default-image

Η ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού στο συνέδριο της CPMR

Κρήτη
Η ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού στο συνέδριο της CPMR

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα προγράμματα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν και οι καλές πρακτικές για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, η δυναμική για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού στην Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου μέσω ποιοτικών και καινοτόμων τουριστικών προϊόντων, υπηρεσιών, και αποτελεσματικών μηχανισμών διαχείρισης, κυριάρχησαν στη θεματολογία της σημερινής συνεδρίασης της Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) που πραγματοποιείται στη Χερσόνησο με θέμα "Βιώσιμος Τουρισμός ως Πυλώνας της Στρατηγικής της ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου (EUSAIR)".

Στο σημαντικό συνέδριο, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και την υποστήριξη του δήμου Χερσονήσου, συμμετέχουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βουλευτές, περιφερειάρχες και δήμαρχοι παράλιων περιοχών, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί, δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη φορέων και οργανισμών της Ευρώπης που υλοποιούν προγράμματα για τον τουρισμό, εκπρόσωποι του τουρισμού. Τους Έλληνες και ξένους συνέδρους καλωσόρισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επισημαίνοντας τη σημαντικότητα του συνεδρίου και των συνεργασιών που θα αναπτυχθούν μεταξύ των παράλιων Περιφερειών.

Μάλιστα ο περιφερειάρχης Κρήτης σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι η Κρήτη με την συμμετοχή της στην CPMR είναι έτοιμη να ασκήσει τις κατάλληλες πιέσεις στις Βρυξέλλες ώστε να βοηθηθεί αποτελεσματικά ο τουρισμός στις νησιωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ειδική στόχευση την επέκταση της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη, ωστόσο αυτό απαιτεί συνεργασία και συνένωση δυνάμεων όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε: «Το Συμβούλιο (CPMR) έχει μια ιδιαίτερη δυναμική, έχει κάνει πάρα πολλές παρεμβάσεις στην ΕΕ, και έχει δημιουργήσει τις απαραίτητες συνεργασίες και συνέργειες με τους θεσμικούς φορείς ώστε να ωθήσει την ανάπτυξη του τουρισμού. Στις πολιτικές, οι οποίες «σπέρνονται» από την ΕΕ, χρειάζεται να υπάρχει η κατάλληλη πίεση στις Βρυξέλλες και είμαστε υποχρεωμένοι και μέσα από το Πολιτικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχω, να καθορίζονται αυτές οι πολιτικές που θα δώσουν, βοήθεια και οφέλη στον τουρισμό, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές της ΕΕ, στην Ελλάδα, στην Κρήτη».

Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης αναφερόμενος στην επέκταση της τουριστικής περιόδου τόνισε: «το πρώτο ζητούμενο, στόχος,  είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου. Ο καθένας αντιλαμβάνεται τι σημαντική ανάπτυξη, απασχόληση θα προσφέρει στο τόπο. Βλέπουμε παράλληλα και τις καλές πρακτικές από άλλες Περιφέρειες, πως συντονιζόμαστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, Αυτοδιοίκηση, υπηρεσίες του Κράτους, γιατί δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Εκτιμώ ότι γίνονται βήματα, θέλει όμως πάρα πολύ δουλειά».

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για Ευρωπαϊκά θέματα-Αντιπρόεδρος της CPMR Γιώργος Αλεξάκης επεσήμανε: «Τα στελέχη που έχουν έρθει από τις Βρυξέλλες είναι σημαντικό να ακούσουν τις πραγματικές ανάγκες του νησιωτικού τουρισμού και ιδιαίτερα του τουρισμού της Κρήτης, να τους επηρεάσουμε ώστε τα προγράμματα που θα εξαγγείλουν σε λίγο καιρό να ικανοποιούν τις ανάγκες της Κρήτης. Θέλουμε να παρέμβουμε πριν τον σχεδιασμό των προγραμμάτων και όχι μετά. Αύριο στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR που πραγματοποιείται στη Κρήτη και πάλι μετά από 35 χρόνια, η προηγούμενη συνεδρίαση ήταν το 1981 και πάλι στο νησί μας, θα παρουσιάσουμε τις καλύτερες πρακτικές της Περιφέρειας Κρήτης».

Στις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου παρούσα και η Ελληνίδα γ.γ. του Οργανισμού CPMR Ελένη Μαριάνου, η οποία ανέφερε: «Σήμερα υπάρχει ένα πρόγραμμα, μια στρατηγική, η στρατηγική της Αδριατικής που περιλαμβάνει όλα τα κράτη γύρω από την Αδριατική, και ένας πυλώνας αυτής της στρατηγικής ασχολείται με τον τουρισμό. Η επέκταση της τουριστικής περιόδου δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Οι παράλιες Περιφέρειες και της Ελλάδας, όπως είναι η Κρήτη, θα μπορούσαν να επωφεληθούν αυτού του γεγονότος με συγκεκριμένα προγράμματα, υπάρχουν χρηματικοί πόροι διαθέσιμοι. Αυτό που θέλουμε είναι να κοιτάξουμε τι προγράμματα μπορούνε οι Ελληνικές Περιφέρειες να υλοποιήσουν, και να συνεργαστούν με άλλες Περιφέρειες της Αδριατικής. Εμείς σαν Οργανισμός μπορούμε να βοηθήσουμε τις Ελληνικές Περιφέρειες να συνεργαστούν με άλλες παράλιες Περιφέρειες εντός και εκτός ΕΕ. Απαιτούνται όμως προγράμματα, ιδέες, που μπορούν να υλοποιηθούν και αυτό είναι στο χέρι των φορέων».

Παρόν στις εργασίες του συνεδρίου και ο αντιπρόεδρος Aegean Airlines Ευτύχης Βασιλάκης ο οποίος τόνισε: «Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται ο τουρισμός είναι να επιστρέψει η βεβαιότητα για την πορεία της χώρας. Όχι μόνο για την επιμήκυνση της περιόδου, αλλά και για την ίδια την τουριστική περίοδο. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει αυτό, από κει και ύστερα δημιουργείται ο δρόμος για να γίνουνε παρεμβάσεις στις υποδομές των αεροδρομίων, συνεργασίες με αεροπορικές εταιρείες, προκειμένου να προσφέρουμε ένα προϊόν πιο άρτιο για την επέκταση της περιόδου. Το 15 Οκτωβρίου να το κάνουμε 15 Νοεμβρίου και το 15 Απριλίου να το κάνουμε 15 Μαρτίου. Αυτά τα πράγματα μπορούν να γίνουν σε συνδυασμό διαφορετικών χρεώσεων από το Κράτος για διάφορα ζητήματα επένδυσης, και ρίσκο επιχειρηματιών να κρατήσουν ανοικτά ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ. Φυσικά εταιρείες σαν εμάς να πάρουν το ρίσκο σε συνδυασμό με άλλους φορείς για να κρατήσουν ένα μήνα δύο μήνες παραπάνω δραστηριότητα. Εμείς έχουμε την διάθεση να το κάνουμε αλλά χρειάζεται συντονισμός και συμβολή του Κράτους».

Στις σημερινές εργασίες του συνεδρίου ομιλία-παρέμβαση έκανε και ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιάννης Φίρμπας.

Αύριο η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR

Αύριο στις 9 το πρωί στο Aldemar Knossos Royal Hotel στη Χερσόνησο θα συνεδριάσει το πολιτικό γραφείο της CPMR με συμμετοχή δεκάδων Περιφερειακών Αρχών, Ευρωβουλευτών, ανώτερων στελεχών της Κομισιόν, και εκπροσώπων από όλη την Ευρώπη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

9.00-9.30: Έναρξη

§ Καλωσόρισμα από τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη, περιφερειάρχη Κρήτης

§ Ομιλία από την κ. Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτή, μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

§ Ομιλία από τον κ. Vasco Cordeiro, Πρόεδρο της CPMR και Κυβερνήτη των Αζορών, Πορτογαλία έγκριση των πρακτικών της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου στη Νάντη (27 Φεβρουαρίου 2015) και υιοθέτηση της ημερήσιας διάταξης της παρούσας συνεδρίασης

§ Πρόοδος εργασιών της CPMR, παρουσίαση από την κ. Ελένη Μαριάνου, Γενική Γραμματέα της CPMR

9.30-10.45: Πολιτική συνοχή

Συντονίζει η κ. Ελένη Μαριάνου, γενική γραμματέας της CPMR

§ Εισαγωγή από τον κ. Vasco Cordeiro, πρόεδρο της CPMR και Κυβερνήτης των Αζορών, Πορτογαλία

§ Παρουσίαση του τεχνικού σημειώματος: "Οργάνωση των σχετικών με την Πολιτική Συνοχής εργασιών της

CPMR" από τον κο Nicolas Brookes, διευθυντή στη CPMR

§ Ομιλία από τον κ. Lambert Van Nistelrooij, Ευρωβουλευτή (Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Στρογγυλή τράπεζα: "Η διακυβέρνηση της Πολιτικής Συνοχής : ποιος ο ρόλος και ποια η θέση των περιφερειών;"

Εισαγωγή και συντονισμός από την κα Ελένη Μαριάνου, Γενική Γραμματέα της CPMR

Σύντομες τοποθετήσεις από τα Μέλη του Πολιτικού Γραφείου:

- κ. Drew Hendry, Εκπρόσωπος των Βρετανικών Μελών στο Πολιτικό Γραφείο και αντιπρόεδρος

- κ. Rogier Van Der Sande, αντιπεριφερειάρχης Zuid-Holland, Ολλανδία

- κ. Erik Bergkvist, περιφερειάρχης Vasterbotten, Σουηδία

Συζήτηση με τα Μέλη του Πολιτικού Γραφείου της CPMR

Συμπεράσματα από την κα Ελένη Μαριάνου, Γενική Γραμματέα της CPMR

10.45-11.15: Διάλειμμα

11.15-12.30: Προσβασιμότητα: Η ιδιαίτερη περίπτωση των νησιών (ιδιαιτερότητα των νησιών).

Συντονίζει ο κ. Patrick Anvroin, διευθυντής στη CPMR

§ Εισαγωγή από την κ. Annika Annerby Jansson, Αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Skane,

Σουηδία, και Αντιπρόεδρο της CPMR αρμόδια για τις Μεταφορές και την Προσβασιμότητα: Αποτελέσματα

του σεμιναρίου της Μασσαλίας και επόμενα βήματα

§ Ομιλία από τον κο Steven Heddle, πρόεδρο της Επιτροπής των Νησιών - Υπεύθυνος για τη σύγκληση των συνέδρων του Συμβουλίου των Ορκάδων Νήσων, Ηνωμένο Βασίλειο

§ Ομιλία από τον κο Γιώργο Χατζημάρκο, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

§ Παρουσίαση και έγκριση της απάντησης της CPMR στη διαβούλευση για την ενδιάμεση επανεξέταση της

Λευκής Βίβλου του 2011 για τις μεταφορές, από τον κο Patrick Anvroin, Διευθυντή στη CPMR

Συζήτηση με τα Μέλη του Πολιτικού Γραφείου της CPMR

Σύνθεση και συμπεράσματα από τον κ. Patrick Anvroin, διευθυντή στη CPMR

12.30-14.00: Θαλάσσιες υποθέσεις.

Συντονίζει ο κ. Damien Perisse, Διευθυντής στη CPMR

Πολιτικές προτεραιότητες της CPMR και η ατζέντα της ΕΕ

§ Εισαγωγή από τον κο Γιώργο Αλεξάκη, Εντεταλμένο Σύμβουλο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων

Περιφέρειας Κρήτης και Αντιπρόεδρο της CPMR αρμόδιο για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις

§ Ομιλία από τον κο John Lamb, Αντιπρόεδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Southend-on-Sea, Ηνωμένο Βασίλειο, και αντιπρόεδρο της Επιτροπής Βορείου Θάλασσας

§ Συμμετοχή / Παρεμβάσεις των υπολοίπων Μελών του Πολιτικού Γραφείου της CPMR

Η Πλατφόρμα CPMR στις θαλάσσιες επενδύσεις

§ Κατάσταση της εξέλιξης της Πλατφόρμας

§ Ομιλία από τον κο Miguel Albuquerque, πρόεδρο της Αυτόνομης Περιφέρειας της Μαδέρας, Πορτογαλία

§ Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών: ένα παράδειγμα χρήσης των ευρωπαϊκών ταμείων στον τομέα των γαλάζιων βιοτεχνολογιών από τον Δρα Αντώνη Μαγουλά, Διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας και Γενετικής

§ Συμμετοχή / Παρεμβάσεις των υπολοίπων Μελών του Πολιτικού Γραφείου της CPMR

Σύνθεση και συμπεράσματα από τον κο Damien Perisse, διευθυντή στη CPMR

15.00-15.40: Ελεύθερο βήμα (SPEAKERS' CORNER): "Το παράδειγμα των κρητικών

συνεταιριστικών τραπεζών και η συμβολή τους στην περιφερειακή οικονομία της Κρήτης"

§ Εισαγωγή από τον κ. Γιώργο Αλεξάκη, εντεταλμένο σύμβουλο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων

Περιφέρειας Κρήτης και Αντιπρόεδρο της CPMR

§ Ομιλία από τον κ. Νικόλαο Μυρτάκη, αντιπρόεδρο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας

§ Ομιλία από τον κο Γιώργο Επανωμεριτάκη, Διευθυντή Δικτύου Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων

Σύνθεση και συμπεράσματα

15.40-16.45: Ενέργεια και κλίμα

Συντονίζει η κ. Ελένη Μαριάνου, γενική γραμματέας της CPMR

§ Εισαγωγή από τον κο Drew Hendry, εκπρόσωπο των Βρετανικών Μελών στο Πολιτικό Γραφείο και

§ Ομιλία από τον κο Erik Bergkvist, περιφερειάρχη Vasterbotten, Σουηδία

§ Παρουσίαση του σχεδίου Πολιτικής Θέσης για τη COP21 (Διάσκεψη για το Κλίμα το 2015 στο Παρίσι) και του τεχνικού σημειώματος για την Ενεργειακή Ένωση, από τον κο Αλέξη Χατζημπίρο, Σύμβουλο για

§ Ομιλία από τον κ. Dominique Ramard, εντεταλμένο σύμβουλο Ενέργειας και πρόεδρο της Επιτροπής για το Περιβάλλον, Περιφέρεια Βρετάνης, Γαλλία

- Συζήτηση με τα Μέλη του Πολιτικού Γραφείου της CPMR

- Ψήφιση του προσχεδίου Πολιτικής Θέσης

Σύνθεση και συμπεράσματα από τον κ. Αλέξη Χατζημπίρο, Σύμβουλο για Ενέργεια/Νησιά

16.45-17.15: Διάλειμμα

17.15-17.40: Μετανάστευση

Συντονίζει ο κ. Davide Strangis, εκτελεστικός γραμματέας της Διαμεσογειακής Επιτροπής

§ Εισαγωγή από την Περιφέρεια Σικελίας (μέσω Skype)

§ Ομιλία από την κα Annika Annerby Jansson, Αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Skane, Σουηδία, και αντιπρόεδρο της CPMR

§ Ομιλία από τον κ. Κωνσταντίνο Καρπέτα, βοηθό περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας σε θέματα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων

Συζήτηση με τα μέλη

Σύνθεση και συμπεράσματα από τον κ. Davide Strangis, εκτελεστικό γραμματέα της Διαμεσογειακής Επιτροπής

17.40-18.20: Οικονομικά και διοικητικά ζητήματα - Οικονομικά ζητήματα, από την κα Gunn Marit Helgesen, Α΄ Αντιπρόεδρο της CPMR και Ταμία της CPMR

§ Παρουσίαση, μέσω Skype, Presentation, via, από τον Ελεγκτή λογαριασμών

Διοικητικά ζητήματα

§ Πρόταση διορισμού νέου Αντιπροέδρου για αντικατάσταση του κου Drew Hendry

§ Πρόταση τροπολογίας του σημείου 7.3.β του Καταστατικού της CPMR αναφορικά με τους υποψηφίους για τη θέση του προέδρου της CPMR "Θα μπορούν να εκλέγονται μόνο οι Πρόεδροι ή Αντιπρόεδροι των

Περιφερειών που είναι τακτικά μέλη του Πολιτικού Γραφείου".

§ Επικύρωση του Καταστατικού της Επιτροπής Βαλτικής Θάλασσας

Αιτήσεις προσχώρησης

§ Τίρανα (Αλβανία)

18.20 Επόμενες συνεδριάσεις της CPMR: Γενική Συνέλευση και πολιτικό γραφείο

Προετοιμασία της Γενικής Συνέλευσης της CPMR: 4-6 Νοεμβρίου 2015, Φλωρεντία (Τοσκάνη, Ιταλία)

§ Παρουσίαση του σχεδίου ημερήσιας διάταξης από την κ. Ελένη Μαριάνου, Γενική Γραμματέα της

CPMR και Επικύρωση από τα Μέλη του Πολιτικού Γραφείου

Προσκλήσεις για επόμενες συνεδριάσεις του Πολιτικού Γραφείου (Φεβρουάριος και Ιούνιος 2016) και για επόμενη Γενική Συνέλευση του 2016

§ Πολιτικό Γραφείο: Φεβρουάριος 2016 (Noord-Holland, προς επιβεβαίωση) - Ιούνιος 2016

(Kymenlaasko, Φινλανδία)

§ Γενική Συνέλευση του 2016: Αζόρες

18.30 Σύνθεση και συμπεράσματα από τον κο Vasco Cordeiro, Πρόεδρο της CPMR και Κυβερνήτη των

Αζορών, Πορτογαλία, και από την κα Ελένη Μαριάνου, Γενική Γραμματέα της CPMR

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News