default-image

Βήμα τίτλου ο Ολυμπιακός με διπλό στο ΟΑΚΑ

Μπάσκετ
Βήμα τίτλου ο Ολυμπιακός με διπλό στο ΟΑΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθοριστικό βήμα για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος στην Α1  του μπάσκετ έκανε ο Ολυμπιακός μετά τη νίκη του με 76-69 επί του Παναθηναϊκού μέσα στο ΟΑΚΑ.

Οι ερυθρόλευκοι προηγούνται πλέον 2-0 στις νίκες και χρειάζονται άλλη μία για να κατακτήσουν τον τίτλο κάτι που θα επιδιώξουν να κάνουν την ερχόμενη Κυριακή (19:30) στο ΣΕΦ.

Ο Παναθηναϊκός ήταν χειρότερος από ότι στο ΣΕΦ και κυνηγούσε στο σκορ τη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης, χωρίς να καταφέρει να πάρει τα ηνία του αγώνα από τον Ολυμπιακό, ο οποίος κυριάρχησε και στις δύο πλευρές του παρκέ. Οι πράσινοι παρ' ότι διεκδίκησαν μέχρι τέλους το ροζ φύλλο δεν κατάφεραν να πετύχουν κάποιο μεγάλο καλάθι που θα ανέτρεπε για τα καλά την κατάσταση.

Ο Παναθηναϊκός είχε μικρή υπεροχή στα πρώτα λεπτά (8-4 στο 4') παίζοντας καλή άμυνα αλλά ο Χάντερ με συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ και πόντους, διατήρησε την ισορροπία το παιχνίδι (8-8) ύστερα από 6 λεπτά. Οι πράσινοι κόλλησαν επιθετικά στη συνέχεια και ο Ολυμπιακός πέρασε μπροστά με καλάθι του Χάντερ (10-12 στο 7') και ο Πρίντεζης αύξησε το προβάδισμα (10-14 στο 8').

Ο Νέλσον ισοφάρισε προσωρινά με δύο βολές (14-14 στο 9') αλλά οι ερυθρόλευκοι έτρεξαν σερί 7-0 μέχρι την ολοκλήρωση της εναρκτήριας περιόδου για να προηγηθούν με 21-14, απόρροια της αστοχίας και αμυντικής ολιγωρίας των γηπεδούχων.

Το τρίποντο του Λοτζέσκι, στο πρώτο λεπτό του δευτέρου δεκαλέπτου, έδωσε στη διαφορά τη μεγαλύτερη τιμή της (16-24), χωρίς να υπάρξει συνέχεια για τον Ολυμπιακό. Οι πράσινοι βελτιώθηκαν αμυντικά και επωφελήθηκαν τη δυστοκία των αντιπάλων τους απάντησαν με σερί 10-0 για να πάρουν εκ νέου το προβάδισμα (26-24 στο 15') με τον Χαραλαμπόπουλο. Η απάντηση των ερυθρολεύκων ήρθε δια χειρός Σπανούλη, που ευστόχησε σε τρίποντο από τη γωνία ενώ μετά την αδυναμία του Σλότερ να απαντήσει αναλόγως, ο Λοτζέσκι έκανε το 26-29 (στο 16').

Οι κακές επιθετικές επιλογές του Παναθηναϊκού δεν του επέτρεψαν να απειλήσει σημαντικά τον Ολυμπιακό, ο οποίος έφθασε μέχρι το +7 (28-35 στο 18:30), προτού απαντήσουν οι Μαυροκεφαλίδης και Μπλουμς (τρίποντο) για να μειώσουν στο καλάθι (33-35) 11 δεύτερα πριν το τέλος. Όλα έδειχναν πως αυτό θα ήταν ο σκορ του ημιχρόνου αλλά ο Σπανούλης είχε διαφορετική άποψη και με μακρινό τρίποντο διαμόρφωσε το 33-38, του πρώτου μέρους.

Οι ερυθρόλευκοι ήταν πολύ πιο συνεπείς επιθετικά σουτάροντας με 63% (10/16) από κοντινή και μέση απόσταση και με 29% (4/14) από το τρίποντο, την ίδια ώρα που οι γηπεδούχοι είχαν 50% (9/18) και 22% (2/9), αντίστοιχα. Ο Σπανούλης ξεκίνησε νωθρά το παιχνίδι αλλά σημείωσε 8 πόντους όντας πρώτος σκόρερ του πρώτου ημιχρόνου. Εκ των πρασίνων, ο Μαυροκεφαλίδης κουβαλούσε ξανά το επιθετικό φορτίο με 12 πόντους.

Το πρώτο λεπτό της επανάληψης χαρακτηρίστηκε από εκατέρωθεν αστοχία, προτού ο Πρίντεζης ανοίξει το σκορ (για το δεύτερο ημίχρονο) με τρίποντο (33-41 στο 21'). Η άμυνα των ερυθρολεύκων τους κρατούσε στο σημαντικό προβάδισμα ενώ ήταν εμφανής η φρεσκάδα που τους χαρακτήρισε, ελέω βαθύτερου πάγκου, εν αντιθέσει με τον Παναθηναϊκό που βασιζόταν στις οργανωτικές ικανότητες του Διαμαντίδη και την αποτελεσματικότητα του Μαυροκεφαλίδη. Αμυντικά ολιγωρούσε σε πολλές περιπτώσεις, αφήνοντας ελεύθερα σουτ στους Πειραιώτες, όπως αυτό του Ντάρτνεν στο 24ο λεπτό που έκανε το 38-46 με τρίποντο.

Ο Μαυροκεφαλίδης πήρε το όπλο του στη συνέχεια, επιβλήθηκε εύκολα στο ποστ του Αγραβάνη και με έξι συνεχόμενους πόντους έφθασε την ομάδα του σε απόσταση αναπνοής (45-46 στο 26'). Οι πράσινοι έφθασαν στην πηγή αλλά δεν ήπιαν νερό καθώς οι βολές των Ντάρντεν και Ντάνστον διατηρήσαν το μαξιλαράκι ασφαλείας του Ολυμπιακού ενώ ο πρώτος με τρίποντο έκανε το 49-54 (στο 29'), προτού ο Σλότερ με μια ½ βολές γράψει το 50-54, της τρίτης περιόδου.

Η αμυντική αποτελεσματικότητα του Ολυμπιακού συνέχισε να αποτελεί την ειδοποιό διαφορά. Οι ερυθρόλευκοι έπνιξαν τους πράσινους, έκλεψαν πολλές μπάλες και παίρνοντας ώθηση από την άμυνα του, βρήκε εύκολα το δρόμο προς το καλάθι. Ως αποτέλεσμα, έτρεξε επιμέρους 11-6 στα πρώτα τρία λεπτά της τελευταίας περιόδου και με αποκορύφωμα το τρίποντο του Σπάνουλη, προηγήθηκε με 9 πόντους (56-65), τη μεγαλύτερη διαφορά του αγώνα.

Η εικόνα του αγώνα δεν έδειχνε ότι οι γηπεδούχοι μπορούσαν να επιστρέψουν, υποπίπτοντας σε συνεχή λάθη, αλλά όσο οι Πειραιώτες δεν τελείωναν την υπόθεση νίκη τα πάντα έμενα ανοιχτά. Όπερ και εγένετο. Οι πράσινοι σταδιακά ροκάνισαν τη διαφορά και μέσω της συνεργασίας Διαμαντίδη - Μαυροκεφαλίδη, στο πικ εν ρολ,πλησίασαν στους 4 πόντους (65-69 στο 37?).

Οι παίκτες του Μανωλόπουλου έβγαλαν κρίσιμες άμυνες και εν τέλει μείωσαν κι άλλο (66-69 στο 38?) χάρη σε μια βολή του Διαμαντίδη, ο οποίος μάζεψε το επιθετικό ριμπάουντ ύστερα απο χαμένο αμαρκάριστο τρίποντο του Μποχωρίδη. Ο τελευταίος ήταν κατά το ήμισυ εύστοχος από τη γραμμή της φιλανθρωπίας, λίγο αργότερα, ο Φώτσης μάζεψε το επιθετικό ριμπάουντ αλλά ο Σλότερ δεν ευστόχησε από το τρίποντο.

Οι ερυθρόλευκοι διατήρησαν την ψυχραιμία τους από τις βολές, οι πράσινοι δεν κατάφεραν να βάλουν κάποιο μεγάλο καλάθι και το 2-0 είναι γεγονός.

Διαιτητές: Αναστόπουλος - Πηλοΐδης - Μητσόπουλος.

Τα δεκάλεπτα: 14-21, 33-38, 50-54, 69-76.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Μανωλόπουλος): Χαραλαμπόπουλος 2, Σλότερ 11 (2), Μποχωρίδης 2, Γιάνκοβιτς 2, Φώτσης 6 (1), Νέλσον 10 (1), Μαυροκεφαλίδης 28, Διαμαντίδης 4, Μπλουμς 3, Παπαγιάννης, Κούπερ, Μόργκαν 1.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ, Χάντερ 7, Ντάνστον 7, Σπανούλης 11 (3), Ντάρντεν 14 (2), Σλούκας 9 (1), Λαφαγιέτ, Λοτζέσκι 5 (1), Πρίντεζης 17 (1), Αγραβάνης 3, Μάντζαρης 3, Καββαδάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News