default-image

"Όχι" στις ΒΑΠΕ και από τη δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου

Κρήτη
"Όχι" στις ΒΑΠΕ και από τη δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκάθαρη θέση, λέγοντας "όχι" χωρίς καμία περιστροφή στις σχεδιαζόμενες Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ανάπτυξης στο Μαλεβίζι, παίρνει μετά το χθεσινό δημοσίευμα της "Νέας Κρήτης" και του neakriti.gr ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, τονίζοντας ότι η δημοτική Αρχή είναι κάθετα αντίθετη.

Όπως γράφαμε και χθες, το υπόμνημα των Πολιτιστικών Συλλόγων του Μαλεβιζίου βρίσκεται ήδη στα χέρια του δημάρχου της περιοχής, αλλά και των αντιδημάρχων όπως και όλων των δημοτικών συμβούλων, ενώ υπό το συντονισμό της Παγκρήτιας Ένωσης των Πολιτιστικών Συλλόγων μεθοδεύονται συναντήσεις και με όλους του αρμόδιους παράγοντες της Περιφέρειας Κρήτης.

Κάθε παράγοντας - είτε πρόκειται για δήμαρχο, αντιδήμαρχο, δημοτικό σύμβουλο, είτε για τον περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους - καλείται πλέον να πάρει επώνυμα και ξεκάθαρα θέση γύρω από το νέο χωροταξικό που προωθείται σε βάρος των τοπικών κοινωνιών.

«Αποτελεί έγκλημα»

Μετά τις θυελλώδεις συνελεύσεις πολλών Πολιτιστικών Συλλόγων του Μαλεβιζίου, συντάχτηκε και το σχετικό υπόμνημα, που κατατέθηκε προς πάσα κατεύθυνση. Χθες η δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου ανακοίνωσε, χωρίς να μασάει τα λόγια της, την έντονη αντίδρασή της «στα προωθούμενα σχέδια εγκατάστασης ΒΑΠΕ των εταιρειών Κοπελούζου και ΤΕΡΝΑ, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και αφορούν περιοχές του δήμου Μαλεβιζίου».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Υπενθυμίζεται ότι από το 2012 το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου έχει ταχθεί ενάντια στην υλοποίηση οποιουδήποτε έργου ΑΠΕ στα όρια του δήμου, εάν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ., αλλά και εάν δεν έχει προηγηθεί ευρεία κοινωνική διαβούλευση και ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Από το 2012, επίσης, είχε αποστείλει σκληρή επιστολή σε όλες τις ενδιαφερόμενες εταιρείες (Αρ. πρωτ. 21251- 23/7/2012), στην οποία επισήμανε ότι δε θα επιτραπεί σε κανέναν να προβεί σε μονομερείς ενέργειες που δε συνάδουν με το σχεδιασμό και τη βούληση του λαού του Μαλεβιζίου».

Παρακάτω, η ανακοίνωση συμπεριλαμβάνει και τη γραπτή δήλωση του δημάρχου Μαλεβιζίου, σύμφωνα με την οποία: «Η εγκατάσταση τέτοιων ΒΑΠΕ στις περιοχές του δήμου μας, που αναφέρονται στα σχέδια των εταιρειών, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Πρόκειται για ένα έγκλημα απέναντι στη φύση και την κοινωνία μας και τέτοιες απαξιωτικές και αποικιοκρατικές πρακτικές, που υποβαθμίζουν την πολιτιστική και φυσική μας κληρονομιά, αλλά και το βιοτικό επίπεδο των δημοτών μας, θα μας βρουν απέναντι. Ελπίζω κι εύχομαι να πρυτανεύσει η λογική».

Καθόλου τυχαίο - Καμία συγκατάθεση

Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρείται το μεγάλο ενδιαφέρον των μελετητών για την ευρύτερη περιοχή του Μαλεβιζίου, καθώς είναι ο δήμος που διαθέτει τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Ληνοπεραμάτων... Τι σημαίνει αυτό; Καλωδιακή διασύνδεση με τον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων και ταυτόχρονα τροφοδοσία της ΔΕΗ από τις ανεμογεννήτριες της ευρύτερης ορεινής περιοχής... Οι ανεμογεννήτριες θα παράγουν ρεύμα, θα τροφοδοτούν τον ΑΗΣ, που αυτός με τη σειρά του θα τροφοδοτεί το καλώδιο που θα μεταφέρει την ενέργεια από τον υποθαλάσσιο αγωγό.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το ποιος θα αναλάβει το κόστος της καλωδιακής διασύνδεσης "σφάζονται μεταξύ τους οι ενδιαφερόμενες εταιρείες", ενώ η δημοτική Αρχή του Μαλεβιζίου έχει ξεκαθαρίσει ότι δε δίνει καμία συγκατάθεση στην καλωδιακή διασύνδεση, αν πρώτα δεν γίνει η μετεγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ από τα Ληνοπεράματα στην Κορακιά, κάτι που αποτελεί κρατική δέσμευση και συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της δημοτικής Αρχής και κυρίως βέβαια της ίδιας της τοπικής κοινωνίας.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News