default-image

Τα σοβαρά προβλήματα του Κ.Υ. Περάματος στη Βουλή

Υγεία
Τα σοβαρά προβλήματα του Κ.Υ. Περάματος στη Βουλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Περάματος στο Ρέθυμνο και η αναστολή των επτά περιφερειακών ιατρείων, λόγω έλλειψης προσωπικού, είναι το θέμα ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μανώλης Συντιχάκης, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος, προς τον υπουργό Υγείας κ. Π. Κουρουμπλή.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Το πρόβλημα της έλλειψης του προσωπικού στα Κέντρα Υγείας έχει πάρει δραματικές διαστάσεις. Το Κέντρο Υγείας Περάματος Ρεθύμνου εξυπηρετεί πληθυσμό 17.000 κατοίκων και εφημερεύει κάθε μέρα, παρά τις μεγάλες ελλείψεις του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, όπως και του διοικητικού και λοιπού προσωπικού. Χαρακτηριστικά από τους δώδεκα γιατρούς του Κέντρου Υγείας έμειναν οκτώ, ενώ μόνο για την κάλυψη των εφημεριών χρειάζονται εννέα. Επίσης δεν έχει καλυφθεί ακόμα η θέση του μικροβιολόγου.

Παράλληλα εν γνώση της 7 ΔΥΠΕ πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν προσωρινά τα 7 Περιφερειακά Ιατρεία: Δροσιάς, Μελιδονίου, Πανόρμου, Χουμερίου, Μαργαριτών, Πηγής, Γαράζο. Πιο συγκεκριμένα η διοίκηση του Κέντρου Υγείας απέστειλε έγγραφο προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γεροποτάμου στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σας γνωρίζουμε ότι κατόπιν συνεννοήσεως με τη Δ/νση, της 7ης ΔΥΠΕ Κρήτης και λόγω έλλειψης προσωπικού και αυξημένων αναγκών στο Κέντρο Υγείας, αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία των 7 Περιφερικών Ιατρείων μέχρι την κάλυψη των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας». Η αναστολή της λειτουργίας τους ισχύει και για τον Ιούνιο και η επαναλειτουργία τους θα γίνει αν καλυφθούν τα κενά σε θέσεις ιατρών, που αντιμετωπίζει το ΚΥ.

Αυτή η εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι αυτών των περιοχών  να υπόκεινται σε μεγαλύτερη ταλαιπωρία καθώς συνωστίζονται στο Κέντρο Υγείας Περάματος που ακόμα και για μια απλή συνταγή θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού. Εκτός αυτού το ΚΥ αντιμετωπίζει προβλήματα και με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό όπου δεν επισκευάζεται όταν χαλάσει, με αποτέλεσμα να μένει εκτός λειτουργίας για αρκετό διάστημα όπως συμβαίνει με το εμφανιστήριο του Ακτινολογικού που είναι εκτός λειτουργίας εδώ και τρία χρόνια.

Τα σοβαρά αυτά προβλήματα όπως αποτυπώνονται στο Κέντρο Υγείας Περάματος είναι το αποτέλεσμα της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης των δημόσιων δομών υγείας των ως τώρα κυβερνήσεων και της ΕΕ με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Με τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζοντας στην ίδια ρότα το πρόβλημα των ελλείψεων σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό οξύνεται με αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία των μονάδων Υγείας, στις συνθήκες εργασίας του ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού και στην υγεία των ασθενών. Οι μετακινήσεις γιατρών για να κλείσουν «τρύπες», δε δίνουν λύση στο πρόβλημα αλλά διαιωνίζουν την κατάσταση που επικρατεί.

Ερωτάται ο κύριος υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:

- Άμεσα να προσληφθεί όλο το απαραίτητο προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, κ.ά.) με βάση τις πραγματικές ανάγκες της περιοχές και με μόνιμη πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σχέση εργασίας, ώστε να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα Περιφερειακά Ιατρεία και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ΚΥ.

- Πιο συγκεκριμένα τι μέτρα θα λάβει ώστε άμεσα να καλυφθεί η θέση του Μικροβιολόγου.

- Καθώς επίσης και για να συμπληρωθεί, επισκευαστεί ή αντικατασταθεί ο αναγκαίος ιατρικός εξοπλισμός που λείπει ή έχει υποστεί βλάβη, μεταξύ αυτών και του εμφανιστηρίου του Ακτινολογικού Τμήματος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News