default-image

Απέρριψε τη μελέτη χωροταξικού το Δ.Σ. Ιεράπετρας

Κρήτη
Απέρριψε τη μελέτη χωροταξικού το Δ.Σ. Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενστάσεις διατύπωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας για την προταθείσα μελέτη αναθεώρησης και εξειδίκευσης του θεσμοθετημένου πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης ΠΠΧΣΑΑ της Περιφέρειας Κρήτης, απορρίπτοντας το περιεχόμενο της, σχετικά με τις προτάσεις που αφορούν στο μεγαλύτερο Δήμο του Ν. Λασιθίου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, στόχος της εν λόγω μελέτης, όπως παρουσιάστηκε, φαίνεται να είναι, η συρρίκνωση συνολικά του πρωτογενούς τομέα και η ανατροπή του παραγωγικού μοντέλου στην περιοχή της Ιεράπετρας.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση, απαξιωτική φαίνεται να είναι η περιγραφή των δυναμικών θερμοκηπιακών καλλιεργειών, αφού παρουσιάζονται ως παράγοντες περιβαλλοντικής υποβάθμισης, γεγονός που δεν συνάδει με την πραγματική κατάσταση, ενώ στην υπάρχουσα μελέτη καμία αναφορά δε φαίνεται να γίνεται, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και περιβαλλοντικής αξίας, που  μάλιστα προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του, έθεσε και συγκεκριμενοποίησε τους άξονες πάνω στους οποίους επιθυμεί να επανεξεταστεί η εν λόγω μελέτη, και διατύπωσε ομόφωνα το αίτημα για επανέναρξη της διαβούλευσης, για την εκπόνηση νέας μελέτης που να ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα, στις ανάγκες και τις δυνατότητες της περιοχής.  

«Το Δημοτικό Συμβούλιο δέχτηκε την πρόταση που είχαμε καταθέσει σαν παράταξη, δεδομένου ότι σημαντικό στοιχείο της πρότασης που κατατέθηκε για το νέο χωροταξικό πλαίσιο Κρήτης, αποτελεί η προώθηση σχεδιασμών που υλοποιήθηκαν ερήμην της κοινωνίας και προωθήθηκαν από ισχυρά οικονομικά κέντρα, σε ένα περιβάλλον που έχει καθοριστεί απ' τη μνημονιακή πολιτική των τελευταίων ετών. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να αποτρέψουμε αρνητικές εξελίξεις, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να επανεκκινηθεί η όλη διαδικασία, για το νέο χωροταξικό σε νέα βάση: με τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους», μας  είπε ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Πολίτες εν Δράσει», κ. Μιχάλης Μαχαιράς.

«Προτάσεις υπάρχουν πολλές όπως για παράδειγμα το Βοτανικό πάρκο στον Απηγανιά, το Ερευνητικό Κέντρο για την αγροτική παραγωγή, και άλλα, στον αντίποδα της φιλοσοφίας και των προβλέψεων της πρότασης που κατατέθηκε από τους μελετητές για το νέο χωροταξικό Κρήτης», κατέληξε ο κ. Μαχαιράς.

«Μελετώντας το νέο χωροταξικό σχέδιο, διαπιστώνουμε πολλά θολά και αδιευκρίνιστα σημεία, όπως για παράδειγμα, τη δραστική μείωση του πρωτογενή τομέα και την απουσία της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου από τη δήθεν ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης. Θέλουν να μας μετατρέψουν σε ενεργειακό κόμβο (πρίζα) και μάλιστα με άγνωστες συνέπειες και με μόνο στόχο το ιδιωτικό κέρδος.

»Δεν είμαστε αντίθετοι στα στρατηγικά δίκτυα οδικών μεταφορών ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ, αρκεί η χάραξη τους να μην αλλοιώνει τη μορφολογία της κάθε περιοχής. Δεν είμαστε κατά της ανάπτυξης και των εξελίξεων, αλλά ζούμε σε γη που έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας και οφείλουμε να τους την παραδώσουμε καλύτερη. Η αντιμετώπιση του Δήμου μας από τους μελετητές, μόνο ως απαξιωτική μπορεί να χαρακτηριστεί και μας υποβαθμίζουν συνολικά, μέσα από ψευδή στοιχεία και διαπιστώσεις.

»Περιγράφουν τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες σαν παράγοντες μόλυνσης και επιβλαβείς για την υγεία, αγνοώντας ότι στην περιοχή μας εφαρμόζονται σύγχρονες καλλιεργητικές μέθοδοι, και παράγονται πιστοποιημένα καθαρά κα υγιεινά κηπευτικά, πράγμα που αποδεικνύεται καθημερινά από τις χιλιάδες αναλύσεις υπολλειμματικότητας, τα αποτελέσματα των οποίων μας αναδεικνύουν κάθε χρόνο, μεταξύ των πρώτων τριών πιο καθαρών παραγωγικών περιοχών της Ευρώπης. Τίποτα αναπτυξιακό δεν αναφέρουν για το Δήμο μας, όπως, την εξασφάλιση των υδάτινων πόρων, το ΕΘΙΑΓΕ, τα λιμάνια και τις μαρίνες, τα οδικά δίκτυα, τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους, το νησί Χρυσή, τις υπηρεσίες που χάθηκαν κ.ά.

Η παράταξη μας πρότεινε, τη συνολική απόρριψη αυτής της μελέτης και την εκπόνηση νέας, που να βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα και ανάγκες της κάθε περιοχής», αναφέρει μεταξύ άλλων και ο επικεφαλής της "Κίνησης Πολιτών" Δήμου Ιεράπετρας κ. Μανόλης Γερακιανάκης.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News