Ειδήσεις

14 πνιγμοί στην Κρήτη πριν αρχίσει το καλοκαίρι(video)

Η Κρήτη λούζεται από θάλασσα και οι κάτοικοι της δε θα μπορούσε παρά να μην είναι λάτρεις του υγρού στοιχείου, απολαμβάνοντάς το και καλοκαίρι και χειμώνα, αν και το  πρώτο δεν λέει να μας επισκεφθεί παρά το γεγονός ότι  ήδη το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου βαίνει προς το τέλος του.

Ωστόσο αν και η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει για τα καλά, οι πνιγμοί δεν παύει να σημαδεύουν με μελανά χρώματα την περίοδο που διανύουμε και δη το νησί μας, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τις προηγούμενες ημέρες και μόνο σε διάστημα 24 ωρών στα νερά του Κρητικού Πελάγους χάθηκαν τέσσερις συνάνθρωποί μας όλοι τους αλλοδαποί, ενώ συνολικά τον Ιούνιο ο αριθμός άγγιξε τους πέντε.

Ωστόσο τα στοιχεία προκαλούν ανησυχία, καθώς από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα οι πνιγμοί σε όλο το νησί αγγίζουν τους 14 και οι νεκροί τους 7. Με την μερίδα του λέοντος να καταλαμβάνει το Ρέθυμνο, όπου σημειώθηκαν οκτώ περιστατικά, τέσσερα στο Ηράκλειο, ένα στα Χανιά και ένα στον Άγιο Νικόλαο.  

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι πνιγμοί ήταν γένους αρσενικού, καθώς στις 13 περιπτώσεις αφορούσαν άνδρες και σε μόλις μία γυναίκα. Εξ αυτών πέντε ήταν Έλληνες, έξι αλλοδαποί και τρεις αγνώστων στοιχείων .

Και όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα μας κρατάει πανευρωπαϊκά  τα σκήπτρα, αφού καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε πνιγμούς και ταυτόχρονα τη δεύτερη παγκοσμίως σε θανάτους εξαιτίας πνιγμών αναλογικά και με τον πληθυσμό.

 

Πολύτιμες συμβουλές για το τι κάνουμε σε περίπτωση που κινδυνεύσουμε εμείς ή ένας συνάνθρωπος μας παρείχε ο γιατρός του ΕΚΑΒ κ. Μιχάλης Ζερβόπουλος καλεσμένος στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV" μαζί με τον διασώστη κ. Μιχάλη Κουκουριτάκη, ο οποίος και προχώρησε παράλληλα σε μία απλή επίδειξη πρώτων βοηθειών σε περίπτωση πνιγμού.

Όπως εξήγησε ο γιατρός σε κάθε περίπτωση δε χρειάζεται πανικός, αλλά ψυχραιμία. Εάν δε γνωρίζουμε τι κάνουμε σε ένα άτομο για παράδειγμα που κινδυνεύει, δε βουτάμε στη θάλασσα γιατί μπορεί να μας παρασύρει κι εμάς σε περιπέτειες, ενώ η καλύτερη επιλογή είναι να ζητήσουμε βοήθεια, ειδοποιώντας κατευθείαν το ΕΚΑΒ.

Μάλιστα σύμφωνα τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Ζερβόπουλος πέρυσι στην Κρήτη  το ΕΚΑΒ για το 2014 κατέγραψε 72 περιστατικά πνιγμών εκ των οποίων  59  ήταν άνδρες, 9 γυναίκες και 4 παιδιά. Αναφορικά με τις εθνικότητες 16 εξ αυτών ήταν Έλληνες, 52 αλλοδαποί και 4 αγνώστων στοιχείων.

Οι περισσότερες περιπτώσεις στις οποίες κλήθηκε το ΕΚΑΒ αφορούσαν τα Χανιά όπου είχαμε καταγραφή 24 περιστατικών πνιγμού, το Ηράκλειο με 18 περιστατικά, το Ρέθυμνο με 16 και ο Άγιος Νικόλαος με 6 περιστατικά.

Ενδεικτικό μάλιστα του κλίματος και τα στοιχεία που παρατίθενται από το λιμεναρχείο και μόνο για το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, η θάλασσα αποδείχτηκε υγρός τάφος για 34 ανθρώπους την ώρα που σε επίπεδο χώρας πέρυσι οι νεκροί από πνιγμούς άγγιζαν τους 150 και το αντίστοιχο διάστημα πρόπερσι τους 101.

Βάλια Μπούη

Σχόλια