Ειδήσεις

Επιλογή διευθυντών σχολείων με… εκπλήξεις και μηνύματα

Με εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η χθεσινή πρωτοφανής διαδικασία επιλογής διευθυντών από τους Συλλόγους Διδασκόντων των Δημοτικών Σχολείων. Κάποιοι άνθρωποι "πλήρωσαν" πιο ακριβά απ' ό,τι τους αναλογούσε τη μνημονιακή πολιτική στην εκπαίδευση, κάποιοι άλλοι, ενώ υπερψηφίστηκαν από τους συναδέλφους τους, τελικά δε γίνονται διευθυντές.

Υπάρχουν κι άλλοι που τέθηκαν εκτός διαδικασίας επειδή δε συγκέντρωσαν το απαιτούμενο 20%, που ορίστηκε από το υπουργείο Παιδείας, ως μίνιμουμ αποδοχής των υφιστάμενων προς τον προϊστάμενό τους.

Αλλά ας δούμε τι έγινε αναλυτικά: Μέχρι πρόσφατα οι διευθυντές των σχολείων επιλέγονταν με βάση δύο κριτήρια: Τα μετρήσιμα προσόντα τους (διδακτορικά, Αγγλικά, έτη υπηρεσίας κ.λπ.) και τη βαθμολογία τους σε προφορική συνέντευξη προς ανώτερη Αρχή. Στην τελική κατάταξη μετρούσαν για 67% τα μετρήσιμα προσόντα και για 33% η συνέντευξη. Η συνέντευξη κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί ως το μέσο με το οποίο μπορούσαν να προκριθούν "ημέτεροι" έναντι άλλων με τα ίδια ή και περισσότερα προσόντα.

Με την αλλαγή της κυβέρνησης και την αλλαγή της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, υπερψηφίστηκε στη Βουλή νόμος, με τον οποίο διαφοροποιήθηκε η διαδικασία επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης. Η συνέντευξη αντικαταστάθηκε με ψηφοφορία του Συλλόγου Διδασκόντων, ενώ προς στιγμή το υπουργείο Παιδείας είχε "φλερτάρει" και με την ιδέα να παρακαμφθούν εντελώς τα μετρήσιμα προσόντα των υποψήφιων διευθυντών και η επιλογή τους να γίνεται αποκλειστικά βάσει της γνώμης των συναδέλφων τους. Σ' αυτό είχε συμβάλει η προηγούμενη καλή εμπειρία από την επιλογή υποδιευθυντών που γινόταν ήδη με ψηφοφορία. Τελικά, το "φλερτ" δεν προχώρησε.

Χθες έγινε στα δημοτικά σχολεία η ψηφοφορία μεταξύ των Συλλόγων Διδασκόντων για την επιλογή των νέων διευθυντών. Όποιος διευθυντής ελάμβανε το 100% των θετικών ψήφων των Συλλόγων Διδασκόντων είναι σαν να είχε πάρει άριστα στη συνέντευξη. Το 100% το πέτυχε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Μανώλης Καλογιαννάκης, που πήρε 24 στις 24 θετικές ψήφους των συναδέλφων του.

Οι υπηρετούντες διευθυντές, είναι αλήθεια, είχαν προβάδισμα στη διαδικασία επιλογής. Δεν είχαν, όμως, όλοι αποδοχή του 100%. Υπήρξαν κάποιοι που επιλέγονται στο νήμα, ενώ υπήρξε και τουλάχιστον ένας διευθυντής, ο οποίος αποκλείστηκε οριστικά από τη διαδικασία επανεκλογής του. Αυτό γιατί συγκέντρωσε ποσοστό μικρότερο του 20% των ψήφων του Συλλόγου Διδασκόντων και αποκλείεται, καθώς θεωρείται ότι δεν ικανοποιεί επαρκώς το κριτήριο αποδοχής εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας...

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ελάμβανε μέχρι αργά χθες το απόγευμα η κεντρική Εφορευτική Επιτροπή Νομού Ηρακλείου, που ορίστηκε με απόφαση του διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρη Βαλατίδη. Όπως δήλωσε στη "Νέα Κρήτη", η διαδικασία κύλησε ομαλά, παρά το γεγονός ότι το ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα μπλόκαρε, με αποτέλεσμα να γίνει η παραλαβή των αποτελεσμάτων από τα σχολεία είτε μέσω μέιλ, είτε μέσω φαξ.

Ανατροπές

Τα μετρήσιμα μόρια των υποψήφιων διευθυντών υπάρχουν ήδη σε πίνακες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Σ' αυτά θα προσθέτουν τα αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας, προκειμένου να αναδειχτούν οι διευθυντές που θα αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία από το Σεπτέμβριο του 2015 και μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η "Νέα Κρήτη", σε αρκετά σχολεία έχουν συμβεί ανατροπές εξαιτίας της ψηφοφορίας. Παρατηρείται, δηλαδή, το φαινόμενο να επιλέγεται ως διευθυντής εκείνος με τα λιγότερα μετρήσιμα μόρια, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο ψήφισε ο Σύλλογος Διδασκόντων.

Αποκλεισμός Απ. Κλινάκη…  Ψηφοφορία με μηνύματα

Η χθεσινή ψηφοφορία μεταξύ των εκπαιδευτικών στα σχολεία χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή μηνυμάτων και εκτός διδακτηρίων... Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του πρώην περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Απόστολου Κλινάκη. Ο κ. Κλινάκης, σχολικός σύμβουλος σήμερα, με θητεία που όμως λήγει στο προσεχές μέλλον, ήταν υποψήφιος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας, όπου και έχει την οργανική του θέση.

Ο κ. Κλινάκης αναμετρήθηκε με τη σημερινή διευθύντρια του σχολείου και δε βγήκε κερδισμένος, παρά το γεγονός πως ούτε η "αντίπαλός" του είχε την αποδοχή των συναδέλφων της. Τρεις ψήφους πήρε ο κ. Κλινάκης, 7 εκείνη, ενώ βρέθηκαν και 14 λευκά, τα οποία προβληματίζουν και στέλνουν μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες εκτός σχολείων.

Το αποτέλεσμα αδικεί τον κ. Κλινάκη, που ναι μεν άσκησε τα καθήκοντα του περιφερειακού διευθυντή κατά τα μνημονιακά χρόνια, ωστόσο δε λειτούργησε με εμπάθειες και προσπάθησε να προστατεύσει τον κλάδο του.

Λευκά υπήρξαν και στην ψηφοφορία για την επιλογή διευθυντή στο 46ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, όπου υποψήφιος διευθυντής ήταν ο Άρης Βαλατίδης. Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης φαίνεται πως πετυχαίνει την εκλογή, αλλά μηνύματα έχουν σταλεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση...

Τα μηνύματα αυτά δεν αφορούν μόνο στα πρόσωπα της εκπαίδευσης, αλλά επεκτείνονται και εκτός των σχολικών χώρων, προαναγγέλλοντας εξελίξεις.

Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια