default-image

Το κτήριο-"φάντασμα" της λεωφόρου Δικαιοσύνης

Κρήτη
Το κτήριο-"φάντασμα" της λεωφόρου Δικαιοσύνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανεκμετάλλευτο, παραδομένο στη φθορά του χρόνου και στην εγκατάλειψη παραμένει ακόμη και σήμερα το πρώην κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, στη λεωφόρο Δικαιοσύνης. Αν και είχε αποτελέσει "μήλον της Έριδος" για δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς και ιδιώτες, σήμερα, σχεδόν 7 ολόκληρα χρόνια μετά, παραμένει σφραγισμένο.

Για το προστατευόμενο από την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων ιστορικό κτήριο- "φιλέτο", μετά την εκκένωσή του δεν έχει γίνει το παραμικρό. Τι κι αν έγιναν τόσες προσπάθειες και αγώνας από το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Πρωτοδικών για την εκμετάλλευσή του, με μηχανικούς να έρχονται ακόμη και από την Αθήνα. Τι κι αν μοιράστηκε το κτήριο σε αυτές τις υπηρεσίες και μάλιστα εγγράφως. Και οι δύο έμειναν στον... άσο, συνεχίζοντας να πληρώνουν μισθώματα σε άλλα κτήρια. Τι κι αν εκπονήθηκε τότε μελέτη από την Περιφέρεια Κρήτης. Θεωρήθηκε ασύμφορο το φτιάξιμό του.

Εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης, με τους σοβάδες να πέφτουν εντός και εκτός του κτηρίου.

Σήμερα ίσως οι ζημιές που έχει υποστεί να είναι ανεπανόρθωτες. Ήδη απ' έξω οι σοβάδες πέφτουν. Ό,τι σίδερο υπάρχει στο κτήριο έχει σκουριάσει. Ολόκληρα κομμάτια αεραγωγού του κλιματιστικού βρίσκονται καταγής. Τα πορτοπαράθυρα σαπίζουν. Τα σπασμένα τζάμια αποτελούν μαγνήτη για τον κάθε επιτήδειο, ακόμη και για την εγκατάσταση περιθωριακών τύπων.

Ξερόχορτα και σκουπίδια συμπληρώνουν το σκηνικό της ντροπής.

Τα μάρμαρα της κεντρικής εισόδου έχουν ξεκολλήσει και έχουν σπάσει. Κι όλα αυτά ακριβώς δίπλα από τα Δικαστήρια. Στην "καρδιά" της πόλης. Τη στιγμή μάλιστα που εντείνονται οι πιέσεις και από πλευράς Δήμου για δημιουργία αστυνομικού τμήματος στο κέντρο.

Οι αστυνομικές υπηρεσίες αποχώρησαν από τον Οκτώβρη του 2008 και το κτήριο παραδόθηκε επίσημα στην ΚΕΔ μόλις απομακρύνθηκαν και τα τελευταία αντικείμενα και υλικά που ανήκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου.

Καταφύγιο για τα περιστέρια το κτήριο- "φάντασμα" της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου.

Το 2011 επίσημα πλέον παραχωρήθηκε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στην Εισαγγελία και στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου. Μετά την εκκένωσή του πάντως πολλοί ήταν εκείνοι που έριζαν για την εκμετάλλευσή του. Αυτοδιοικητικοί και όχι μόνο φορείς, όπως η Νομαρχία Ηρακλείου, ο Δήμος και η Εισαγγελία, είχαν καταθέσει αιτήσεις για την παραχώρησή του, προκειμένου να στεγάσουν σε αυτό τις υπηρεσίες τους.

Ενδιαφέρον έχει εκφραστεί ακόμη και από ιδιώτες, που για την απόκτησή του δε δίστασαν να καταθέσουν ιδιαίτερα ελκυστικές οικονομικές προτάσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελευταία ενδιαφερόμενη ήταν η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που βρίσκεται σε αναζήτηση του κτηρίου που θα φιλοξενήσει το Γραφείο Ασύλου στο κέντρο του Ηρακλείου.

Στα αζήτητα και η πρώην Τροχαία στην Ταγματάρχη Τζουλάκη

Ενδιαφέρον υπήρχε και υπάρχει τόσο για το τεράστιο ακίνητο που βρίσκεται στην πλατεία Καλλεργών (Λιοντάρια), όπου στεγάζονταν το Α' Αστυνομικό Τμήμα, το Β' Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Περιφέρειας, όσο και για το κτήριο όπου στεγαζόταν η Τροχαία Ηρακλείου, στην οδό Ταγματάρχη Τζουλάκη, που επίσης παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Ανεκμετάλλευτο εδώ και χρόνια παραμένει και το κτήριο που στέγαζε την Τροχαία στην οδό Ταγματάρχη Τζουλάκη.

Για την ιστορία, το κτήριο που στέγαζε την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου αποτελούσε μαζί με το κτήριο της πρώην Νομαρχίας και το Δικαστικό Μέγαρο μια ενιαία εγκατάσταση, που κατασκευάστηκε το 1883 στη θέση των βενετσιάνικων στρατώνων του Αγίου Γεωργίου του 16ου αιώνα, που είχαν στο μεταξύ υποστεί ζημιές από σεισμούς, για να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες του τουρκικού στρατού.

Τα σχέδια εκπόνησε ο πρακτικός αρχιτέκτονας Αθ. Μούσης. Αρχικά επρόκειτο για ένα ενιαίο ξυλόστεγο, στενόμακρο κτήριο, που διατήρησε τη μνημειώδη πύλη των παλιών βενετσιάνικων στρατώνων στο βόρειο μέρος της σημερινής εισόδου των Δικαστηρίων. Την τρίτη δεκαετία του 20ού αι. το κτήριο χωρίστηκε σε τρία επιμέρους κτίσματα και ανακατασκευάστηκε πλήρως, με σχέδια του αρχιτέκτονα Δ. Κυριακού. Τα τρία επιμέρους κτήρια, όπως διαμορφώθηκαν μετά τη μετασκευή τους στη διάρκεια του Μεσοπολέμου, στεγάζουν σήμερα διάφορες δημόσιες υπηρεσίες: στο ανατολικότερο στεγάζονται πλέον οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, στο μεσαίο παραμένουν τα Δικαστήρια, ενώ στο δυτικό στεγαζόταν μέχρι πριν από περίπου 7 χρόνια η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου.

Τι δήλωσαν πολίτες

«Μακάρι να εξυπηρετούμασταν αστυνομικά και τροχονομικά από υπηρεσίες στο κέντρο. Θυμάμαι πολύ καλά πού ήταν η πρώην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου».

Μανόλης Παναγιωτάκης

«Αμαρτία να παραμένει ανεκμετάλλευτο το κτήριο, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει ανάγκη δημιουργίας αστυνομικού τμήματος στο κέντρο».

Δημήτρης Αποστολάκης

«Πρόκειται για ιστορικό κτήριο, το οποίο προστατεύεται από την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων. Είναι κρίμα να καταρρεύσει».

Ανδρέας Σεϊμένης

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News