Ειδήσεις

Την "κοπανάνε" οι δημόσιοι υπάλληλοι και στην Κρήτη

"Όπου φύγει, φύγει". Αυτό χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες του Δημοσίου, με όσους βρίσκονται στο όριο της συνταξιοδότησης να κοιτούν απεγνωσμένα την πόρτα εξόδου, ελπίζοντας στην πρόωρη συνταξιοδότησή τους. Αφορμή, η απαίτηση των δανειστών να αυξηθεί το όριο ηλικίας στα 67 χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να αποτελεί η εικόνα που επικρατεί στο χώρο της υγείας.

Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, ενώ έχουν αποχωρήσει πρόωρα περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι την τελευταία 7ετία, ήδη ετοιμάζονται να αποχωρήσουν δεκάδες ακόμη που βρίσκονται στο όριο της συνταξιοδότησης.  

«Τα νοσοκομεία έχουν υποστελεχωθεί από προσωπικό. Συγκεκριμένα στο δικό μας νοσοκομείο, επειδή είμαστε γερασμένο προσωπικό, έχουν φύγει από το 2007 και μετά περίπου 700 άτομα. Και αυτήν τη στιγμή αναμένεται να φύγουν επιπλέον άλλα 40 άτομα με πρόωρη συνταξιοδότηση», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Γιώργος Χονδροζουμάκης.

Με δεδομένο ότι η απαίτηση των δανειστών για αύξηση των ορίων ηλικίας μένει να ψηφιστεί πριν το τέλος Ιουνίου, οπότε και λήγει η παράταση του προγράμματος στήριξης της χώρας, και στο ΠΑΓΝΗ αρκετοί εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το θέμα της πρόωρης φυγής τους από το χώρο εργασίας μέσω συνταξιοδότησης αυτές τις ημέρες. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις των συνδικαλιστών στο ΠΑΓΝΗ, ακόμα και αν δε νομοθετηθεί η αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη, πρόκειται να αποχωρήσουν από το νοσοκομείο το αμέσως επόμενο διάστημα σταδιακά 250 εργαζόμενοι του νοσηλευτικού τομέα. Ήδη πάντως την τελευταία 5ετία έχουν συνταξιοδοτηθεί 450 εργαζόμενοι.

«Ο κίνδυνος αρκετοί από αυτούς να φύγουν είναι άμεσος, για το λόγο ότι υπάρχει ο φόβος του νέου ασφαλιστικού που ισοπεδώνει αυτό που λέμε κατοχυρωμένο δικαίωμα στο Δημόσιο με 25ετία. Ήδη έχουμε 670 κενές οργανικές θέσεις από τον τελευταίο μνημονιακό οργανισμό του κ. Λοβέρδου, που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναπληρωθούν, αφού τα τελευταία 5 χρόνια δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Θέμης Φραγκιαδάκης.

Αντίστοιχη όμως εικόνα με αυτή που επικρατεί στο χώρο της υγείας, καταγράφεται σχεδόν στο σύνολο του δημόσιου τομέα. Πλήγμα από το νέο κύμα πρόωρης φυγής λόγω συνταξιοδότησης αναμένεται να υποστούν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι και πέραν της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση με τους δανειστές για το ασφαλιστικό, από το χώρο αυτό πρόκειται να αποχωρήσουν τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον 175 υπάλληλοι.

«Στην επόμενη 2ετία μπορούν άλλοι 170 υπάλληλοι από το Δήμο Ηρακλείου να αποχωρήσουν με σύνταξη. Πρόκειται για ένα φοβερό νούμερο. Και αν συνυπολογίσουμε την ανασφάλεια και τις διάφορες πληροφορίες που έρχονται από δεξιά και αριστερά, όλοι αυτοί οι συνάδελφοι σπεύδουν να αιτηθούν μια πρόωρη συνταξιοδότηση, χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς αν μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια, σχετικά με το τι θα λάβουν ως απολαβές», τόνισε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Στρατήγης.

Πάντως οι δανειστές ζητούν να αυξηθούν άμεσα από το καλοκαίρι τα όρια ηλικίας για όλους, μάλιστα και για εκείνους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι στο 2012 στα 67 έτη για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη. Σημειώνεται πως σε εθνικό επίπεδο, την ίδια ώρα, περίπου 150.000 ασφαλισμένοι, εκ των οποίων 60.000 από το χώρο της δημόσιας διοίκησης που έχουν συμπληρώσει τόσο τα προβλεπόμενα όρια ηλικίας όσο και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης, βρίσκονται με το ένα πόδι στη σύνταξη ενόψει των ανατροπών στο ασφαλιστικό.

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Μάνος Τριγώνης

Σχόλια