Ειδήσεις

Η μάχη για τη διάσωση της 44χρονης Καναδέζας

Δύσκολη και επίπονη ήταν η προσπάθεια των σωστικών συνεργείων για τη διάσωση της 44χρονης Καναδέζας τουρίστριας, η οποία εγκλωβίστηκε την Πέμπτη στο φαράγγι του Ρίχτη μετά από μικροατύχημα.

Όπως αποδεικνύουν και οι εικόνες που καταγράφουν καρέ-καρέ τη γιγαντιαία επιχείρηση, πυροσβέστες και εθελοντές κατάφεραν με εξαιρετική δυσκολία να μεταφέρουν το φορείο με την τραυματισμένη γυναίκα, καθώς το ατύχημα σημειώθηκε σε ένα από τα πιο δύσβατα και απότομα σημεία του φαραγγιού.  

Ένα στραβοπάτημα ήταν αρκετό για να καθηλώσει τη 44χρονη τουρίστρια από τον Καναδά, η οποία διέσχιζε το φαράγγι μαζί με το σύζυγό της και κάποιους ακόμη συμπατριώτες της, με συνέπεια να σημάνει συναγερμός.

Όπως μας εξηγεί ο ορειβάτης Χάρης Γιγουρτάκης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που έφτασαν κοντά της, της προσέφερε τις πρώτες βοήθειες ακινητοποιώντας το λαβωμένο πόδι της 44χρονης. Από την πρώτη στιγμή ήταν φανερό πως η σωματώδης Καναδέζα ήταν αδύνατο να σταθεί στα πόδια της και να συνεχίσει την ανηφορική και δύσκολη διαδρομή μέχρι την έξοδο του φαραγγιού. Ο ορειβάτης κατάφερε στη συνέχεια να αναρριχηθεί στο ψηλότερο μέρος τους φαραγγιού, όπου μπόρεσε να λειτουργήσει το κινητό του τηλέφωνο, ώστε να καλέσει σε βοήθεια τις Αρχές.

Άνδρες του πυροσβεστικού κλιμακίου Σητείας και εθελοντές διασώστες μπήκαν στο φαράγγι του Ρίχτη και άρχισαν τη δύσκολη προσπάθεια για να σύρουν το φορείο με την τραυματισμένη γυναίκα, μέχρι το σημείο όπου μπορούσε να παραληφθεί από όχημα τύπου 4x4 και να μεταφερθεί μέχρι το ασθενοφόρο. Η επιχείρηση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και κράτησε περίπου δυο ώρες, με 15 διασώστες να σύρουν το φορείο στο ανηφορικό τμήμα του φαραγγιού. Λίγη ώρα αργότερα η τραυματίας παρελήφθη από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Σητείας για τις πρώτες βοήθειες.

Η περιπέτεια της 44χρονης Καναδέζας είναι απόλυτα ενδεικτική για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ξένοι επισκέπτες του νησιού που υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους στην πεζοπορία, είτε την ορειβασία, όσο και για την τεράστια προσπάθεια που απαιτείται κάθε φορά για τον εντοπισμό και τη διάσωσή τους.

Έλλη Κοκάλη

Σχόλια