βάση την τηλεφωνική διαβεβαίωση του υπαλλήλου του κέντρου ελέγχου διανομής του δικτύου της ΔΕΗ, ότι το ρεύμα ήταν κομμένο και πως μπορούσε μαζί με τον αδερφό του να προχωρήσουν στην αποκατάσταση της βλάβης με ασφάλεια.

«Ούτως ή άλλως με αυτόν τον τρόπο, ενεργούσαν πάντοτε κατά το παρελθόν οι εναερίτες, καθώς μέχρι κι ένα χρόνο πριν δεν διέθεταν όργανα ελέγχου για το αν υπάρχει ή όχι ρεύμα» πρόσθεσε ο κ. Στρατουδάκης.

Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια