default-image

Χιλιάδες αγρότες χάνουν επιδοτήσεις… λόγω μεταβιβάσεων

Κρήτη
Χιλιάδες αγρότες χάνουν επιδοτήσεις… λόγω μεταβιβάσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Κόψε Αγρότες Πολλούς"... Ή αλλιώς... ΚΑΠ... Μόνο έτσι ερμηνεύουν οι αγρότες την περίφημη Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού χιλιάδες αγρότες μένουν χωρίς επιδότηση σε ολόκληρη τη χώρα, επειδή πέρυσι οι γονείς ή άλλα πρόσωπα τούς μετέφεραν το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων συν τα δικαιώματα που έπαιρναν εκείνοι μέχρι τότε.

Όσοι είχαν την τύχη να τους μεταβιβαστεί μέρος των δικαιωμάτων δε χάνουν ούτε ευρώ. Ο λόγος; Κανείς δεν απαντά. Ούτε οι Ενώσεις, αλλά ούτε και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, που, αντί να στηρίξει την πραγματική παραγωγική ανασυγκρότηση, έχει πάρει... το ψαλίδι!

Πάνω από 10 χιλιάδες αγρότες στο νομό Ηρακλείου, εκτιμά ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης, ότι θα έρθει ο Οκτώβριος, θα περιμένουν να πληρωθούν και δε θα πάρουν ούτε ένα ευρώ, επειδή είχαν κάνει τις διαδικασίες των μεταβιβάσεων πέρυσι, είτε πρόκειται για διαδικασίες στο πλαίσιο του προγράμματος των Νέων Αγροτών, είτε για μεταβιβάσεις λόγω κληρονομιάς, αγοραπωλησιών, μη συμπλήρωσης των τεσσάρων στρεμμάτων ή των 250 ευρώ ως ελάχιστο ύψος δικαιωμάτων κ.ά.

«Είμαστε εντελώς απογοητευμένοι. Και δεν είναι μόνο οι νέοι αγρότες. Εμείς προβάλλουμε περισσότερο τους νέους αγρότες, γιατί υποτίθεται ότι επρόκειτο να στηριχτούν από τη νέα ΚΑΠ, αλλά έρχεται φέτος και τους κόβει τα πόδια. Και εκτός αυτού δεν είναι μόνο οι νέοι αγρότες. Είναι μεταβιβάσεις από κληρονομιές, είναι μεταβιβάσεις από αγοραπωλησίες, είναι ένα σωρό προβλήματα που χάνονται ένα σωρό λεφτά», λέει ο συνδικαλιστής.

Για να δώσει έμφαση στον παραλογισμό της υπόθεσης, φέρνει ως παράδειγμα έναν παραγωγό, που του μεταβίβασαν 1.000 ευρώ και μία έκταση με ενοικιαστήριο γης. Και τον έκοψε ο ΟΠΕΚΕΠΕ με την αιτιολογία ότι η γη μεταβιβάστηκε με ενοικιαστήριο και ως εκ τούτου τα δικαιώματα δεν είναι οριστικά. Όμως, τότε, γιατί κόβουν και έναν παραγωγό που έχει γίνει αποδέκτης ανάλογης μεταβίβασης, αλλά με δικαιώματα τα οποία ζήτησε και του τα έδωσε το Εθνικό Απόθεμα, που θεωρούνται οριστικά ως δικαιώματα;

«Είναι προβλήματα που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, τα συνεχίζει η σημερινή και οφείλονται στην ανευθυνότητα του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, πάντοτε στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ», καταγγέλλει ο Μιχάλης Καμπιτάκης.

«Αυτοί οι δύο - το υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ - έδωσαν τις κατευθύνσεις για το πώς θα γίνονται οι μεταβιβάσεις το 2014 και αυτοί κατέθεσαν και τον εθνικό φάκελο για τη νέα ΚΑΠ», πρόσθεσε ο γ.γ. της ΟΑΣΝΗ.

Και καταλήγοντας διευκρινίζει ότι το Δεκέμβριο του 2014 όλοι όσοι "κόβονται" σήμερα λόγω μεταβιβάσεων δικαιωμάτων είχαν πληρωθεί κανονικά. Αλλά στη συνέχεια κατατέθηκε ο Εθνικός Φάκελος, βάσει του οποίου... χάνουν τα δικαιώματά τους και πρέπει να τα ξαναδιεκδικήσουν από το Εθνικό Απόθεμα, με βάση όμως τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που προβλέπει μείωση των επιδοτήσεων στην Κρήτη τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι πέρυσι. Και από την άλλη, ένα από τα πολλά ερωτήματα, επίσης, είναι γιατί τουλάχιστον δεν επιστρέφουν τα δικαιώματα που χάνονται από τον αποδέκτη, σε εκείνον που του τα είχε μεταβιβάσει.

"Ζωντανό"... θύμα

Ο Αρχανιώτης αμπελουργός Στάθης Καφετζογιαννάκης αποτελεί "ζωντανό" παράδειγμα θύματος των Βρυξελλών και του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού από τα δικαιώματα που του μεταβίβασε ο πατέρας του δεν έχασε ούτε ευρώ, ενώ «δε δικαιούται ούτε ευρώ» από τα δικαιώματα που του μεταβίβασε η πεθερά του, επειδή... έγινε ολική μεταβίβαση (;)...

«Εμένα ευτυχώς είναι 500 ευρώ. Αλλά έχω ακούσει περιπτώσεις να έχουν χαθεί 8.000 και 10.000 ευρώ», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καφετζογιαννάκης λέει επίσης ότι από τους 11.500 νέους αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα που φέτος έχασαν τα δικαιώματά τους λόγω των μεταβιβάσεων, στην Κρήτη είναι 1.800, αλλά και χιλιάδες άλλοι που έκαναν ενοικιαστήρια για να καλύψουν τα 4 στρέμματα ή τα πάνω από 250 ευρώ που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ.

Οι μεταβιβάσεις ισχύουν μόνο ως προς τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά και αυτά με τον τρόπο που έγινε η δορυφορική χαρτογράφηση πέρυσι είναι πετσοκομμένα.

Ζητείται πολιτική λύση - Δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση

Στο μεταξύ, ο νέος γενικός διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης έχει διαβεβαιώσει τους συνδικαλιστές των αγροτών ότι το θέμα θα λυθεί με πολιτική λύση. Το ίδιο επανέλαβε χθες και στη "Νέα Κρήτη", διαφωνώντας μάλιστα με την εκτίμηση Καμπιτάκη για 10.000 παραγωγούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, επικαλούμενος στοιχεία ΕΑΣΗ, σύμφωνα με τα οποία δε θα ξεπεράσουν τους 2.000 παραγωγούς.

«Παλεύουμε να λύσουμε το θέμα. Και στόχος μας είναι, αν τα καταφέρουμε, να το λύσουμε εντός των ημερών», λέει ο Γιώργος Αποστολάκης. «Δυστυχώς, έπρεπε η προηγούμενη ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ να βγάλει ανακοίνωση από πέρυσι και να λέει στους παραγωγούς αυτούς να μην κάνουν μεταβιβάσεις στο σύνολο των δικαιωμάτων τους, αλλά να κρατούν ένα μέρος τους για να μπορούν να ξανακάνουν ενεργοποίηση και με το νέο καθεστώς. Δε βγήκε αυτή η ανακοίνωση και είχαμε αυτές τις εξελίξεις. Και σήμερα εμείς προσπαθούμε να καλύψουμε τα λάθη του παρελθόντος».

Όπως εξηγεί ο κ. Αποστολάκης, «όλα έχουν σχέση με την ερμηνεία του "Ενεργού Αγρότη". Ο ένας μεταβίβασε το σύνολο των δικαιωμάτων του, άρα δε θεωρείται σήμερα "Ενεργός Αγρότης". Και ο άλλος τα έλαβε, αλλά επειδή μπήκε στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, δεν μπορεί να θεωρηθεί "Ενεργός Αγρότης". Και έτσι κόβονται και οι δύο και πρέπει να απευθυνθούν στο Εθνικό Απόθεμα»!

Στάση πληρωμών στους αγρότες - Δεν προχωρά η αγροτική ανάπτυξη

Εντωμεταξύ, "στάση πληρωμών" προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, αφού ακόμα και διά στόματος Μοσκοβισί αποκαλύπτεται ότι δεν προχωρά το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας. Μέχρι και τα εγκεκριμένα κονδύλια των ΠΣΕΑ για τον περονόσπορο του 2011 μπλόκαραν ο ΕΛΓΑ και το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης προς τους περίπου 2.000 δικαιούχους αμπελουργούς του νομού Ηρακλείου, τα ονόματα των οποίων ήταν στις σχετικές λίστες πληρωμών για την προηγούμενη εβδομάδα!

Χρήματα που ανήκουν στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας έχει μπλοκάρει η κυβέρνηση, προφανώς λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Χθες, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της γεωργικής και αγροτικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου, ο επίτροπος της Ε.Ε. απάντησε ότι σημαντικό μέρος των σχεδίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει προχωρήσει, σχολιάζοντας παράλληλα ότι το σχέδιο δράσης είναι υπερβολικά ασαφές.

Ο κ. Κύρκος ζήτησε να ενημερωθεί πού βρίσκεται η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση το 2014, προκειμένου να μην απολεσθούν τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια λόγω αδράνειας.

Στην απάντησή του προς τον κ. Κύρκο, ο επίτροπος ανέφερε αναλυτικά:

«Δεν επετεύχθη ο στόχος για τις απαιτήσεις πληρωμών στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΓΤΑΑ για το 2014.

Δεν υποβλήθηκαν στις υπηρεσίες της Επιτροπής επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με την εξασφάλιση εθνικής συμπληρωματικής χρηματοδότησης.

Το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας του ελληνικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020, που υποβλήθηκε το 2014, κρίθηκε υπερβολικά ασαφές.

Το σχέδιο δράσης για τη δημιουργία δικτύου συμβουλευτικών και τεχνικών υπηρεσιών και ηλεκτρονικού συστήματος συζητήθηκε με τις υπηρεσίες της Επιτροπής το 2014. Η πρόσφατη αναδιοργάνωση του πρώην υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθυστέρησε την υλοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) διαθέτει για την ελληνική γεωργία την προγραμματική περίοδο 2014-20 εγκεκριμένους πόρους άνω των 19 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά το σύνολο των πόρων που θα λάβουν μαζί όλοι οι άλλοι τομείς της ελληνικής οικονομίας και - αναλογικά προς το γεωργικό ΑΕΠ - αυτά που λαμβάνει κάθε άλλο κράτος-μέλος».

Ούτε... ΠΣΕΑ

Χθες, ο γενικός γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης τόνισε στη "Νέα Κρήτη" ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει κάνει στάση πληρωμών ακόμα και στα ΠΣΕΑ. «Ακόμα και στον περονόσπορο του 2011 δεν πλήρωσαν τους 2.000 παραγωγούς του νομού Ηρακλείου την περασμένη Παρασκευή, παρότι υπήρχαν τα ονόματά τους στους πίνακες πληρωμής», λέει ο συνδικαλιστής. Σχολιάζοντας την απάντηση Μοσκοβισί, ο Μιχάλης Καμπιτάκης λέει: «Η χώρα σήμερα είναι ένα ακυβέρνητο καράβι. Δεν προχωράει τίποτα, μα τίποτα. Έχει γίνει στάση πληρωμών. Και γιατί να προχωρήσει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης;».

Παρέμβαση Κεφαλογιάννη: Παράταση ζήτησε ο ευρωβουλευτής

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, από την πλευρά του, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παράταση των πληρωμών από την Ελλάδα για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 με παρέμβασή του στην Επιτροπή Αγροτικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μία παράταση που θα συμβάλει στη διάσωση πιστώσεων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, οι οποίες δε δύνανται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015 και κατά συνέπεια θα πρέπει να επιστραφούν στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης τόνισε στην παρέμβασή του ότι η Επιτροπή δεν έχει ικανοποιήσει αντίστοιχο αίτημα που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο, επικαλούμενη κυρίως τη χρονοβόρα διαδικασία τροποποίησης των κανονισμών, την επιβάρυνση του προϋπολογισμού του 2016 από τις μεταφορές των υποχρεώσεων του 2015, καθώς και το προηγούμενο που θα δημιουργηθεί για ανάλογα αιτήματα σχετικά με τα υπόλοιπα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., όπως το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, η κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ένωσης λόγω της οικονομικής κρίσης είναι τέτοια που δικαιολογεί την κατ' εξαίρεση παράταση της τελικής προθεσμίας κατά έξι μήνες. Η στήριξη εξάλλου του αιτήματος στο Συμβούλιο αποδεικνύει και την πλήρη κατανόηση του προβλήματος από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News