default-image

Με μπάρες κλείνουν τα δημοτικά πάρκινγκ πέριξ των τειχών

Κρήτη
Με μπάρες κλείνουν τα δημοτικά πάρκινγκ πέριξ των τειχών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Στοπ" στην ανεξέλεγκτη στάθμευση στα πρώην δημοτικά πάρκινγκ δηλώνει πως θα βάλει τώρα η δημοτική Αρχή Ηρακλείου, μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της "Νέας Κρήτης" και του neakriti.gr για το χάος, την ασυδοσία και το επικίνδυνο σκηνικό που επικρατεί στα θεωρητικά... κλειστά πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ πέριξ των ενετικών τειχών.

Σήμερα κιόλας απομακρύνονται τα Ι.Χ. από το πρώην δημοτικό πάρκινγκ στην καρδιά του Ηρακλείου, απέναντι ακριβώς από το άγαλμα του Βενιζέλου. Ενώ μέσα στις προσεχείς ημέρες θα τοποθετηθούν ειδικά εμπόδια, είτε κολονάκια είτε μπάρες, που θα εμποδίζουν την είσοδο μέσα στα παράνομα - με βάση την Αρχαιολογία - πάρκινγκ...

Τα πάρκινγκ σε επαφή με τα ενετικά τείχη τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε ένα περίεργο, μετέωρο καθεστώς. Θεωρητικά είναι κλειστά και γι' αυτό, άλλωστε, δε λειτουργεί γκισέ, ούτε εισπράττεται αντίτιμο από τη ΔΕΠΤΑΗ.

Στην πράξη όμως παραμένουν άτυπα ανοιχτά, αφού δεν υπάρχει κάτι να εμποδίζει τη διέλευση στους οδηγούς, πλην μονάχα κάποιων πινακίδων απαγόρευσης που, όπως αποδεικνύεται, επί του πρακτέου κάθε άλλο παρά αποτρέπουν τους αναζητούντες μια θέση στάθμευσης οδηγούς να μπουν στους χώρους των πρώην δημοτικών πάρκινγκ.

Το αποτέλεσμα από την άτυπη αυτή λειτουργία των πάρκινγκ είναι να επικρατεί ένα κυκλοφοριακό αλαλούμ, ένα σκηνικό αναρχίας και κινδύνου. Κινδύνου για τους οδηγούς, για τους περιοίκους, αλλά και για το ίδιο το ενετικό μνημείο!

"Στοπ" στην ανεξέλεγκτη στάθμευση στα πρώην δημοτικά πάρκινγκ δηλώνει πως θα βάλει τώρα η δημοτική Αρχή Ηρακλείου. Τις προσεχείς ημέρες θα τοποθετηθούν ειδικά εμπόδια, είτε κολονάκια είτε μπάρες, που θα εμποδίζουν την είσοδο μέσα στα παράνομα πάρκινγκ.

Ενδεικτική είναι η έκκληση των κατοίκων στην περιοχή της Βίγλας προς την Αρχαιολογία και τους αρμόδιους να σπεύσουν στο σημείο για να ελέγξουν την κατάσταση των ενετικών τειχών. Και αυτό γιατί, όπως λένε, λόγω της διέλευσης Ι.Χ. στον πρώην χώρο στάθμευσης, άρχισε να φαίνεται ανάμεσα στο χώμα τμήμα των ενετικών τειχών (!), δίπλα ακριβώς από την Πύλη Βιτούρι.

Αυτό βεβαίως είναι ένα μικρό μόνο δείγμα για το τι έχει υποστεί ο πολιτιστικός θησαυρός των ενετικών τειχών, τα οποία εδώ και δεκαετίες έχουν μεταβληθεί σε χώρους στάθμευσης, προκαλώντας την αγανάκτηση των δημοτών.

Λόγω της διέλευσης των Ι.Χ., άρχισε να φαίνεται ανάμεσα στο χώμα τμήμα των ενετικών τειχών (!), δίπλα ακριβώς από την Πύλη Βιτούρι.

Μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της "Νέας Κρήτης" υπήρξε κινητοποίηση εκ μέρους της Λότζιας.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_1dx8tboy/

Σήμερα τοποθετείται μπάρα σε πρώην πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ, που βρίσκεται απέναντι από το άγαλμα του Βενιζέλου, ώστε να μπει φραγμός στη στάθμευση οχημάτων, ενώ γερανός θα απομακρύνει τα σταθμευμένα οχήματα.

Ο επίμαχος χώρος, όπως ανέφερε η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοτικής Περιουσίας Στέλλα Αρχοντάκη, θα αξιοποιηθεί για διάφορες δραστηριότητες και προς όφελος των δημοτών, όπως ακριβώς προβλέπει η σχετική παραχώρηση που έγινε από την εταιρεία του Δημοσίου προς το Δήμο, και η οποία δεν αφορούσε σε αξιοποίηση του χώρου σε πάρκινγκ.

Ανάλογα εμπόδια, με μπάρες ή κολονάκια, θα τοποθετηθούν ακολούθως και σε κάποια άλλα πρώην δημοτικά πάρκινγκ, μέχρι να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο γύρω από τους εν λόγω χώρους. Αύριο αναμένονται εξελίξεις σε ό,τι αφορά το "μάστερ πλαν" για τη χρήση των τειχών από πλευράς των συναρμόδιων αντιδημάρχων, που δεν αποκλείεται μέσα στις προτάσεις να περιλαμβάνουν και την επαναλειτουργία ορισμένων εκ των πάρκινγκ.

Γεωργία Μακάκη, Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News